Hitparáda českého vaření u mladé modelky a zkušeného moderátora

Tento týden to nebude kvarteto sehraných kamarádů, ale uvaří čtyři známí lidé, kteří si na sebe budou muset trochu zvykat. Miss 2007 Lucie Hadašová je mladá maminka dvouleté Denisky a partnerka hokejisty Jardy Bednáře, která kvůli natáčení odložila odjez na zimní sezonu do Moskvy. Pochází z Moravy, má hotelovou školu a tvrdí, že jí úplně normálně, což ale štíhlé blonďaté modelce ostatní moc nebaští. Zbyněk Merunka moderoval zprávy a byl velmi populární. Pak z obrazovky zmizel, ale protože ho baví auta a je to ostřílený profesionál, do televize se vrátil. Dnes uvádí Autosalon na Prima family a jeho milovaný Mníšek pod Brdy se stane i dějištěm jeho české hostiny. Herečka Dana Homolová je dcera herce Miroslava Homoly a někdejší manželka Václava Vydry, komentátora našeho pořadu. O to pikantnější by tato série mohla být. Co se o Daně dozvíme z úst jejího ex? Dana hrála léta v kladenském divadle a jídlu moc nedá. „Mě by potěšily věci, který já si sama neuvařím, knedlík, svíčková, něco mastnýho a nezdravýho, protože furt držím dietu, zobu to zrní, živím se jak želva,“ říká herečka, která si to v úterý tedy užije. A doktor Roman Šmucler se občas cpe jako nezavřený, ale pak si to vykompenzuje sportem. Když se chce najíst, musí si prý sám uvařit, protože jeho manželka Líba si „hlídá váhu od dětství a obědvá tak maximálně kiwi“. Ale úterní porce ho přesto vyděsí: „Tohle jestli dneska sním, tak něco zvím,“ vtipkuje zubař, podnikatel a občasný moderátor, který uvaří až nakonec. Kdo ve čtvrtek vyhraje zájezd k moři? Nenechte si ujít další dvojitou porci VIP Prostřeno! v úterý 18. září a ve čtvrtek 20. září večer jen na Prima family.

Až to uvidí Jarda Bednář, vezme hosty pukem po hlavě
Lucie Hadašová naloží hostům pět »česko-německých« porcí
Lucie uvaří na chatě na Slapech, kde tráví čas se svojí holčičkou. „Jsem úplně sportovní antitalent,“ říká o sobě půvabná maminka. „Můj vztah k vaření se vyvinul při studiu hotelové školy, ale nejvíc mě k tomu přitáhl partner, protože on sám hrozně dobře vaří.“ A Lucie kvůli němu a dítěti vaří denně: „Všichni si o mně myslí, že jsem namyšlená, že nic neumím, že nosím nos nahoru a ruce mám úplně od těla,“ konstatuje a chce diváky a soupeře přesvědčit o opaku.


Lucka vyhlásila válku dietám, protože v úterý se všichni přejedí. „Vybrala jsem si pětichodové menu, je to skladba jídel, kterou tady na chatě docela často konzumujeme,“ říká mladá kuchařka. Bude slepičí polévka a husokachna se zelím a knedlíkem. Není to jídelníček modelky, ale aspoň ovocný dezert slibuje, že bude lehký. Romanovi by stačil vývar, Zbyňkovi se o vývaru dokonce zdálo. „Doufám, že přijdou chlapi,“ těší se hostitelka. „Skladba jídelníčku je situovaná spíš pro chlapa, protože jsme to konzultovali s partnerem.“ A soupeře zmýlí, tipují, že na první večeři se půjde k muži… Jako první chod se podává spíš nadbytečný domácí toust a báječný losos na finský způsob na ohni. Husokachna se bude pomalu péct čtyři hodiny.


„Moji přátelé vědí, že je to můj majstrštyk, my děláme tři kachny najednou pro hodně lidí,“ bude moci výsledek porovnat Zbyněk Merunka. Jídelníček se mu ale zdá zbytečně složitý. „Nevím, proč bych dával lososa ke kachně – dvě tučný masa,“ myslí si i doktor Šmucler. „Sto vůní sto chutí, nevím, jestli to úplně váže.“ Knedlíky budou z prášku. „Jsou jednoduché a rychlé,“ říká kuchařka, která raději sází na jistotu – na střední škole se jí knedlíky nikdy nepovedly. A zdá se že ani teď ne. „Ta husokachna si je nezasloužila, byla vynikající,“ lituje odbytou přílohu Zbyněk. „Ale polévka byla mastná, měla oka, byla nažloutlá, vývar přesně, jak to má být,“ pokračuje arbiter Merunka.


„Knedlíky se hrubě nepovedly, zelí bylo standardní, kachnu se zelím si asi dám jinde. Lososa na ohni jsem se bál, ale tenhle recept je naprosto boží,“ hodnotí večeři Roman, který si pak půjde zaběhat. Dana Homolová už nemůže, zato si ale s hosty nejvíce užívá s roztomilými Lucčinými pejsky, kteří se neplánovaně stanou i zlatým hřebem zábavy u vody, kam se napapaní hosté sotva dovalí. Hosté psy krmí, což hostitelka nevidí ráda a bojí se, co na to řekne její partner. Vezme hosty pukem po hlavě, jak si myslí Vašek Vydra?

V Čechách je nadávka maloměšťák, ale v Mníšku pod Brdy jsou všichni hrdí na to, že jsou maloměšťáci
Zbyněk Merunka umí překvapit
I když doktor Šmucler »v létě nemusí české vaření«, v Míšku pod Brdy se ho u Zbyňka Merunky dočká tuplovaně. Protože to tuší, raději dorazí na kole. „Já jsem člověk, který má nejradši českou klasiku, hotovky a jsem polívkovej,“ říká dnešní hostitel, který musí mít polévku denně! Zbyněk Merunka už jednou ve VIP speciálu vařil uzený jazyk v křenové omáčce. V kuchyni se považuje za poučeného laika. Co plánuje tentokrát? Také pětichodové menu, i když dietářku Danu Homolovou by spíš »potěšil proplach žaludku«. Na moderátorovy hosty čeká nadívaný ptáček s bylinkovou houstičkou, další silný vývar, tentokrát z oháňky, pečínka s nastavovanou kaší a domácí lívanečky Káji Maříka.


„Jestli jsme se včera přežírali, dneska prasknem. Ale přesně tohle bych čekal, když jedu na jídlo do Mníšku pod Brdy,“ říká Roman, který to tady má to rád. Pečínka bude z krkovice. „Já jsem masová, mě nemohl ničím víc potěšit,“ tvrdí Lucie. „Normální kaši nám nedaj, daj nám nastavovanou,“ směje se Roman. „Tahle je dramaticky lepší,“ pochválí pak přílohu. Když byla na repertoáru ve školní jídelně, „vždycky předstíral, že má zakázáno jíst“. Bylinková houstička je doma pečená, což pekař Merunka zvládne na výbornou, a k ní budou nadívané křepelky, babiččin rodinný recept. Pro Lucii premiéra. „Vy neznáte křepelku, základ české kuchyně?“ diví se Roman, který se předkrmu nemůže nabažit. „Ptáček s houstičkou, to byla bomba,“ říká a uvědomuje si, že „možná i nespravedlivě pečínka zůstala ve stínu křepelky, která vylétla nejvýše“.


A chvály se dočká i moučník, který je shledán »sezonním a nepřečančaným«. „Přestože dělám lívanečky každý den rodině na snídani, tak jsem se jich ještě nepřejedla,“ říká upozaděná Lucie, která si stěžuje, že jí Roman Šmucler pořád skáče do řeči. Dana je na ni ostrá, protože modelka se necpe tak, jak včera říkala. „Je tichá, mluví spisovně, asi je zvyklá být ženou v pozadí, okrasa svého přítele,“ prohlásí o Lucce herečka. K české hostině pasuje černé pivo z nádražní restaurace. A na nádraží se odehraje také nevšední a fyzicky náročná zábava, při níž našim celebritám vytráví. Jízda na 160 let staré historické drezíně…

Foto: TV Prima