Cukroví na poslední chvíli

Populární televizní pořad Karolína, domácí kuchařka si u diváků získal takovou oblibu, že se hned po Novém roce začnou natáčet jeho další díly. Na obrazovku Primy zavítají 17. ledna v již tradičním čase – každou sobotu v 18.10 hodin. Již nyní se ale můžete připravit cukroví na poslední chvíli od Karolíny Kamberské.


Whisky sušenky z bílkové polevy

Potřebujete:
1 hrnek zbylé bílkové polevy
7 lžic whisky
60 g dětských piškotů
60 g lískových oříšků nebo loupaných mandlí

Pusťte se do toho:
1) Do polevy vmíchejte whisky. Přidejte nasekané piškoty a nastrouhané oříšky nebo mandle, rovnoměrně promíchejte a nechte půl hodiny odpočívat, aby piškoty měly čas nasát alkohol a změkly.
2) Troubu rozehřejte na pouhých 60 °C. Pak si připravte na plech list pečicího papíru a hmotu na něj vyklopte. Přes ni položte další list pečicího papíru a těsto rozválejte na placku silnou zhruba 3 milimetry.
3) Opatrně sundejte horní list pečicího papíru, placku na plechu rozkrájejte nožem na čtverečky a plech přesuňte do trouby. Těsto bude usušené zhruba za 45 minut.
4) Z papíru sušenky sejměte zcela vychladlé.

Vysmáté fíky v čokoládě

Potřebujete:
250 g sušených fíků
100 ml tuzemského rumu
200 g hořké čokolády s obsahem kakaové sušiny minimálně 50%
100 ml smetany ke šlehání

Pusťte se do toho:
1) Fíky pokrájejte na malé kousky, vsypte do hrnku a zalijte rumem. Pak je nechte alespoň hodinu odpočívat, aby rumem pěkně nasákly.
2) Připravte si vodní lázeň – do širšího kastrolu s horkou vodou posaďte menší kastrůlek. Do něj nalámejte čokoládu, přilijte smetanu a zahřívejte a míchejte tak dlouho, až vznikne hladká čokoládová hmota.
3) Z fíků slijte zbytky rumu a vmíchejte je do rozpuštěné čokolády. Tác nebo plech vyložte pečicím papírem a dvěma lžičkami na něj tvarujte hrudky. Ty pak nechte ztuhnout.

Marcipánová kávová zrna

Potřebujete:
200 g marcipánu
20 spařených a oloupaných mandlí
3 lžičky instantní kávy
3 lžičky kakaa holandského typu

Pusťte se do toho:
1) V malém šálku spařte instantní kávu s tak malým množstvím vody, aby vznikla hustá pasta.
2) Do mísy si připravte marcipán pokrájený na větší kousky a kakao, přidejte vychladlou kávovou pastu a prsty zpracovávejte všechny tři ingredience tak dlouho, až marcipán obě přísady vstřebá.
3) Tvarujte z něj kuličky. Doprostřed každé vpíchněte mandli tak, aby byla uvnitř kuličky úplně schovaná.
4) Pak do každého kousku udělejte tupou stranou nože zářez, vytvoříte tak dojem kávového zrna.

Foto: TV Prima