Oblíbený festival růžových vín se vrací na Rašínovo nábřeží. Svá vína představí na 30 vinařů

Kolem 45 stánků, z toho více než 30 vinařů především z Moravy, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude jedenáctý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 22. května na pravém břehu Vltavy.

Festival se vrací na pražskou náplavku. Kvůli pandemii se poslední dva roky konal v pražských Holešovicích, navíc kvůli omezení museli organizátoři pořádat dva předchozí ročníky až v září. V letošním roce si Růžový máj užijí návštěvníci v podobě, na jakou jsou zvyklí. „Růžový máj se zrodil původně na náměstí Jiřího z Poděbrad, poté se přesunul na náplavku Rašínova nábřeží, kde je jeho stabilní místo. Kvůli různým překážkám, poslední dva roky to byl zejména covid, se musel různě přesouvat v čase a pro jednou i v místě, ale doufáme, že se navrátí takříkajíc do své domoviny, kde už zůstane,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.

Festival odstartuje v neděli 22. května v 10 hodin, slavnostní zahájení proběhne o hodinu později. Na festival přiveze svá nejlepší růžová vína 30 moravských a českých vinařů, kteří návštěvníkům nabídnou přes 2 500 lahví vína. Na festival dorazí řada nových vinařství – vůbec poprvé se bude účastnit například Vinařství Kolby. „Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Degustační set, který zahrnuje 0,35l sklenici, degustační kartu s přehledem vinařů a dalšími informacemi a tužku, bude možné zakoupit v předprodeji nebo v den festivalu na pokladně za sto korun. Pokud ovšem návštěvník nechce degustovat víno, ale například pít jen nealko nebo si pochutnat ve stáncích s občerstvením, nic si kupovat nemusí, vstup na festival včetně kulturního programu je zdarma. Letos bude součástí karty i lístek k hlasování v anketě o nejoblíbenější vinařství festivalu,“ popsal Jiří Sedláček.

Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě 14 stánků s gastronomií hodící se právě k růžovým vínům. „V nabídce budou například olivy, plněné papričky, fíky, meruňky, marinované sýry, grilované halloumi, tradiční tvrdé kravské horské sýry tři měsíce až dva roky vyzrálé, dále polotvrdé a brie, typické tyrolské sušené šunky, klobásy jelení, kančí, kamzičí a hovězí, ale i pljeskavica, grilovaná zelenina, originální belgické hranolky s domácími dipy, různé druhy slovenských pagáčů, indická kuchyně, mexická kuchyně, pizza anebo roztavený raclette sýr podávaný na vařených bramborech,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.

Festival Růžový máj ale není jen o pití vína a skvělé gastronomii, připraven je i doprovodný program. „Festival tradičně doprovází živá hudba v podobě cimbálové muziky, program se žánrově přesune k jazzu a vrcholí swingem, mimo jiné proto, aby si mohli přítomní návštěvníci, budou-li chtít, zatančit,“ uzavřel Jiří Sedláček.

 

Růžový Máj

Cílem festivalu je seznámit co nejširší okruh zájemců nejen s produkcí růžových vín v České republice, ale také jim nabídnout přímý kontakt s jejich producenty. Kromě degustace růžových vín a přímého kontaktu s vinaři je návštěvníkům festivalu nabídnuta možnost snoubení vín se zajímavou gastronomií, stejně jako poslech živé muziky v pestré podobě od moravské dechovky přes jazz, swing až po klezmer styl. Pořadatelem akce je spolek Archetyp.

Více infa: www.ruzovymaj.cz

 

Foto: www.ruzovymaj.cz


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/80747/virtual/www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353