Macháčková vs. Neumannová: Která Katka bude zlatá?

Odvážný mix známých tváří a zatím neznámých jídel opět začíná. Premiérové VIP Prostřeno se vrací jako novoroční překvapení – ve dvojité porci v úterý a ve čtvrtek večer. Kdo prostře v roce 2013 jako první? V úterý to budou dvě Katky: herečka a publicistka Kateřina Macháčková a naše zlatá olympionička, mistryně světa v běhu na lyžích, Kateřina Neumannová. Dalším sportovcem je Petr Koukal, který je nejen mnohonásobným mistrem České republiky v badmintonu, ale také vítěz nad vážnou chorobou. Posledním lístkem čtyřlístku celebrit je zpěvák Standa Hložek, který zazářil po boku Petra Kotvalda s nesmrtelným hitem Holky z naší školky a pak zmizel v zapomnění.

Kateřina Macháčková a její rodinné zlato
„Kateřina Macháčková je herečka, která ze záliby občas píše,“ charakterizuje se první hostitelka. „Radost mi dělají hlavně moje děti,“ říká dvojnásobná babička a pedagožka na Vyšší herecké škole. Kateřina má útulný domeček jako ze škatulky, kde žije sama a kde má malou, ale praktickou kuchyňku. Co uvaří? Menu nazvala »Rodinné zlato«, předkrm a moučník jsou vzpomínkou na oba Kateřininy muže.


Překrm s pikantní pomazánkou z nivy a křenu je vzpomínkou na snídani v Ostravě v hotelu Praha s Petrem Svojtkou. »V neděli u babičky v Rakovníku« se jmenuje vydatná polévka, drůbeží kaldoun, jak si ho hostitelka pamatuje z dětství. Standa Hložek zatoužil po smaženém řízku, a jako kdyby mu Kačenka četla myšlenky, řízek jako od maminky dostane, a to hned z několika druhů masa. A na moučník si aspoň prstem po mapě zaskočíme do Paříže, jak si Kateřina občas hrála se svým druhým mužem Ivanem. „Je to rodinné menu, jídla, která mám ráda,“ vysvětluje hostitelka své tajemné menu. K pomazánce upeče domácí chléb.


„Od dětství ráda pracuju s masem,“ říká herečka, která se zručně ohání ostrým nožem. Pastýřské řízky jsou z roštěnce a s česnekem, co na ně řekne vlajkonoš české olympijské výpravy? Petr Koukal nemá moc rád klasickou českou kuchyni, dá si ji tak dvakrát do roka. Blonďaté Kateřiny potěšeně zjistí, že jsou téměř sousedky. A protože »mistryně rakovnického dvorku v badmintonu z roku 1962« miluje sport »z gaučíku s ovladačem v ruce«, je ze sportovců u svého stolu nadšená. Běžkyně Neumannová miluje klasické vepřové řízky, dostane řízek z panenky a zachutná jí pikantní pomazánka. »Děravý maso«, drůbeží srdce a drůbky v polévce budily nejprve rozpaky, dobrá chuť kaldounu ale zvítězila nad předsudky. Je velký rozdíl mezí jídelníčkem sportovce a normálního smrtelníka? Naši reprezentanti se přiznali, že si zase tak velké násilí nedělají.


Snad jen milovaný biftek musela Katka Neumannová před závody oželet. Zatímco se hosté při šmejdění kochají fotkami Miroslava Macháčka, o jehož odkaz se dcera s pietou stará, hostitelka finišuje v kuchyni. Řízky doplní okurkový salát se smetanou, který k nim její maminka na Strahově vždycky podávala. Katka nešetří máslem. „Menu bylo docela těžké, tak mně vyhovovalo, že jsme se šli projít,“ ocení výlet k »zázračné studánce« sportovkyně Katka. Kateřinu Macháčkovou těší, že si může aspoň symbolicky zazávodit s hůlkami s olympioničkou. Proč šly celebrity pro zázračnou vodu a kdo ochutná svůj první banán v životě, ještě ke všemu flambovaný?

Kateřina Neumannová vezme hosty na Šumavu
„Na všechny večery se těším, kromě toho svého,“ bojí se vaření »zlatá« Katka Neumannová. Bude soutěživá i v kuchyni? „Vrcholový sport mi chybí, ale jenom občas,“ říká běžkyně na lyžích, bikerka, maminka, manažerka, a jak doufá, »úplně normální ženská«. Katce neschází zima a cestování, ale stýská se jí po emocích spojených se závoděním. Dnes pracuje pro armádní sport na ministerstvu obrany a trénuje děti v Itálii. Hosty pozve do svého luxusního šumavského penzionu na Zadově, proto soupeřům radí, aby se pořádně oblékli.
„Já mám ty hory spojené s tím, že si můžu dovolit hřešit,“ těší se badmintonista Petr Koukal na něco vydatnějšího k snědku. Menu je ale tříchodové, lehké, Katka se soustředila spíš na kvalitu než na kvantitu. Pečená zimní zelenina s polníčkem a kozím sýrem je zdravý předkrm, mořský ďas se špenátem, houbami a šalotkovou omáčkou nemá přílohu. „Já mám sladké docela ráda,“ říká hostitelka, kterou těší, že se jí chutě po narození dcery změnily směrem k masu a slaným jídlům, protože prý vždy trochu bojovala s kily. „Nejradši mám českou kynutou buchtu,“ tu ale neupeče.


Budou hostům stačit opilé fíky se skořicovým mascarpone? Pánům se zdají tři lehké chody málo. „Já jsem to pojala tak, že budu vařit věci, které normálně nedělám, takže je to pro mě taková výzva,“ vysvětluje soutěživá hostitelka. Hosty přivítá dobrým aperitivem a její jmenovkyně je od počátku nadšená. Sdílí Petrův názor, že první chod lze směle srovnat s předkrmy ve špičkových restauracích. Co se skrývá pod zimní zeleninou? „Klasická petržel, červená řepa a sladké brambory – batáty. Předkrm a dezert je recept kamarádky Pavlínky, která je mnohem lepší kuchařka než já,“ přiznává Katka.
Minutkové menu je výzva, Kateřina obalí mořského ďasa speciální slaninou, aby ryba zůstala při pečení pěkně šťavnatá. Kousek ďasa na šalotkové omáčce přišel pánům spíš jako degustační chod, představitel Porthose by si dal aspoň jeden pečený brambor. Vzhledem k tomu, že ho ale venku čeká ježdění na bobech, půjde mu to možná lépe. Projede Standa aspoň jednou brankou? Katčini hosté se na chvíli vrátí do dětských let. A ještě dostanou svařák: „Venku chutná dvakrát víc než doma,“ ocení to zpěvák.


V útulném vytopeném penzionu už na hosty čeká báječné archivní dezertní víno, které Katka objevila ve své vinotéce. „Dezert byl úžasný, já miluju sladkosti,“ chválí závěrečný pohár s čerstvými fíky, portským, sušenkami, mascarpone a šlehačkou herečka. Změní názor na fíky i trochu vybíravý Petr Koukal, nebo se spokojí s domácí šlehačkou, kterou tak miluje? Bála se Katka svého večírku úplně zbytečně? Uvidíte… Uvidíte už v úterý ve 20.15 hodin na Prima family ve VIP Prostřeno!.

Foto: TV Prima