Koukejte, jak Dáda Patrasová vařila amarouny!

Včera vařila Lenka Kořínková a vrátila se ke své oblíbené dělené stravě. Jak se zachová na posledním večírku u Dády Patrasové a Felixe Slováčka, který rozhodně dietní nebude? Opět poruší své stravovací zásady? „Já už bych docela chtěla do těch kytiček, ale je mi jasný, že jsou to oba klasici, takže bude zase maso,“ řekla Lenka. A opravdu: rybí, drůbeží i uzené… Jak dopadne souboj dvou kaldounů, slavnostní drůbkové polévky, která se podávala první, ale i poslední den tohoto pohodového vánočního VIP speciálu? Kdo ho bude mít lepší, vyhrají Slováčkovi? Bude na přípravu večeře Dáda sama, když Felix uvaří leda tak kafe? Umí ale i krásně krájet, »stereo« míchat a servírovat. Ovšem nejlépe ze všeho umí hrát na saxofon, takže se postará o komorní rodinný koncert na starodávné chalupě v Českém ráji. Merunkovi tipují správně českou klasiku a nemýlí se – menu se jmenuje »Hezky česky«. „Rozhodla jsem se pro typická česká jídla,“ prozrazuje Dáda, která chce slavit Vánoce v duchu předků a běží nakoupit uzenou krkovičku. Diváci stráví s již sehranou partou poslední sváteční večer. Jaká atmosféra bude panovat u klavíru a u stolu v ohněm proteplené černé kuchyni ve čtvrtek večer na Prima family?


„Je to můj miláček, miláček dětí, krásná žena, celoživotní sexuální symbol i babička,“ horuje o své Dádě Felix. Dáda Patrasová o svém muži prozradí, že když vstává pravou nohou, je to hodný a zábavný člověk, který miluje hudbu a tanec. „Díky televizi se octneme oba v kuchyni a já vidím, jaká je to vaření fuška,“ tvrdí uznale sváteční kuchař Felix. „Na druhou stranu, některý věci, když vidím, jak se dělaj, tak už bych je ani nejedl,“ říká, když spatří drůbeží vnitřnosti.


„Poprvé ho vidím vařit a je úžasně nervózní,“ tvrdí o hudebníkovi jeho milovaná žena. Felix propadne pýše začátečníka a usoudí, že má kulinářský talent. A bude ho potřebovat: na menu inspirovaném vařením Dádiny babičky, která prý uměla kouzlit v kuchyni, jsou dva předkrmy: ravioli z červené řepy plněné kozím sýrem a uzený pstruh na topince s křepelčím vajíčkem. Polévkou bude opět drůbeží kaldoun. »Žluťoučký bylinkový knedlíček« doprovodí uzenou krkovičku s černou švestkovou omáčkou.


Nakonec návštěvníky čekají vánoční amarouny a Andulčino cukroví. Lenku Kořínkovou jistě potěší aspoň uzené maso, které miluje od dětství, určitě i červená řepa a možná i uzený pstruh, zato omáčku načerno a kozí sýr vážně nemusí. Budou amarouny stejný »blivajz«, jaký si v kultovním seriálu Návštěvníci nebo pasta, která se uvaří sama, jak vzpomíná David Holas? Určitě to bude želé… Dáda s Felixem do sebe občas rýpnou. „Ty seš ale dárek do kuchyně,“ uslyšíme od kuchařky, když má její kuchtík nemístné poznámky a zbytečné otázky. Ale protože je prý Dáda ztělesním matriarchátu, společné vaření dovede hladce ke zdárnému konci.


„Kozího sýra jsem se bál,“ přiznává Zbyněk Merunka, ale protože je zjemněný tvarohem, byly to zbytečné strachy. Felix se stává sommeliérem večírku, poklady z jeho sklepa jsou záviděníhodné. Druhý předkrm slaví úspěch. „Všichni to slupli jako malinu,“ těší hostitele. Saša Merunková si přišla na svoje, je tam konečně cítit muškátový oříšek. „Byl vynikající,“ rozsoudí to Zbyněk. Za nejlepší jídlo večera ale považuje hlavní chod. „Mě už při minulém Prostřeno překvapil Dádin klid,“ ocení hostitelčiny kvality Saša. „David byl mým miláčkem večera, protože všechno snědl, dokonce i po Lence,“ raduje se Dáda. Slováčkovi se strefili do chuti i Zbyňkovi. Felix naprosto zaboduje se svým rodinným vánočním komorním koncertem, to nejlepší nakonec – nejkrásnější zábava letošního Prostřeno! A na konec z Centrálního mozku lidstva přiletí Emilia Fernandez a nabídne své amarouny. Vezme si někdo recept? Uvidíte už ve čtvrtek 13. prosince večer na Prima family.

Foto: TV Prima