Jaroslava Hanušová: Takto vaří chudá důchodkyně!

Dvě večeře v jednom večeru, humor laskavý i černý, dobré jídlo a pití. Hvězdy zářící i ty už trochu pohaslé, které si ale rádi připomeneme. V úterý 25. září se na diváky VIP Prostřeno! těší frontman skupiny Olympic Petr Janda. Možná přijde i kouzelník, ale určitě přijde legenda televizní zábavy Jaroslava Hanušová, zvaná Jaruš. Paní Jarka je už v důchodu, ale díky filmům Jaroslava Trošky a populárním scénkám je na obrazovce občasným hostem. „To víte, že bych vyhrát chtěla,“ říká žena, která studovala práva a kdysi učila, „ale jediná věc, kterou jsem kdy vyhrála, byla v tombole šňůra na prádlo, kterou mi pak hned ukradli,“ přemýšlí o svých šancích v kulinářské soutěži. Druhým mužem v tomto VIP týdnu je moderátor Martin Severa, který bude prostírat ve čtvrtek stejně jako herečka Lucie Zedníčková.


„Musíte mě omluvit, já jsem jen tak, jak jsem si odskočila od plotny,“ vítá Jaruš legendární větou z Kouzelníka své hosty. „Být důchodkyně znamená být chudá, hladová a nic nedělat,“ shrnuje neradostnou realitu ze svého pohledu někdejší hvězda televizní zábavy. „Tohle menu jsem zvolila, protože je levné,“ říká herečka, která se s nejstarším kamarádem Jiřím Lábusem seznámila na dramatickém kroužku.


„Když vystupuju v takovémhle pořadu, tak se očekává, že když přijde Hanušová, bude obrovská legrace,“ uvádí na pravou míru hrdinka dnešního večírku fakt, že je „člověk trochu mlčenlivý a není rozenou bavičkou.“ Jak se svým vymknutým kolenem zvládne vaření? Dcera jí pomohla s nákupem, ale protože zapomněla na chleba, který je důležitou součástí předkrmu, skočí pro něj hodný zvukař.


»Menu chudé důchodkyně« bude zdravé a vegetariánské. Až na úvodní škvarky a rum hosty čeká samá zelenina: květáková polévka, zapečené brambory s pórkem a zakysanou smetanou a salát ze strouhané mrkve. Mrkvička s jablíčkem – to dělá Lucka dětem k televizi. Dezert je jako ze školky, kde Jaroslava Hanušová léta pracovala.


„Když se jim to s půvabem a eleganci naservíruje, tak ani nemrknou,“ myslí si hostitelka. „Začala jsem vařit velmi pozdě, pak mě to ale začalo bavit. A tenkrát se nechodilo do restaurací jako teď,“ vzpomíná na své začátky u sporáku amatérská kuchařka, která „pomocné práce moc neovládá a odmalička do toho zapřahala děti.“ Petr Janda v Jarčině menu maso postrádá, ale Martin se těší na odlehčenou stravu. Salát z mrkve s pomerančovou šťávou ho těší, protože sladkosti jí jenom ke snídani. „Květáková polévka je jednoduchá, ale má jednu nevýhodu, že to smrdí v celým bytě,“ soudí Petr Janda, který ji už dlouho neochutnal. Také si už dlouho nedal panáka tuzemáku, ale v průběhu večírku to několikrát napraví.


Na předvařené brambory, opečené, proložené pórkem a zalité smetanou, se těší Lucie. „Jsem velmi vděčný strávník, když mi někdo uvaří,“ říká jako většina žen, které často vaří. Škvarky s chlebem a solí iniciují chovatelskou historku Petra Jandy, dozvíme se, proč kdysi Martička proplakala půl dne. „Pepř je výborný pro moderátory před výkonem,“ přepepří si polévku Martin Severa, a řeč půjde o nehodách na jevišti, na koncertech a v přímém přenosu. „Žádný jídlo není špatný, jenom se špatně udělá,“ tvrdí před hlavním chodem rocker Janda, kterému se to opět potvrdí – hlavní chod pro něj byl velkým zklamáním.


„Odcházím z večeře hladový, do sta procent to má hodně daleko, ale tělo se aspoň nebouří,“ hodnotí celou večeři. To Martin Severa si prý pochutnal stejně jako včera. „Nebyl to průšvih, ale samochvála smrdí,“ vidí svůj výkon hostitelka, která své kulturní hosty podrobila testu z české kinematografie. Jak hluboké mají znalosti, uvidíte v úterý 25. září večer na Prima family.

Foto: TV Prima