Jan Vlasák v kuchyni: Moje nejmilejší vaření by bylo u táboráku!

Bude to ryze pánská jízda – tento týden ve VIP Prostřeno! uvaří čtyři herci ze seriálu Cesty domů, který právě rozjíždí své další a netrpělivě očekávané premiérové epizody. Jak to dopadne, když se chlapi pustí do vaření? Po kulinářské stránce to tedy bude poněkud úspornější, hostitelé předloží tři chody. Většina z nich hraje ostřílené kriminalisty, aspoň se pořádně najedí – na služebně a na place tomu jídlu asi moc nedají. Jako prvního voláme do služby majora Mojmíra Soudka alias Jana Vlasáka. Po něm v úterní dvojité porci uvaří Miloslav Tichý, který hrál nebožtíka Filipa Janáka. Ve čtvrtek se můžeme těšit na kolegy-detektivy v podání Pavla Soukupa a Miroslava Etzlera. „Mně sestava nesmírně vyhovuje, nemusím se nijak omezovat,“ říká představitel Honzy Maška. Kdo z pánů uvaří nejlepší večeři a vyhraje zájezd k moři? První kapitolu VIP Prostřeno! sledujte už v úterý 29. ledna večer na Prima family.

Jan Vlasák upeče kuřátko a kolegy pobaví improvizovaným dabingem
Uznávaný herec prošel spoustou divadelních scén a nyní točí seriál Cesty domů, kde to jeho postava nebude mít lehké. Jak si představitel majora Soudka poradí v kuchyni? Kolegové očekávají českou kuchyni s exkurzí do zahraničí. „To je exces, moje nejmilejší vaření by bylo ještě tak u táboráku. Polívčičku udělám,“ má jasno Jan Vlasák. „Lehkou zeleninovou jednoduchou polívku,“ upřesňuje. Pórek, fazolky, hrášek, celer, mrkev, květák, brokolice – bude to úplný životabudič. „Ta báječně rozehřeje žaludek,“ nadchne v mrazivém počasí Pavla Soukupa.
„Připravím jednoduchý kuře na bramborách, pečený dohromady,“ pokračuje Vlasák. A kvůli milované vnučce, věrné divačce pořadu Prostřeno!, která bude dědečka bedlivě sledovat, musí prý udělat jako sladkou tečku »lehce složitější« pudink. „Je to celkem banální, ale na výhru má jakékoliv menu šanci,“ uvědomuje si nad jídelníčkem velký jedlík Miroslav Etzler. „Myslím, že to bude úžasný, kuře jsem si přál a brambory to krásně nasáknou,“ těší se benjamínek Míla Tichý na plech plný dobrého jídla. První celebrita malinko zápolí s technikou a hledá nádobí, ale brzy si poradí. „Já jsem vysazenej na sladký, strašně,“ přiznává ale, že to vlastně kvůli náběhu na cukrovku vlastně nesmí. Výbornou jahodovou marmeládu na slepení piškotů do dezertu vyráběla hercova žena. Teď už jen prostřít!
Kamarádi z Cest domů mají ze společného setkání velkou radost. „Jsem rád, že je to Honza Vlasák,“ říká uznale představitel seriálového Honzy Maška, „to on mne dovedl k herectví a hodně mě naučil. Znám ho dlouhá léta.“ Miloslav spíš mlčí; nebo už taktizuje? „Víš, jak jsme se rozhodli? Toho, kdo vyhraje, ztlučeme a ten zájezd mu ukradneme, my staří pardálové,“ utahuje si z nejmladšího hosta Pavel Soukup. Ten má ale lepší nápad: „Že bychom k moři poslali naše ženy a pak si teprve udělali tu pravou pánskou jízdu?“

Miloslav Tichý pozve herce do »jejich fabriky« na pstruha
Představitel zavražděného Filipa Janáka pozve hosty do ateliérů a kulis svého televizního domova. Uvidíme také lokál hospody U Bety a policejní služebnu, kde »šéfuje« včerejší kuchař Jan Vlasák. Pro kolegy je to trochu déjà vu. „Mě na něm zaujala jedna věc, on se hrozně hezky směje,“ říká o Mílovi Mirek Etzler. Jak se bude nejmladší hostitel usmívat u sporáku v kuchyni Kači Bernátové? „Já doma občas něco uvařím, ale spíš tak, když žena není doma,“ říká o svých kulinářských kvalitách manžel Petry Špalkové a tatínek malého Lojzíka.
Pánové mají chuť na něco lehkého a hostitel se jim strefí do chuti. Plánuje těstovinový salát s krevetami, zeleninou a jogurtem, pstruha, šťouchané brambory a klasické palačinky s marmeládou. „Já jsem palačinkovej bohatýr, já můžu palačinky od rána do večera, celý život,“ zasní se Pavel Soukup. „Výborné jsou i ty smíchané se všemi zbytky z lednice,“ radí. Hostitel se zatím moc neprojevil. „Trochu jsem ho podcenil,“ myslí si o menu Mirek Etzler. Míla palačinky zvládl, jen odpad ve studiu si trochu neuhlídal. Naštěstí je tu štáb a všichni svorně vytírají. „Pstruzi skončí na pekáči, to je úplně jednoduchá záležitost, o bramborách nemluvě,“ myslí si o soupeřově hlavním chodu naopak Pavel. „Zhostí se toho s úspěchem.“ Bude Míla taktizovat a bude soupeřům chutnat?
Předkrm jede i Janu Vlasákovi, který není vyznavačem těstovinových salátů. Pstruh je přes celý talíř a voní přes celý ateliér, naštěstí u veselých divadelních historek nikdo nespolkne kost. Pro seriálové kriminalisty si hostitel přichystá detektivní hru. „Kytičky, houbičky? To bylo úžasný,“ zamlouvá se Mílova zábava Janu Vlasákovi a Pavlu Soukupovi. „My jsme nevyřešili jednodušší případy,“ směje se představitel smolaře Honzy Maška. „Mláďátko se nám vybarvuje, pozor!“ varuje před soupeřem při servírování palačinek s dvojí náplní Vlasák. „Míla mě překvapil ve všech směrech,“ souhlasí Mirek Etzler.

Foto: TV Prima