Příběh chleba od semínka na náš stůl představí výstava pro všechny smysly v Troji

K čemu se při výrobě chleba používala zrnotěrka nebo šrotovník a odkud se chleba vlastně vzal, zjistíte od 16. dubna do 1. května v trojské botanické zahradě. Výstavy pro všechny smysly se konají již dvacátým rokem. Ta letošní nese název Nejen chlebem živ je člověk aneb z obilného pole na náš stůl a zapojíte na ní hmat, čich i chuť. Seznámíte se nejen s mnoha obilovinami či kořením, ale i s historií chleba a výrobními postupy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
„Chléb se v dnešní době bere jako samozřejmost. Málokdo si tak uvědomí, jakou cestu urazil, než se dostal až na naše talíře. Na to chceme výstavou poukázat, stejně tak i na dlouhou historii. Věděli jste třeba, že prvními lidmi, kteří si na chlebu pochutnávali, byli Egypťané už 4 000 let př. n. l.? Protože se jedná o výstavu pro všechny smysly, vypůjčte si u nás klapky přes oči, poznávejte po hmatu různé druhy obilovin nebo podle vůně koření, které se do chleba přidává,“ představuje výstavu její koordinátorka Lenka Prokopová.

Nejen chlebem živ je člověk II.
Trojská botanická zahrada je otevřenou institucí, která nabízí vyžití nejširší veřejnosti včetně návštěvníků se speciálními potřebami. „Od 1. dubna si mohou lidé na všech pokladnách zapůjčit sluchátka a poslechnout si u 87 sloupků zajímavosti o rostlinách. Tento informační systém je jak v češtině, tak i v angličtině, ruštině a němčině. Na sloupcích jsou i texty v černotisku a v Braillově písmu. Na výstavě budou kromě popisků návštěvníkům k dispozici i odborně proškolení průvodci pro jednotlivce i skupiny zrakově postižených. Chybět nesmí zmiňovaný zvukový průvodce,“ doplňuje Prokopová.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Výstavu Nejen chlebem živ je člověk aneb z obilného pole na náš stůl je možné navštívit v dubnu denně od 9 do 18 hodin, v květnu do 20 hodin.

Pozvánka na vernisáž výstavy pro všechny smysly - Nejen chlebem živ je člověkimage001

Foto: www.botanicka.cz

1920x1080px_osudy_hvezd