Druhý ročník gastro soutěže pro střední školy Svačina roku přilákal 112 účastníků

Navrhnout a připravit rychlou, moderní a studenou svačinu pro děti. Takový úkol čeká na účastníky soutěže Svačina roku s Rio Mare. Do letošního druhého ročníku se jich přihlásilo rekordních 112 z celkem 31 středních škol. Hlavní surovinou pro přípravu pokrmů je tuňák Rio Mare. Odborným garantem je držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka. Speciálním hostem finále bude kuchařka, herečka a moderátorka Markéta Hrubešová. Finále proběhne 2. prosince v Praze. Nejlepší soutěžící si rozdělí ceny v hodnotě 20 000 korun.


Gastronomická soutěž Svačina roku s Rio Mare je určená středním školám zaměřeným na gastronomii. O druhý ročník soutěže byl větší zájem než loni nejen mezi školami, ale i studenty. Celkem má soutěž letos 112 účastníků z 31 středních škol a 10 krajů České republiky. Úkolem studentů je navrhnout a připravit pokrm nápaditý, chutný a vhodný pro použití jako svačina do školy pro děti, žáky nebo studenty.
Odborným garantem soutěže a předsedou poroty je i letos Mistr kuchař Vladimír Picka, který přibližuje použití tuňáka Rio Mare jako hlavní suroviny soutěže: „Tuňákové maso je lehké a chutné. Skvěle se hodí jako základ pro zdravé školní svačiny. Tuňák dává lidskému tělu významné množství minerálů, bílkovin a vitamínů.“
Odborná porota bude u soutěžních pokrmů hodnotit celkový dojem pokrmu, jeho složení, použitelnost jako svačina nebo chuť. Časový limit na přípravu jídla je 20 minut a jedna porce by měla mít hmotnost 100 až 200 gramů. Navíc finanční limit na přípravu porce nesmí přesáhnout v nákladech 50 korun.
Vítěz soutěže dostane poukázku na nákup v hodnotě 7 000 korun. Za druhé místo je poukázka v ceně 5 000 Kč a soutěžící na třetím místě vyhraje poukázku za 3 000 korun. Nově ocení pořadatelé soutěže také samotné školy, jejichž studenti vyhrají jednu z cen. Školy obdrží výrobky Rio Mare ve stejných hodnotách.


Jeden z finalistů se může těšit na speciální cenu Markéty Hrubešové v hodnotě 5 000 korun, která k účasti v porotě říká: „Těším se, že mladí kuchaři a mladé kuchařky vymyslí spoustu jedinečných receptů a vymyslí nové a netradiční kombinace různých surovin. Jsem moc zvědavá na finále, kde předvedou svůj um a své znalosti při přípravě pokrmu v gastro studiu.“
Soutěž Svačina roku s Rio Mare má dvě kola. V prvním kole soutěžící připraví a nafotí pokrm. Fotografie pošlou společně s kalkulačním listem a technologickým postupem přípravy. V průběhu listopadu vybere odborná porota pro finále 12 nejlepších. Živé finálové kolo proběhne 2. prosince v gastronomickém studiu Chefparade v Praze.

Foto: Svačina roku s Rio Mare