Hola, hola, škola volá aneb »Je to tady« – dětem začínají školní povinnosti a rodičům každodenní chystání svačinek. Nejde jen o to malé školáky zasytit, ale zároveň zajistit jejich zdravý vývoj – a pohodové učení. Dáme vám tipy, co jim přihodit do batůžku tak, aby si pochutnali a zároveň jste udělali vše pro jejich zdraví…
- Ovoce hraje prim!
Ovoce hraje v jídelníčku dětí nezastupitelnou roli – dodává jim vitamíny, vlákninu, ale také tekutiny. Má čistící účinky a doplňuje energii. Nemělo by proto chybět každý den ve svačinovém boxu. Vyzkoušet můžete i ovocné mixy, anebo atraktivní špízy, které vypadají doslova lákavě!
Tip:
Ovocné špízy
Co budete potřebovat: špejli a na kostky nakrájené ovoce (vybírejte spíše tvrdší, jako je jablko, meloun, ananas, kiwi…) a bobule či menší plody (víno, borůvky, jahody) anebo měsíčky citrusů (mandarinka, pomeranč).
Jak na to: Na špejli střídavě napichujte jednotlivé druhy ovoce. Vaše dítko vám může pomáhat, společně vám práce půjde lépe od ruky!
- Zeleninové hody
Stejně jako ovoce, ani zelenina by neměla ve složení správného jídelníčku školáků chybět. Jak jim ji ovšem naservírovat tak, aby pro ně byla „in sváčou“ a nikoliv „nutným opruzem“? Můžete například vsadit na zeleninové hranolky (podlouhlé proužky nakrájené mrkve, okurky, papriky či kedlubny), které lze máčet v různých dipech. Dalším tipem jsou různé druhy salátů, kde je možné popustit uzdu fantazii a nakrájené kousky zeleniny doplnit různými typy sýrů a zálivkou.
Tip:
Pestrobarevný salát se sýrem Gran Moravia
Co budete potřebovat: 2 hrsti římského salátu, hrst salátu frisee, půl hrsti salátu radicchio, 2 mrkve, hrst cherry rajčátek, 4 lžíce pekanových ořechů, sýr Gran Moravia. Na zálivku: 100 ml extra panenského olivového oleje, 1–2 lžíce medu, šťáva z půlky citronu, mořská sůl.
Jak na to: Zeleninu nakrájíme a důkladně opláchneme. Do oleje postupně přimícháme med, citronovou šťávu a dosolíme (a případně i opepříme) dle chuti. Zálivkou pokapeme připravenou zeleninu. Na pánvi na sucho krátce opražíme pekanové ořechy a naaranžujeme je navrch. Nakonec na salát přidáme na šupinky nastrouhaný sýr Gran Moravia.
(Recept z www.laformaggeria.com/recipes/salat-s-orechy-a-medovou-zalivkou)
- Mléčné výrobky pro zdravé kosti
Výrobky z mléka jsou další neodmyslitelnou součástí zdravého stravování. Jsou zdrojem vápníku, který prospívá správnému růstu kostí, ale i bílkovin a vitaminů (zejména D). Vhodný je například jogurt, ale také například pomazánka z tvarohu či zakysané smetany, tvarohové dezerty, anebo různé druhy sýrů.
Tip:
Jogurt bez laktózy
Dětem, které se potýkají s intolerancí laktózy, může tento jinak velmi prospěšný mléčný výrobek způsobit zažívací problémy. Zkuste proto ručně zpracovaný a lépe stravitelný bezlaktózový jogurt Gran Moravia. Můžete jej obohatit čerstvým ovocem, müsli, lžičkou medu, anebo z něj vyrobit různé dobroty – třeba jej rozmixovat s jahodami a javorovým sirupem.
- Sendvič, ciabatta nebo panini
Tato svačina zasytí i pořádné jedlíky! Přizpůsobit ji můžete chutím vašich dětí, ale neváhejte občas přidat i nevšední ingredienci jako jsou například sušená rajčata. Nezapomeňte také na „něco zdravého zeleného“ – třeba ledový salát, čerstvý listový špenát, rukolu… A aby byla plněná ciabatta či panini pěkně křupavé, dejte je na chvilku opéct do toustovače či kontaktního grilu. Zapečením bude pokrm také lépe držet pohromadě…
Tip:
Práci s čistěním si ušetříte, když do toustovače či kontaktního grilu vložíte pečící papír.
Tip:
Opečené panini s plátky Gran Moravia
Co budete potřebovat: Panini (nebo jiné pečivo), šunka, plátky Gran Moravia, rukola, rajčata nakrájená na kolečka.
Jak na to: Panini nebo ciabattu rozkrojte podélně napůl, naplňte uvedenými ingrediencemi, vložte do kontaktního grilu a nechte chvilku zapéct.
- Sladká dobrota
Sladká jídla by se neměla stávat pravidelnou dětskou svačinkou, protože cukr může narušovat schopnost soustředění a způsobovat tak dětem potíže při učení. Čokoládové tyčinky nebo sušenky plné palmového oleje možná malí školáci rychle slupnou, ale rozhodně se nejedná o výživu, která by pro ně byla při časté konzumaci prospěšná. Když už jim chcete dopřát něco sladkého, raději sami něco upečte – budete tak mít pod kontrolou, kolik cukru dobrota obsahuje a také můžete nezdravé pochutiny nahradit zdravými…
Tip:
Jogurtové sušenky
Co budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 150 g cukru krupice, 12 g kypřicího prášku, 1 vejce, 250 g bílého jogurtu, třtinový cukr na posypání, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli.
Jak na to: V misce smíchejte mouku s kypřicím práškem, cukrem, vanilkou a vejcem. Do těsta přidejte jogurt a míchejte, dokud vám nevznikne jednolité těsto bez žmolků. Plech vystelte pečicím papírem a pomocí lžičky nebo zdobicího sáčku na něj naneste hromádky těsta dostatečně daleko od sebe, aby se při pečení nespojily. Povrch můžete zlehka posypat třtinovým cukrem, anebo ozdobit půlkou vlašského ořechu, a dejte péci na 180 stupňů na 10 minut nebo dokud nezačnou na okrajích zlátnout. Vylepšit je můžete tím, že je slepíte marmeládou ze sezónního ovoce.
(Recept z www.laformaggeria.com/recipes/jogurtove-susenky)
- Slané pečení
Chcete-li úplně eliminovat cukr, můžete se pustit i do pečení slaných pochoutek. Vytvořit můžete koláče, buchty, ale i muffiny.
Tip:
Nadýchané muffiny se sýrem a cibulkou
Co budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, 1/2 lžičky soli, 50 g másla, 50 g cibulky, 100 g provolone dolce, 1 vejce, 100 ml mléka.
Jak na to: Mouku smíchejte se solí a sušeným droždím, přidejte změklé máslo a dobře promíchejte. Přidejte najemno nakrájenou cibulku a nastrouhaný sýr provolone. Vejce vyšlehejte s mlékem a přidejte ke směsi. Vypracujte těsto a naplňte jím formy na muffinky. Pečte v předehřáté troubě při 200 stupních asi 20 minut.
(Recept z www.laformaggeria.com/recipes/syrove-muffiny)
- Rychlé pomazánky
Jsou hotové raz dva, a přitom tak dobré. Navíc je můžete vytvořit z takových pochutin, které mají vaše děti rády, od vajíček přes tuňáka po zeleninu. Zkuste ale také experimentovat přidáváním nových ingrediencí jako jsou kousky mandlí nebo červená řepa. A nezapomeňte rovněž na bylinky – ideálně ty čerstvé! Dodají pomazánkám novou netradiční chuť… Jako základ lze využít tvaroh, máslo, zakysanou smetanu, ale i různé druhy sýrů.
Tip:
Ricottová pomazánka s gorgonzolou a ořechy
Co budete potřebovat: 200 g sýru Gorgonzola nebo Gorgonzola s mascarpone a ořechy, 200 g ricotty nebo tvarohu, sůl, pepř, hrst vlašských ořechů.
Jak na to: Gorgonzolu a ricottu spolu promíchejte, dle chuti osolte, opepřete (lze pro malé děti vynechat) a přidejte vlašské ořechy (které mimochodem působí blahodárně na činnost mozku). Podávejte namazané uprostřed dvou plátků pečiva – a přidejte ještě hrušku, která skvěle doplní chuť!
(Recept z www.laformaggeria.com/recipes/pomazanka-s-gorgonzolou-orechy/)
Co dát dětem k pití?
Dodržování pitného režimu je pro školáky velmi důležité, protože u dětí může rychle docházet k dehydrataci, obzvlášť v teplých měsících. Nejvhodnější pro doplňování tekutin je obyčejná voda, kterou lze dochutit například přidáním čerstvého ovoce (např. pár kapek limetky či pomeranče, vymačkanou šťávou z jahod nebo melounu…), anebo máty. Nic nezkazíte ani neslazeným čajem. A pro zpestření lze dětem nabídnout také kvalitní jogurtový či syrovátkový nápoj anebo zákys.
Tipy:
Ochucená syrovátka
Syrovátka je tekutina, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a má blahodárné účinky na lidský organismus. Obsahuje vápník, fosfor, draslík i celou řadu vitamínu, zejména skupiny B, ale také E, C i A. Výborně působí na trávicí trakt, je ideální na detox organismu, podporuje činnost ledvin, zlepšuje metabolismus a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Navíc má protizánětlivé účinky na pleť, což ocení zejména teenageři. Vyzkoušet můžete například letošní novinku Gran Moravia s příchutí růžového grepu v praktickém půllitrovém balení ideálním do školy.
Zákys
Tento lahodný, hustý a svěží nápoj patří do rodiny kysaných mléčných výrobků, které jsou lépe stravitelné než samotné mléko. Má probiotické účinky, působí pozitivně na střevní mikroflóru a tím zvyšuje obranyschopnost organismu. Jeho pravidelná konzumace pomáhá zlepšit stav střevní sliznice. Kromě neochuceného zákysu jsou k dostání i ochucené, které chutnají dětem. Tip: Zkuste například jahodový či meruňkový zákys La Formaggeria, anebo novinku s příchutí vanilky.
Kam »sváču« uložit?
Používejte nízké plastové krabičky s dobře těsnícím víkem, dbejte také na to, aby nebyly zbytečně veliké. Ideální je, když lze útroby rozdělit na různé části a oddělit tak jednotlivé složky svačiny. Pokud budete přenášet dipy, pokrmy s máslem či pomazánkou, jogurt anebo ovoce či zeleninu, a budete je chtít uchovat studené i během horkých dnů, vsaďte na termonádoby, které zachovají jejich teplotu a čerstvost. Na pití jsou zase vhodné termosky.
Tipy:
Termonádoba na jídlo Alfi
Je vyrobena z nerezové oceli, bez toxinů a bez vnitřního nátěru. Udrží obsah 6 hodin teplý a 12 hodin studený, je 100% těsnící a odolná. Objem 0,35 l, k dostání s dětskými motivy pro kluky i holky. Cena: 679 Kč (www.termoo.cz)
Chytrá termoska Alfi
Lahev na pití je vyrobena z netoxických materiálů, lehká, odolná vůči oděrům a nárazům a díky chytrému zavírání nevyteče do tašky. K dostání s řadou dětských motivů. Cena (www.termoo.cz): od 679 Kč (0,35 l) nebo 769 Kč (0,5 l)
Foto: www.guideline.cz