VIP Prostřeno! – Čtyři krásné blondýny a jedna »dosluhující« bruneta

Ještě než v sobotu předá Tereza Chlebovská žezlo a korunku České Miss svojí nové – zatím neznámé – nástupkyni, spolu s dalšími kolegyněmi a finalistkami uvaří ve speciálním vydání pořadu Prostřeno! Je to zároveň hezká pozvánka na sobotní večer, kdy se celý galavečer České Miss odehraje. Shodou náhod se všechny čtyři blondýnky narodily ve znamení Býka, jen Tereza je Střelec. Není ale jedinou Terezou v tomto půvabném klání. Jako první uvaří Jitka Nováčková, která předala korunku právě vloni Tereze, dál její jmenovkyně Tereza Fajksová, která se pyšní novým titulem Miss Earth. Ve čtvrtek uvaří ve svém bytě, s nímž se už bohužel brzy rozloučí, Linda Bartošová, nová opora reportérek primáckého TopStar Magazínu a naposled uvaří Hanka Věrná, která je celkem zkušená kuchařka a holky pozve do svého hezkého bytu. A to všechno v obvyklém čase od pondělí do pátku na Prima family!

Pondělí: Česká Miss 2011 Jitka Nováčková
Vítězka soutěže Česká Miss 2011 Jitka Nováčková už v létě na Primě vařila a šlo jí to od ruky. Co usměvavá miss uvaří? Polévku z červené čočky, která bude pěkně ostrá po zázvoru a koriandru. Krevety na horké pánvi a vanilkovou zmrzlinu s ořechy. Žádná jihočeská bašta to tedy nebude. Jitka si uvědomuje, že s jejím menu může mít problém někdo, kdo nemusí mořské plody a komu se zdá chuť koriandru nebo zázvoru příliš výrazná. „Největší obavy mám z té zmrzliny, protože jsem se rozhodla, že to pojmu zábavným stylem,“ svěří se Jitka, která plánuje, že bude experimentovat se suchým ledem.
Na polévku na asijský způsob se těší milovnice exotických pokrmů Linda. Krevety, na rozdíl od Terezky Chlebovské, miluje, ale nerada je loupá. To za ni ale udělá pozorná hostitelka. Krevety jsou skvělé, ale sušená šunka pro někoho ještě lepší. A k tomu samozřejmě salát. A konverzace? O smažených broucích, které v Thajsku chroupala odvážná Hanka. I zábava je pro odvážné: holky si mohou vyzkoušet seskok ve »skydive aréně«, než se ale budou vznášet, čeká je malý trénink.

Úterý: Miss Earth 2012 Tereza Fajksová
V úterý se missky mohou těšit na francouzskou kuchyni a čtyřchodové menu. Po salátu s křepelčím vejcem bude klasická cibulačka, vepřová panenka a ratatrouille a nakonec francouzské palačinky s tvarohem a malinami. Jak často půvabná dívka z Ivančic vaří? „Když si přítel poručí,“ přiznává Tereza. „Doufám, že se nedívá pan Pohlreich,“ přeje si Tereza, když krájí cibuli na svoji cibulačku, při které snad prolila sto litrů slz. Odblaňování panenky je pro ni prý standardní záležitost, protože prý má tak rozmazleného přítele, že požaduje masíčko bez jediné blanky. Polévku má už nacvičenou, postupně do ní přilévá víno, ratatouille pokrájené »na velikost nehtu« ale úplně nevyjde.
Design jídla je však dokonalý, polévka se povedla, i když stála kuchařku kousek prstu. Salát s francouzským dresinkem má výrazné česnekové aroma. Jak se panence vydařila panenka? Navzdory tomu, že část holek nemusí vepřové, pochutnaly si. V průběhu večírku se dozvíme, kdo má přísnější cvičitelku a hezčího trenéra. A uvidíme, jak vypadá zápas sumo v provedení královen krásy.

Středa: Česká Miss 2012 Tereza Chlebovská
„Jsem nervózní z toho vaření, protože nevařím často,“ přiznává Tereza, která prý ještě nikdy nehostila tolik lidí. Přesto se pustí do čtyřchodového menu a předkrmy jsou dokonce dva! Ovšem jsou to jen takové chuťovky, jak to Terka také nazvala. Zpočátku to Tereze moc od ruky nejde, ale protože je bojovnice, nakonec to zvládne. Drobenka do koláče se bez přidání másla dělá opravdu těžko… „Bytostně nesnáším strouhání, ať už mrkve nebo jablek a brambor,“ říká kuchařinka, takže návštěva dostane brambory na loupačku.
Ale copak, půjčený hrnec od tety se nehodí na indukční plochu? V čem tedy Terka uvaří polévka s domácími nudlemi? Holky se v jejím bytě ve Stodůlkách nakonec dočkají nejen kuřecího vývaru, ale i hlavního chodu v podobě kuřecích závitků se slaninou a nakonec dostanou jablkový koláč, který chutná jako od babičky. Moc dietní večeře to není, překvapí kolegyně. Terka prostírá v kroji, který jí moc sluší, a protože ráda a krásně zpívá, střihne si lidovku. A pak následuje dost zvláštní a pohybově aktivní společenská hra Heja!

Čtvrtek: Česká Miss World 2012 Linda Bartošová
„Jsem normální dvacetiletá holka,“ představí se čtvrtá hostitelka, která studuje žurnalistiku a od února získává ostruhy jako reportérka TopStar Magazínu. „Nejsem žádná velká kuchařka a nechci to omlouvat svým nízkým věkem, ale nikdy jsem zatím neměla tu potřebu či motivaci vařit,“ přiznává upřímně Linda. Soupeřky vědí, že Linda miluje thajskou kuchyni a správně očekávají asijské menu. Kolik papriček ale Lindina večeře bude mít? Polívka pálí jako čert a ještě se u ní musí přemýšlet, tři věci se nejí, slouží jen jako koření. Jak to budou holky vybírat a dělit?
Tereza Fajksová trochu lapá po dechu, prý kdyby byla v animovaném filmu, šly by jí obláčky z uší. Jitka zase musí pořád smrkat, ale chválí. Terezka Chlebovská se těší na sladkou tečku, lepivou rýži s mangem. Hostitelka v nervozitě zapomene největší pařmence Hance nalít přípitek. Zato dívky ocení šikovné ruce masérek, které sladce dokončí večírek v thajském stylu. Velmi uvolněná nálada a velmi příjemné překvapení…Holky se cítí jako na dovolené v Thajsku, což byl Lindin záměr – trocha nostalgie a připomínka loňského soustředění.

Pátek: II Vicemiss České republiky 2009 Hana Věrná
„Brzy jsem se osamostatnila, takže jsem se naučila vařit sama,“ říká o sobě polední hostitelka a nejzkušenější kuchařka týdne plného půvabu. „Měla jsem ale maminku a babičku na telefonu. Lásku k vaření jsem zdědila po mamce, ale vařím trochu jinou kuchyni, používám jiné suroviny a koření,“ prozradí o svých kulinářských zkušenostech Hanka Věrná. Holky pozve do svého bytu v Holešovicích, kde bydlí s přítelem a kam si sama navrhovala nábytek. Hostitelka nezapomene ani na květinové dekorace.
Uvaří moderní českou kuchyni s panenkou, houbovou omáčkou, celkem výživný předkrm a tři dezerty! Na ty spotřebuje hodně vanilky a hodně semínek, což je pro ni prý „úplný porod“. Bramborákové těsto na kuřecím řízku asi dělám zbytečně, myslí si Hanka, holky si to maso asi stejně vydlabou. Spoléhá se, že když tak její vydatný předkrm štáb ochotně dojí. Do těstovinového salátu nezapomene dát kukuřici, protože ji má ráda a dává ji skoro do všeho, majonéza je samozřejmě light. Ovšem bude příjemně překvapená, holkám vyhládlo. Už totiž mají za sebou pěkně adrenalinovou zábavu. Proč se měly pořádně obléct? Na letišti a ve vzduchu to totiž pěkně fouká! Tereza Chlebovská to má snad za trest – bojí se, létání prostě nesnáší. Natož ve vrtulníku!

Foto: TV Prima