Toulavá kamera (opět) ochutnává Česko

Tradiční krajové pokrmy z míst, která v naší gastronomii hrají prim. Originální kulinářská inspirace v kuchyni našich předků. Sedm nových dílů oblíbeného letního speciálu Toulavá kamera ochutnává Česko od 22. července 2011 vždy v pátek na Jedničce ve 21.20 hodin.


Toulavá kamera spolu s Ivetou Toušlovou, Josefem Maršálem a jejich spolupracovníky objevuje vždy v neděli na ČT1 od 10 hodin (v repríze na ČT24 od 21.05 hodin) historické pamětihodnosti, krásy přírody a řemeslný fortel našich předků. Do jejich kuchyně teď navíc opět nahlédne letní speciál Toulavá kamera ochutnává Česko. Popíše tradiční regionální pokrmy včetně místa jejich vzniku, zapátrá v muzeích, v kronikách a dalších písemných pramenech. Pokusí se vystopovat zrod těchto specialit. Ukáže, jak se vyráběly kdysi a jak nyní. Zkusí odhalit, proč se některé pokrmy objevily právě v určitém místě. Zajímat se bude i to, zda je místní lidé stále vaří a považují za své »rodinné stříbro«.


„Nacházíme a objevujeme malé firmičky, a nejenom, že jejich výrobky jsou hrozně chutné, ale co mě osobně na tom nejvíc asi baví, jsou příběhy, které se k produktu váží,“ prozrazuje Iveta Toušlová. Pořad ukáže úsilí lidí, kteří navázali na činnost svých předků. „Letos jsme rádius maličko rozšířili a zabýváme se nejen původními recepty, ale i regionálními potravinami, což je vlastně takový fenomén posledního roku,“ doplňuje Josef Maršál.


Kulinářský speciál Toulavá kamera ochutnává Česko získal na MFF Tourfilm 2010 v Karlových Varech Cenu ministra pro místní rozvoj ČR a mezinárodní porotou tohoto nejstaršího filmového festivalu s turistickou tematikou na světě byl oceněn jako nejlepší dílo a v kategorii televizních formátů. Originální kulinářské speciality nabízí každý kout Čech, Moravy a Slezska. Jde o tradice předávané doslova z generace na generaci.

Foto: Česká televize