Show Jana Krause – Šlechtična Colloredo-Mansfeld, Kulínský a Rektorová

Šlechtična Kristina Josefine Nadine Maria Colloredo-Mansfeld, dirigent Bohumil Kulínský a odbornice na sushi Barbora Rektorová se představí v další Show Jana Krause. Premiéru dalšího dílu třetí série Show Jana Krause uvidíte v pátek 7. prosince od 22.20 hodin na Prima family.


Kristina Josefine Nadine Maria Colloredo-Mansfeld – je v přímé linii potomek knížete Josefa Hieronymuse Alexandra Maria Colloredo-Mansfeld (posledního majitele zámku Opočno). Po druhé světové válce zkonfiskovali komunisté vše, co bylo v jeho majetku, a zavřeli ho do vězení. Její otec koupil ovocnou farmu v malé kanadské vesnici nedaleko jezera Ontario. Vznikla tam jakási kolonie lidí, kteří odešli z Československa. Kristina žije již několikátým rokem v domku na zámku Opočno a snaží se získat rodový majetek zpět.
Bohumil Kulínský – někdejší šéf světově proslulého dětského pěveckého sboru Bambini di Praga a známý dirigent, který byl v roce 2004 obviněn a pak odsouzen za pohlavní zneužívání nezletilých dívek a za ohrožování výchovy mládeže. Dirigent Bohumil Kulínský se chce nyní vrátit ve velkém stylu na koncertní pódia, chystá vánoční koncerty, na kterých vystoupí i bývalé členky jeho souboru.
Barbora Rektorová – jediná Češka, která se profesionálně věnuje přípravě sushi a porazila tak předsudky, že tento obor je výhradně mužskou záležitostí. A to nejen u nás, ale i ve světě. Původně lékařka se již sedmý rok realizuje v oboru, kterému se naučila u japonského mistra. O sushi píše i zábavný blog. Vystudovala lékařskou fakultu, pak v Londýně ochutnala sushi a bylo jí jasné, kam budou směřovat její další profesní kroky – právě k přípravě této lahůdky, která Barboru okouzlila. „Důvodů bylo více. Jednak jsem jako lékařka nechtěla chodit domů každý den úplně hotová a jednak jsem gastronomii měla ráda odjakživa,“ říká. Zmínila se kamarádce o svém ohromení ze sushi a ta ji seznámila s japonským mistrem, který připravoval sushi v jednom z pražských barů a vzal ji do učení. „Nebylo to jednoduché. V Japonsku se sushi učíte pět let a většinu času se jen učíte správně porcovat ryby. Je to dost složité stejně jako příprava správné rýže. Samotné motání už je vítězství,“ popisuje Barbora a říká, že nejdřív svými výrobky dokola krmila rodinu a přátele. Její japonský učitel ji bral jako fenomén – nikdy předtím se se sushi-ženou nesetkal. V Japonsku byla svého času jediná žena, která připravovala sushi a byla tak slavná, že se o ní psal komiks. Barbora se sushi věnuje sedmý rok – a z pohledu Japonska je stále začátečnicí. Dnes provozuje spolu se svým učitelem úspěšnou sushi firmu, poskytují catering, zásobují restaurace, učí zájemce vyrábět sushi na kurzech a nebo i u nich doma.

Foto: TV Prima