Categories: Televize

S Italem v kuchyni – Rybí premiéra Diany Kobzanové

Jednou z věcí, kterou by Emanuele rád implantoval do našich stravovacích návyků, je častější konzumace ryb. V dnešní lekci italského vaření se proto zaměří na ryby a mořské plody. Seznámí diváky s některými obyvateli vodní říše a nejvhodnějším způsobem přípravy jejich delikátního masíčka. Ze sladkovodních ryb Manu nejraději candáta, jinak miluje mořského vlka i ďasa. A protože Italové si život nedovedou představit bez škeblí a mušlí, ukáže variantu gratinovanou v lasturách, která se určitě povede i divákům. Také zapeče běžně dostupnou makrelu. A povede se mu jeden husarský kousek: Navštíví jej bývalá misska a současná rozhlasová moderátorka Diana Kobzanová, která kupodivu vůbec nejí ryby. To je pro našeho italského kuchaře výzva, a Diana tak v neděli 20. března v 18 hodin na Primě poprvé v životě ochutná nejen mečouna, ale i slávky!


Všechny recepty pocházejí od Emanuelových babiček. Gratinované škeble i zapečená makrela, kterou Manu ochutí rozmarýnem, česnekem a tymiánem. Po vystydnutí je možné porce ještě naložit s citronem a olejem a dát vychladit do ledničky, kde se krásně rozleží na zdravou svačinku, která vydrží až týden.Takzvané modré ryby (ještě např. sardinky) prý obsahují nejpříznivější látky.

Mušle svatého Jakuba i škeble Emanuele zapéká ve směsi strouhanky z bílého chleba, oleje, nastrouhaného parmazánu a bylinek, v nichž nechybí bazalka, máta a zelená petržel. Podobné složení má i nádivka do závitků z mečouna, jehož maso Dianě připomíná kuře. Náplň do »mečouních ptáčků« se udělá na základu z cibulky a česneku. Patří do ní také aromatické ančovičky, strouhanka, rozinky a opět trochu nastrouhaného parmazánu. Manu naplní plátky z mečouna, maso zavine a pěkně vedle sebe napíchá na špejli. Dobrá finta – při opékání na olivovém oleji otočí čtyři kousky najednou. Diana Emanuela podezřívá, že si dává panenský olivový olej i do kafe. Každopádně s troškou bílého vína a její pomocí stvořil Manu minutkovou delikatesu.

Sladká tečka potěší milovníky kandovaného ovoce. Italský kuchař předvede zrychlený domácí proces, při němž se pomerančová kůra zbaví hořkosti, a výsledkem bude zdravý, levný a pro oko přitažlivý mls.

Foto pro TV Prima – Tomáš Mikule

Denisa Dvořáková

Recent Posts

Nestarnúce hity Mariky Gombitovej vychádzajú na LP a CD reedíciách

Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydaním reedícií albumovej diskografie legendy slovenskej a českej populárnej hudby…

3 dny ago

Tajemství Ivety Bartošové odhaleno

TV Nova uvede už tuto neděli 5. května od 21.35 hodin třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový…

3 dny ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí na DUBEN

Působí na vás hrozivě bohyně Kálí? S o to větší zvědavostí lze nahlížet na karty, které…

5 dny ago

Dílo Milana Kundery postupně vychází v audioknižní podobě – nyní Unesený Západ

Vydavatelství Supraphon ve spolupráci s nakladatelstvím Atlantis po úspěšném vydání audioknih Nevědění a Směšné lásky…

1 týdnem ago

Petr Kolář vydal akustické album Tajný místa

Zpěvák Petr Kolář inspirován úspěchem turné Tajný místa vydává stejnojmenné album. V loňském roce Petr Kolář…

1 týdnem ago

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová – Babské rady ze života

Proč je nejlepší uskladnit cibuli v silonkách? Jak pomůže pračka s výrobou domácího másla? S…

2 týdny ago