S Italem v kuchyni – Giacomovy narozeniny

S nástupem babího léta se na obrazovky Primy vrací oblíbený italský kuchař Emanuele Ridi. V osmi lekcích vaření představí nové recepty a zajímavé hosty. Po dovolené v Itálii stráví první neděli na chalupě, kde jeho malý syn Giacomo oslaví s kamarády narozeniny.


Italský tatínek divákům předvede jednoduché a vděčné menu, jaké děti milují. Uvaří a upeče pastu se šunkou a smetanou, zdravější obdobu fastfoodu s kuřetem a bramborovými lupínky, ovocný dort a jahodový koktejl. Italové považují jahody za ovoce lásky. Tak tomu bude určitě i v neděli, kdy otec připraví hostinu pro roztomilého synka. Menu se na diváky těší jako vždy v neděli 11. září v 18 hodin na Primě.
Farfalle se šunkou je velmi jednoduchý, ale dobrý a osvědčený recept. Děti ocení těstoviny ve tvaru mašliček či motýlků, chutná jim šunka i smetana. Je to jeden z mála italských receptů na pastu, v němž se vyskytuje smetana. Emanuele ho považuje za jednodušší než špagety aglio e olio. Můžeme použít pražskou šunku, kterou nakrájíme na kostičky a opečeme na směsi oleje a másla. Pánev zalijeme smetanou a ochutíme nasekanou petrželkou. Zredukujeme a promísíme s uvařenými mašličkami a nastrouhaným parmazánem.
Kuřecí prsíčka obalená v rozdrcených corn flakes a bramborové lupínky upečeme v troubě, nic nesmažíme. Brambory nakrájíme na plátky, rozprostřeme na pečicí papír a zastříkneme olejem. S masem pomohou děti, které utvořily řetěz, na jehož konci je kuřecí řízek obalený v mouce, šlehaných bílcích a rozdrcených kukuřičných lupíncích. I ten skončí v troubě, kde ho pečeme z obou stran. Trojobal a chipsy ve verzi light dětem chutnají stejně jako z fritézy.
Bez dortu to na dětské oslavě nejde, Manu připraví broskvový dort s rybízem. Při výrobě těsta z mouky, cukru, vajec a vanilky pracuje se šlehačem a opět se neobejde bez papíru na vyložení formy, do níž rozprostře korpus, který obloží plátky broskví a posype kuličkami červeného rybízu. Fantazii se meze nekladou, můžeme improvizovat podle sezonní nabídky. Z jogurtu řeckého typu a smetany ušleháme vrchní krém a vše pečeme pětačtyřicet minut při 170 stupních. Zatímco děti dovádějí, dort zezlátne. Sladkou svačinu zapijí mléčným kokosovým koktejlem s jahodami.

Foto: TV Prima