Categories: Televize

Romagna mia! Ital lovil mušle s písní na rtech!

Emanuele tentokrát vezme televizní diváky v rámci pořadu Léto s Italem do starého přístavu, který nechal vybudovat Cesare Borgia podle návrhu Leonarda da Vinci a odkud vyplul Garibaldi osvobodit Benátky. Pokud se náš Ital chce vypravit na lov mušlí se zdejšími rybáři, čeká ho další vstávání za úsvitu. Výprava má před sebou náročný den, ale kormidelník si zpívá už od rána. Za pomoc dostane Manu kyblík mušlí, které si ugriluje. Také se podíváme na produkty z cenné mořské soli z Cervie, do níž se nakládá duhová jadranská rybička saraghina, která se loví a zpracovává ve velkém. Zajímavou lokální specialitou jsou také passatelli, těstoviny ze strouhanky a parmazánu. „To vymyslel génius,“ míní Manu, jenž z nich připraví báječnou večeři pro přátele. Léto s Italem pokračuje třetí, adriatickou zastávkou na Prima family již v úterý 17. července ve 21.20 hodin na Prima family.


Manu nemá dobrou náladu. Musel brzy vstávat a prší, že není vidět na krok. „To není Itálie,“ říká posmutněle. Náladu si jede spravit k Paolovi, který v »chrámu sýrů« vyrábí pravý parmazán. Předvede postupy, které se musí dodržet, aby vznikl »náš zlatý kulatý parmazán, nejvzácnější z celé Itálie«. Ledva se vyčasí, Manu dostane hlad a na krásné vyhlídce si uvaří risi bisi – rýžovou polévku s hráškem a sýrem fontina. Mine Boloňu a přijíždí do kraje Romagna, kde prý umějí žít mladí i staří.


Moře poprvé uvidíme ve starém městečku Cesenaticu, kde žije kamarád Ivan. Manu ochutná zdejší rychlé občerstvení – calzone plněné tvarohem a špenátem. Vezme diváky do starého přístavu, který nechal vybudovat Cesare Borgia podle návrhu Leonarda da Vinci a odkud vyplul Garibaldi osvobodit Benátky. Pokud se náš Ital chce vypravit na lov mušlí se zdejšími rybáři, čeká ho další vstávání za úsvitu. Výprava má před sebou náročný den, ale kormidelník si zpívá už od rána. Za pomoc dostane Manu kyblík mušlí, které si ugriluje. Také se podíváme na produkty z cenné mořské soli z Cervie, do níž se nakládá duhová jadranská rybička saraghina, která se loví a zpracovává ve velkém. Zajímavou lokální specialitou jsou také passatelli, těstoviny ze strouhanky a parmazánu. „To vymyslel génius,“ míní Manu, jenž z nich připraví báječnou večeři pro přátele. Kam v úterý večer? Přece do Itálie! Léto s Italem pokračuje třetí, adriatickou zastávkou na Prima family.


Manu dorazí do továrny, kde se pod ochrannou značkou vyrábí pravý Parmigiano-Reggiano. Po ukázce „nádherné ruční práce“ vezme diváky na pastvinu, kde se popásá speciální druh bílých krav, které dojí mléko na parmazán. „Ale věřte, že jsou dobrý i na tatarák,“ ujistí nás šibalsky Manu. S parmazánem od Paola si uvaří obohacené risi bisi, jedno z nejoblíbenějších jídel regionu Veneto. Rýžovou polévku s čerstvým hráškem a tyrolskou slaninou nakonec dochutí aromatickým sýrem fontina. Už název napovídá, že se ideálně rozpouští.


Cesenatico je historické městečko, jehož přístav byl zbudován podle návrhu Leonarda da Vinci. S letitým kamarádem Ivanem, který má také českou manželku, si zajdou na aperitiv do jednoho z typických kiosků, kde to žije nejvíc večer. Manu ochutná a pochválí zdejší nabídku. Podíváme se na rybí trh, kde prodává i česká prodavačka, a na bohatou nabídku zdejší zeleniny. Na lovu mušlí Manu jednu ochutná: „Nemůžeme říct, že byla čerstvá. Byla živá!“ směje se. Už se těší, jak si užije v putovní kuchyni. Z vyloveného »černého zlata« si na molu udělá bleskové grilované mušle s citronovou omáčkou s petrželí a rozmarýnem. Můžeme jen závidět…


Rybička saraghina se loví ve velkém a je ideální k průmyslovému zpracování. Nemusí se kuchat, marinuje se ve zdejší soli, jejíž horu také uvidíme, lisuje se a ze šťávy se vyrábějí zdravé potravní doplňky s nenasycenou mastnou kyselinou omega-3.


Na výrobu poslední zajímavosti potřebujeme hodně fyzické síly. Rodinný recept na unikátní těstoviny passatelli se předává z generace na generaci. Na těsto využijeme staré pečivo. Stejným dílem se smíchá strouhanka s nastrouhaným sýrem (grana nebo parmazán), dvacetinou mouky, pěti vejci a špetkou skořice. Hutné těsto se promačká malými otvory, až vzniknou jakési »dredy«. Na Emanuelovo vaření dohlíží zkušená místní kuchařka. Manu uspěje na jedničku. Jeho passatelli s plody moře a rukolou chutnají všem známým, které pozval do restaurace na ochutnávku.

Foto: TV Prima

Denisa Dvořáková

Recent Posts

Nestarnúce hity Mariky Gombitovej vychádzajú na LP a CD reedíciách

Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydaním reedícií albumovej diskografie legendy slovenskej a českej populárnej hudby…

3 dny ago

Tajemství Ivety Bartošové odhaleno

TV Nova uvede už tuto neděli 5. května od 21.35 hodin třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový…

3 dny ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí na DUBEN

Působí na vás hrozivě bohyně Kálí? S o to větší zvědavostí lze nahlížet na karty, které…

5 dny ago

Dílo Milana Kundery postupně vychází v audioknižní podobě – nyní Unesený Západ

Vydavatelství Supraphon ve spolupráci s nakladatelstvím Atlantis po úspěšném vydání audioknih Nevědění a Směšné lásky…

1 týdnem ago

Petr Kolář vydal akustické album Tajný místa

Zpěvák Petr Kolář inspirován úspěchem turné Tajný místa vydává stejnojmenné album. V loňském roce Petr Kolář…

1 týdnem ago

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová – Babské rady ze života

Proč je nejlepší uskladnit cibuli v silonkách? Jak pomůže pračka s výrobou domácího másla? S…

2 týdny ago