Prostřeno! má nová pravidla! Těště se!

Nová pravidla oblíbeného pořadu Prostřeno! Každý soutěžící musí připravit minimálně čtyři chody, zatímco dosud to byly tři. Navíc každý z účastníků dostane v den vaření speciální Úkol týdne související s přípravou jídla, se kterým si bude muset »po svém« poradit (např. flambování, upečení domácího chleba, příprava sushi…). A televize Prima chce zapojit i diváky prostřednictvím webu – posílali by návrhy úkolů. A ještě jedna novinka – zábava – zpřísnění pravidel. Zákaz použití společenských her a videoher – nutnost vymýšlet si vlastní program, své rekvizity. Zkrátka větší stres, nečekané situace, napětí, co v pořadu nastane… Start vysílání v pondělí 12. srpna v 18 hodin.


Prostřeno! shrnutí poslední řady
Oblíbený pořad Prostřeno! přišel s lákavou motivací – v novém roce nabídl soutěžícím výhru padesát tisíc korun. Není divu, že taková suma inspiruje nejen ke kuchařským výkonům, ale též k většímu taktizování a tvrdší hře. Jednou se o výhru rozdělili dokonce tři výherci. V pořadu přibylo mladých tváří i mužů v zástěře, protože tohle je opravdu výzva!
Začínalo i končilo se v jižních Čechách. Poprvé si tu čtyři ženy a jeden muž užili Mikuláše i mexický večírek, naposledy jedna soutěžící odmítla večeřet vedle urny hostitelčiny tchyně. Na Hradecku si soutěžící vynadali ve vířivce a projeli se v kočáře, na jižní Moravě zase krmili hladového ussurijského tygra a na večeře přijížděl vášnivý cyklista na skládacím kole. Na Olomoucku se sešel babinec, ale žádná nadšená holčičí jízda to nebyla. Dámy se označily za slepice.


Na Ostravsku čelil překvapený mladý hostitel faktu, že žádná ze soupeřek nekonzumovala hovězí. Na Plzeňsku se nevařily tradiční pokrmy a nepilo pivo, zavládla tam jižanská kuchyně a občas i temperament. Tančil se break dance, trénoval kickbox, až tekla červená, a proběhl pokus o ohňostroj. Pražáci se předvedli jako milovníci moučníků a dostali příležitost ochutnat kazašskou kuchyni. Podruhé se v Praze nejprve tykalo a pak zase vykalo, protože jeden přemoudřelý »ajťák« a jedna emotivní dáma si nesedli. Kořením třetího středočeského vaření byl Rom Láďa se srdcem na pravém místě, který dobře pekl a dojemně zpíval.
Na Vysočině jedna zamilovaná soutěžící radši uvařila blafy, aby neměla štěstí ve hře a neštěstí v lásce. A nebyla jedinou podivínkou tohoto malebného kraje. Na Zlínsku pro změnu fotograf-estét bojoval se »čtyřmi fúriemi a saněmi«, v Brně se čtyři muži a jediná žena ponořili do tajů vegetariánské bengálské kuchyně a trochu hladověli. Na Ústecku mladé kuchařinky zapomněly zavařit knedlíčky, rozvařily nudle a jejich „lampionky štěstí“ podpálily keř. Inu, každý začátek je těžký… Podruhé si Severočešky dělaly takové schválnosti, že ze samého čekání na jídlo ruské hostitelky raději odešly na smažák do blízké restaurace.
U příležitosti volby nové České Miss také proběhl jeden speciál plný půvabu, kdy si navzájem prostíraly naše šikovné missky z minulých kol.


Co bylo nejčastěji na talíři? Oblíbeným svátečním národním pokrmem zůstává vepřové, ale v podobě minutkové panenky. Tradiční přílohou dávno nejsou knedlíky, nýbrž brambory, nejlépe šťouchané. Vývary s domácími nudlemi a knedlíčky jsou stále polévkovým favoritem, vyrostl jim ale soupeř v podobě krémů, protože tyčové mixéry vtrhly do našich kuchyní stejně jako motorové pily do zahrad. Mladí amatérští kuchaři často neriskují pečení a vyrábějí více či méně povedené nepečené dezerty. Na druhé straně se díky domácím pekárnám urodilo hodně kynutého pečiva v podobě křupavých houstiček i voňavého chleba. Večeře mívají nejčastěji čtyři chody. Ale pozor – jen kvantita nerozhoduje – občas zvítězí i tříchodové menu!

Foto: TV Prima