Prostřeno! – Přející a féroví Jihočeši

Tentokrát se v malebném Jihočeském kraji sešla hodně pestrá pětka. Seriózní vysokoškolák David, trochu rezervovaná slečna Martina, bavič týdne, řidič autobusu Láďa, duchem mladá důchodkyně a příjemná společnice Lída a nakonec švihácký, ale srdečný obchodník Daniel. Na první pohled velmi nesourodá společnost si už od prvního večera kupodivu sedla a nenašel se žádný taktik ani rýpal, který by vzácně soudržnou atmosféru zkazil. I kulinářsky to byla zdatná pětice, takže se všichni dobře najedli. A zábava byla pestrá, dva muži se překonali, jednou čeká soupeře bobová dráha a podruhé krmení dravé zvěře – českokrumlovských medvědů. A finále? Budete překvapeni. Jde o vyhranou sázku, na níž vydělají opravdu všichni. V žádném případě neprohloupí ani diváci, když si nenechají ujít od pondělí 4. března jihočeský týden s Prostřeno! od 18 hodin na Prima family.

Pondělí: vysokoškolák David (21)
Student David překvapil, že přes své mládí umí upéct domácí houstičky, udělat předkrm bez chybičky, uvařit dobrý brokolicový krém a hlavní chod, po kterém soupeři často volají, ale málokdy ho dostanou: těstoviny. Tagliatelle byly vlastní výroby! Bohužel na nich bylo málo omáčky, šlo spíš o přílohu k pečené vepřové panence. Na tom, že hlavní chod byl suchý, se shodnou všichni, to je ale zatím jediná výtka. Druhá se týká až zábavy, kterou nikdo úplně nepochopil, což je nakonec paradoxně ta největší legrace. Jedna sklenice koktejlu k čokoládovému moučníku brownies se Davidovi rozlila pěkně po kuchyni, ale soupeři se s ním přátelsky rozdělí. Jihočeši se zatím jeví jako opatrná, ale časem asi spřátelená parta.

Úterý: snoubenka Martina (21)
Martina pozve soupeře na vesnici, kde bydlí v rodinném domě s rodiči a s přítelem a milovaným pejskem obývá přízemí. Vyrovnaná mladá brunetka je příjemná hostitelka. V úterý předvede suverénní výkon, i když při vaření byla trošku nervózní, ale pár menších nehod v kuchyni ji nerozhodí. Podává italské menu: krémovou polévku minestrone se zelenými fazolkami na úvod, povedenou panna cottu na závěr. Hlavní chod je bez chybičky, ale vyžádá si trošku více času. Dvojí předkrm je chuťově sladěný, špenátová roláda s lososem je pastva pro oči i chuťové buňky. Snad jen David tvrdí, že nemá rád uzeného lososa. Sjezd na lyžích prostřednictvím počítače rozproudí zábavu, kterou už začal Láďa líčením svých zažívacích historek »před národem«.

Středa: autobusák Láďa (34)
Bodrý řidič autobusu z Vyššího Brodu si troufne jen na tři chody, prvním z nich je pochoutkový salát, jak ho má hostitel rád. Salát udělá také k hlavnímu chodu, což je řízek v jogurtu a šťouchané brambory. Tato příloha je evidentně hit i v jižních Čechách. Láďa je nervózní, ochutnává, zbyde ještě něco na hosty? Má časové prodlevy a jako hostitel mezery. Řízek v jogurtu je ale dobrý nápad, maso je krásně šťavnaté. Hosté by kuchaři prominuli, že zapomněl osolit brambory a trochu nestíhá, vadí jim ale Láďova občas drsná přímočarost a nízké sebevědomí, které prozrazuje vtipkováním na vlastní účet a srážením svého výkonu. Ovšem bez »třídního šaška« Ládi by byl týden mnohem méně zábavný, uvědomují si zároveň soupeři. Jeho nepřehlédnutelná postava je kořením soutěže. Kvůli své hmotnosti se hostitel nezúčastní ani vlastní aktivní zábavy – pozve kolegy na bobovou dráhu – prý by se zastavil až v sousední vesnici.

Čtvrtek: důchodkyně Lída (65)
Nejstarší Lída si naplánovala domácký večírek na své chalupě. Sestavila lidové staročeské menu, které spolu hezky hraje, sympatické jsou původní suroviny a neošizené pracovní postupy. Pro někoho bylo v oukropu málo česneku, pro jiného bylo zelí moc sladké, bohužel Láďa a Markéta moc nemusí králíka, ale večeře je to povedená. Láďa dokonce změní na králíka názor, protože Liduška je jeho favoritka. Sehraná parta se na chalupě ještě víc stmelí, skoro dojatému Láďovi promluví do duše Daniel, který mu složí pochvalu za včerejší večer a spolu s ostatními mu dá »kapky« ohledně jeho zbytečného sebepodceňování. Lídina zábava je rukodělná a folklorní, výroba mašlovaček z husího peří trochu připomíná babičkovské večery u draní peří, které ještě stvrdí lívance s borůvkami. U dobré hostitelky vládne uvolněná atmosféra, mašlovačka nakonec přijde vhod poslednímu kuchaři Danovi, který ji hned použije při vaření.

Pátek: obchodník Daniel (36)
Nevídáno, neslýcháno. Obchodník Daniel z Českého Krumlova se vsadil se svými  přáteli, kteří ho do pořadu přihlásili, že pokud vyhraje, o výhru se spravedlivě rozdělí se soupeři. Už samo útulné prostředí jeho domu hosty příjemně naladí. Sváteční tabule a pozorný upravený hostitel také potěší, navíc večeře je výborná. Jídlo lehké, vše vlastní výroby. Mix zahraniční moderní kuchyně zahájí doma upečená bruschetta, následuje brokolicový krém, takže je možnost srovnání s Davidovou pondělní polévkou. A na stole je konečně ryba. Vezme Láďa lososa na milost? Jako příloha je špenát a zajímavá bramborová kaše. Jsou vůbec nějaké výtky? Snad příliš sladká domácí zmrzlina k flambovanému ananasu, na jídlo se chvílemi čeká a parmazán k rybě je už nadbytečný a chuťově rušivý. Ovšem krmení zámeckých medvědů hrozny vína je zážitek nezapomenutelný! Tahle parta se určitě ještě sejde – třeba na letní grilovačce u Lidušky na chalupě.

Foto: TV Prima