Prostřeno! – Pestrý pražský týden přinese i surrealistický večírek

Tři muži a dvě mladé ženy se postarají v Praze a okolí o pokračování pořadu Prostřeno! Vyjde jim začátek a závěr týdne, nabídnou i jeden nevšední večírek. Co se vyklube z upovídaného Erika a zakřiknutého Matěje? Jak to vypadá, když se podává netradiční hostina s velkými ambicemi? Její organizátor Matěj má citlivou duši, oko a vkus umělce a velmi netradiční přístup k vaření. Soupeři žasnou a na čtvrteční večer hned tak nezapomenou. To světoběžník a fanfarón Erik společnost spíš baví a uvaří »levou zadní«. Gurmán Jarda má jídlo a společnost upřímně rád, s masem se přímo mazlí. Pražákům je hej a cítí se u něj jako doma. Nikdo není velký taktik či protiva, nikdo se nepovyšuje a nikdo se nepohoršuje ani nenimrá v jídle. Těšte se proto od pondělí 11. února na tolerantní partu i kuchařskou inspiraci v srdci Čech v obvyklém podvečerním čase na Prima family.

Pondělí: kadeřnice Tereza (29)
V případě první hostitelky, středočeské kadeřnice Terezy, kovářova kobyla bosa nechodí. Usměvavá mladá žena hned zaujme ohnivou barvou svého upraveného účesu, který ladí s červeným prostíráním a kachličkami v moderní kuchyni. Co zde mladá maminka plánuje? Bohatou variaci oblíbených předkrmů – tataráček, doma naložený hermelín, k tomu caprese s vlastním pestem a papriky s pikantním tvarohem. Terka nepodceňuje dochucení a chce si soupeře získat už prvním chodem. Na hlavní chod uvaří panenku s fazolkami a jemným bramborovým pyré a k tomu vychladí lehký dezert z tvarohu, pudinku, smetany a malin. Bude to tak dobré, jak to zní? Ochutná Karolína tatarák, který ještě nikdy nejedla? Hostitelka válí v kuchyni i na parketě místní hospůdky, kde všem nabídne závěrečný lahodný drink. Stmelí společný tanec v kruhu kolektiv, který ještě čeká dobrý dezert s likérem?

Úterý: recepční Erik (25)
Recepční Erik Slovinsky je Slovák, který rád a hodně mluví. Je rychlý, vaření zvládá raz dva, chce být bavičem týdne. Má rád společnost a touží vyhrát. Shodou okolností si zvolí stejné maso jako Tereza. Jaká bude Erikova panenka na sýru a ještě se sýrovou omáčkou? Chuťově zajímavé jsou pečené brambory se sněhem. Salátek s dresinkem a restovaným lososem nikoho nezarmoutí a »jemná krémová polévka s příchutí rajčat« je dost výrazná – kuchař v hrnci utopí tři velké protlaky a hodně česneku. Jablečný štrúdl Erik bohatě potře žloutky a oflambuje ovoce – výsledek ale nakonec neohromí. I když Jarda marně přemýšlí o tom, co by udělal jinak, pro Matěje se večeře trochu vleče. Potěší ho ale barmanský minikurz a přítomnost sympatické barmanky.

Středa: maminka Karolína (24)
„Určitě bych chtěla vyhrát, s tím jdu do pořadu,“ netají se hezká Karolína, která má ale smůlu. Zamlklá hostitelka je nervózní, nevaří v domácím prostředí, nýbrž v polních podmínkách u kamaráda. Stísněný interiér sehraje svou roli, stejně jako cizí kuchyně, kde chybí spousta věcí. Karolína chce zabodovat českou klasikou, polévkou z vepřových kostí s vlastními nudlemi a moravským vrabcem se dvěma druhy knedlíků, bílým a červeným zelím a dušeným špenátem. Bohužel je úvod rozpačitý: šopský salát se musí obejít bez balkánského sýra, na který hostitelka zapomněla. „Když jsem jedl předkrm, tak jsem si říkal, co nás dneska ještě čeká,“ přiznává se u stolu Matěj. Vychladlé bramborové knedlíky neviděly sůl, moravský vrabec je pro Erika příliš mastný, zato pro Matěje je to »lepší než ze školní jídelny«. Na pivo Karolína nezapomněla, ale z nervozity ho skoro zapomene nabídnout. Závěrečný »čokoládový sen« je nejpovedenější chod jejího menu. Spraví hostitelce reputaci?

Čtvrtek: architekt Matěj (29)
Matějovo bydlení pro mladé je dost nekonformní. „Hodně svérázný doupě,“ glosuje to Jarda. Čím překvapí architekt a detailista Matěj, největší hádanka pražského týdne? Vším… Už obsáhlým poetickým jídelním lístkem, který je holdem surrealistům Štýrskému a Toyen. Menu je složité: rafinovaný předkrm z lískového těsta si hosté mají sami dozdobit prostřednictvím pěti barevných pomazánek. „Sen o elixíru mládí“ je boršč, základem »snu jednorožce« je bílá ředkev, »sen o kameni mudrců« obsahuje jedlé kaštany na medu a zázvoru, »sen o mořské panně« jsou grilované krevety, »sen o Artušově meči« špíz z krkovičky, klobásy, jater a kuřecích srdíček s omáčkami. Budou to kulinářské sny a velký zážitek, jak předpovídá Jarda, nebo noční můra? To první – Matěj se představí nejen jako odvážný a nápaditý kuchař a pozorný hostitel, ale překvapí i jako zdatný gymnasta, který doma stále trénuje. Ve čtvrtek stíhá jedno překvapení druhé! A dezert z jedlého papíru, to už je úplný úlet!

Pátek: gurmán a stavař Jarda (37)
Amatérský sportovec a kuchař Jarda pozve své hosty do velikého bytu na Vinohradech, kde rád přijímá návštěvy. V kuchyni má za tím účelem dokonce pípu s pivem. Všichni očekávají příjemné prostředí a dobré jídlo, což taky hostitel do puntíku splní. Recept na předkrm, salát Kowalik z uzeného kuřete, ananasu a kukuřice, si Jarda přivezl z Polska – všem šmakuje. Polévka je oblíbený babiččin recept, hlavním chodem bude kančí na rozmarýnu. Kuchař udělá do masa hluboké zářezy, které kromě snítek rozmarýnu ještě proloží švarcvaldskou šunkou. Poctivá polévka má základ z jíšky a zeleniny, neošizené jsou i šťouchané brambory se slaninou a jarní cibulkou. »Opitý dort« je prý na rodinném repertoáru odnepaměti a ještě se neomrzel. Zachutná i hostům? Na moučník s rumem se těší Terka, která ale nejí divočinu, zato Karolíně, Erikovi a Matějovi se už sbíhají sliny… Jako největší hráč se u karetní zábavy projeví Matěj. Jak známo, tichá voda břehy mele… Kdo to ale ve finále vyhraje? Kulinářské klání z Prahy a středních Čech sledujte na Prima family od pondělí 11. února do pátku 15. února.

Foto: TV Prima