Prostřeno! – Možná přijde i Krakonoš!

Na severovýchodě Čech se sejde pestrá parta. Muži jsou v mírné přesile. Barvy Libereckého kraje totiž hájí tři muži a dvě ženy, které dělí čtyřicet let. Proč jsou ale ve finále hosté nahatí? Kam je poslední hostitel pozve? Kořením týdne je právě nejstarší František, i když se na největšího baviče pasuje Pepa z Podkrkonoší. Liberečtí se asi nejvíce zasmějí v pátek ve Frantově lehce bizarním domečku nalepeném na paneláku. Nejmladší Monika si nad svým výkonem v kuchyni popláče. Pak ji ještě rozlítostní, že Prostřeno! končí a už se s ostatními neuvidí. Nebo snad ano? Studující pohodář Jirka rovněž přispěje k příjemnému průběhu libereckého týdne a uvaří dobrou večeři. Prožijte s Primou od pondělí 2. září další premiérové Prostřeno!, v němž se soutěžící budou nuceni porvat s nelehkým úkolem týdne.


Pondělí: důchodkyně Blaženka (58)
První hostitelka nejenže neuměla úkol týdne přečíst, ale ani nevěděla, co ji čeká! Po poradě s mladšími členy rodiny se ale s přípravou koláče cheesecake vyrovnala se ctí. Blaženka je zkrátka zkušená kuchařka, kterou plněné kynuté rohlíčky, zeleninový salát, svíčková z hovězího i srnčího, domácí knedlík a dezert „opilé hrušky“ nevyvedou z konceptu. O něco to horší to bude u stolu. Hostitelka je přece jen nervózní. Tu zapomene na sůl, tu dolít nápoje. Jídlo včetně vývaru s domácím kapáním je spíš vlažné než teplé. Odpustí to soupeři Blažence, když si u ní jinak pochutnají? Přestože jsou v pondělí památky zavřené, pro vyhlášené rovenské zvony to tentokrát neplatí, takže oťukávající se Liberečáky čeká zajímavá prohlídka s výkladem.

Úterý: mladičká maminka Monika (19)
Nejmladší Monika je sice vyučená kuchařka, ale zatím se profesi nevěnovala a ani to prý nemá v úmyslu. Její pórkovou polévku a zeleninový salát označí bez nadšení jako jedlé nejstarší František. Franta by přidal aspoň smetanu, Pepovi chybí v zeleninové polévce silnější chuť bujónu. Monika musí vyrobit cheesecake bez použití mascarpone. Jak si poradí? Její vlastní dezert je tiramisu po česku. Pánové jsou překvapení, proč se dělá se dvěma dezerty, když ani jeden neumí dobře. Monika ale soupeřům nic neprozradí. Hlavní chod, na který se všichni docela těšili, je průšvih. Kuřecí prsa na pomerančích zůstala místy syrová. Maso nějak nestačilo rozmrznout… A rýže z pytlíku se také mohla vařit déle. Nervózní a uplakaná hostitelka zapomene nalít víno a ani malování na sklo muže u stolu nenadchne.

Středa: krkonošský patriot Josef (53)
Krkonošská pohádka s krkonošským menu, to je Pepova pozvánka do rustikálního domu s vyhlídkou, který si postavil vlastníma rukama. „Sejkory“ jsou menší bramboráčky, které se dělávaly nasucho na plotně. Co se ale skrývá pod »krkonošským kohoutem«? Kdo čekal nezvyklou drůbež, bude zklamán, protože Pepův hlavní chod s kaší kohouta jen připomíná. Kyselo je polévka z chlebového kvásku, která většinou chutná. Nebo naopak vůbec ne. Nadšený Jirka ocení maminčin recept, Monika nejí houby. Jak se šikovný truhlář popasuje s úkolem týdne? Stylově! Anglosaský cheesecake korunují krkonošské borůvky. Pepa je úplný cukrář, protože i jeho plněné jablko s pudinkem mizí z talířků. A kdo ještě přijde na večeři? Přece Krakonoš…

Čtvrtek: vysokoškolák Jirka (24)
Moderní menu v moderním bytě uvaří budoucí politolog Jirka. Zhlédl se v italské a francouzské kuchyni, k nimž se cheesecake z ricotty podle Emanuela hodí. Plněný žampion ráda oželí Monika, italský kynutý chlebík focaccia příjemně překvapí, přestože ne všichni vědí, co to vlastně na stole přistálo. Francouzská cibulačka je pro někoho moc sladká, pro remcálky zase málo sýrová a nezapečená. Hovězí po burgundsku by mohlo večeři korunovat a také pyré z brambor a dýní zní zajímavě. Jirka by si dal za svůj hlavní chod jedničku. Totéž bohužel nemůže říct o schwarzwaldském dortu, který se podle paní Blaženy, která ho má ráda, zdrcl. I čtvrteční zábava souvisí s jídlem: Hosté se mohou něco přiučit a dosytit se. Ovšem jen v případě, že mají rádi sushi.

Pátek: svérázný pojišťovák František (65)
Nejstarší František je renesanční člověk, zábavný hostitel a překvapivě dobrý kuchař. Původně chemik a buddhista pozve hosty do Ruprechtic. Jeho svérázný domek s podivnými zákoutími a kontrasty soupeře zaskočí. Bude se podávat vegetariánská kuchyně? Kdepak, i když by pan František za vyhrané peníze rád dožil v thajském klášteře, upeče anglický rostbíf. Jen aby nebylo hovězí pro ženy moc krvavé! František se má v malé kuchyni co otáčet! První francouzská palačinka se připálí a Blažena hostitele podezřívá, že se chce předvést, ale nemá na to. Přecenil František své síly? „Čas bude hrát proti němu,“ tvrdí horal Josef. A to mu do zad ještě vpadne překvapení v podobě cheesecaku. Z dvojité sladké tečky se vyklube nejslabší bod celé večeře. Příjemným překvapením je consommé (ovšem bez syrového žloutku), závitek dle Marie Španělské z telecího se jen rozpadá a hosté si u hlavního chodu lebedí stejně jako v lázních, kam je grand František pozve. Ocení to?

Foto: TV Prima