Prostřeno! – Moravskoslezský týden bude pořádně ohnivý

Na severu Moravy se sejdou tři ženy a dva muži, aby podle zpřísněných pravidel zkusili vyhrát padesát tisíc korun. Uvařit musí minimálně čtyři chody, bonusový kulinářský úkol je překvapením. Nevyzradí první hostitelka, co všechny soupeře čeká? Bude zajímavé sledovat, jak se se zadáním Slezané vyrovnají. Někdy budou nuceni trochu pozměnit plány a doplnit nákup – většinou o láhev něčeho ostrého. Přesto se nikdo neopije… Parta je to vyrovnaná, i když jde spíš o soupeřící jedince než o kolektiv. Až ve finále se soutěžící spojí, aby potrápili benjamínka Martina. Bude Gábina trochu »frfňa«, jak se obávají opravdový chlap Zbyněk i Naďa? První premiérové Prostřeno v obvyklém čase už o prázdninovém pondělí 12. srpna v 18 hodin na Primě.


Pondělí: mladá maminka Lenka Natálie (26)
Jedna hostitelka, ale dvě jména. Lenka Natálie z Frýdku-Místku vystudovala hotelovku, tak si snad poradí i s premiérovým úkolem. Flambování měla ostatně v  osnovách. V ložnici má boxovací pytel a bílou myš, což by se pánům určitě nelíbilo. Její předkrm ohlášený jako »sloní žrádlo« malinko děsí. Je to ale salát à la ševcovský mls, navíc s domácími rohlíčky. Proč ho hostitelka přiřkla tlustokožcům? „Protože se ho sní většinou hodně,“ směje se.
Jemná krémová česnečka zklame milovníky česneku. Je ho v ní málo. Co se skrývá pod označením děkanský řízek? Naložená panenka a marinovaná kuřecí prsa v bylinkách. Jen nějaký ten sos k bramborám ve finále chybí. Zato povedená panna cotta s ovocem je opravdu smetanové pokušení. Možná vrchol večeře. Kritické Gabriele vadí, že hostitelka sklízí ze stolu, ještě než ostatní dojí. Tráví příliš času v kuchyni a ani nepředvede, zda sama umí skládat origami, což pro Gábinu a Zbyňka není zábava, ale spíš noční můra.

Úterý: obchodní zástupkyně Gabriela (36)
Výrazná Gábina je Ostravačka, obchodní zástupkyně pro rádia, kam prodává reklamu. Přiznává, že ve svém útulném a čistém bytečku nevaří často. Nemá zatím pro koho. Tvrdí, že v životě flambovala jednou a naposled. Což je ale omyl, drahá Gábino! Minimálně v úterý tě to ještě čeká. A ovoce to už nebude. Její dvojitý předkrm – pečený bůček na medu a pasta s citronovoparmazánovou omáčkou – by mohl hosty nadchnout. Do Itálie také míří špenátový krém s pancettou.
Hosty dále čeká jemné hovězí na zelenině, což je překvapení v podobě měkoučkých hovězích líček, a gratinované brambory. Po hlavním chodu moučník mille-feuilles s mascarpone. Hostitelka se už škodolibě těší, jak budou soupeři zápolit s výslovností sladké tečky. Je vůbec nějaký důvod ke stížnostem? Ovšem! Bůček by mohl být teplejší, polévka řidší, krémový dezert s lískovým těstem se špatně konzumuje. A zábava? Adrenalinová – živé vysílání v rádiu přece nezažijete každý den! Jen Zbyněk alias »dýdžej Komár« to příliš neprožívá…

Středa: nezaměstnaná servírka Naďa (40)
Kdo tipoval, že Naďa z Třince uvaří tradiční českou baštu, má bod. Martin už neví, jak vlastně vypadá zavářka játrová rýže. Do hovězího vývaru hostitelka překvapivě přidala i kuřecí skelety. Hosty potěší, že k dušenému zelí dostanou dvojí maso a dva druhy knedlíků. Uzené vepřové a pečenou rolovanou krkovičku, karlovarský i bramborový knedlík, na zapití přijde i pivko s obsluhou!
Nebude to ale spíš o kvantitě než o kvalitě? Naďa je totiž strašně nervózní, a když zjistí, že musí také flambovat, přidá k nepečenému jahodovému dortu ještě teplé palačinky. Snad jí ten alkohol vydrží až do večeře, jak vtipně podotýká. Je to totiž boj: Chvíli stávkuje robot, sníh nejde ušlehat, potravinářskou fólii odnesly děti a vejce došla! Hostitelka je tak vystresovaná, že ani nemůže jíst. Uklidní se na rybách, kam pozve soupeře?

Čtvrtek: podnikatel Zbyněk (35)
Pozorný hostitel, a navíc šikovný ženatý chlapík, který toho prý hodně zná a umí. Takový je dvojnásobný táta Zbyněk. Obchodní zástupce z podhůří Beskyd se pustí do hovězího vývaru, tentokrát ale s celestýnskými nudlemi. Možnost porovnání vývarů potěší Gábinu. Bude Zbyňkova polévka silnější? Co bude vášnivý kuchař flambovat? Maso. Ale musí ještě skočit pro koňak…
Stejně jako včera je prvním chodem večeře salát s kuřecím masem, zeleninou a sýrem, ale s kupovaným česnekovým dresinkem. Hostitel Nadin salát s jogurtovou zálivkou zkritizoval… Jak zachutná jeho předkrm? Na hlavní chod Zbyněk slibuje šťavnatý špíz, opékaný brambor – bohužel ve fritovacím hrnci – a roládové piškotové řezy. Při pečení rolády je vidět, že v kuchyni není žádný nováček, i když omeleta na celestýnské nudle spíš připomíná trhanec. Komu se dostane hostitel pod kůži? Jedním z jeho koníčků je tetování. Potetují se soupeři navzájem?

Pátek: číšník a snílek Martin (19)
Ostravák Martin má na hlavě nové číro, je to sympaťák a benjamínek týdne. To nejlepší na konec? Atmosféra určitě, naši Slezané se konečně baví, i když na účet nervózního hostitele. O jídle to ale neplatí. Martin dost improvizuje, hosté se načekají. Že by přecenil síly? Lehčí moderní menu zahájí zelený salát s mozzarellou a olivami, který soupeřům připadá příliš snadný na přípravu. Martin si nechal od strýce přinést sadu příborů, jenže zapomene rozdat vidličky.
Také by měl příbory přeleštit. S čistotou je poněkud na štíru. Lenka Natálie najde na talíři vlas a Gabča zbytky vosku. Jak soupeřům zachutná poslední vývar, tentokrát s dost tuhým tyrolským knedlíčkem? Podle Lenky nepoživatelný rozpůlený tenisák ani tyrolským knedlíčkem není. Proč obsahuje játra? Jako hlavní chod přistanou na stole kuřecí závitky, hosté se ně ale načekají. A jak dopadne světácká pochoutka – flambovaná zmrzlina, nejtěžší prémiový úkol? Lze vůbec dosáhnout, aby na talíři nezbyla jen břečka s alkoholem? Uvidíte!

Foto: TV Prima