Prostřeno! – Liberecko: Servírka začala vařit!

Čtyři ženy a jeden muž se na své soupeře a diváky těší na Liberecku. Nikomu z účastníků dalšího premiérového týdne ještě nebylo čtyřicet. Týden je to pestrý, mnohdy skoro stejně jako stěny příbytků soutěžících. Maringotku připomíná byt šikovné kuchařky, pohodové Petry, jedinému muži týdne, Honzovi. Jan je velmi soutěživý a rád dělá všechno na sto procent. Vystudoval psychologii na Sorbonně a svoje chování také rozebírá během své večeře. Není to úplně konverzační téma, což by mohl jako psycholog vědět, ale nervozitou »zjančí« a je to zkrátka silnější než on. Přitom vaří dobře jako všichni účastníci. Mile překvapí nejmladší, teprve devatenáctiletá studentka Simona, která zvládne výborně čtyřchodové menu – a v klidu. Co se týče surovin, je to asi poprvé v historii pořadu, kdy se soutěžící plácli přes kapsu a dvakrát upekli pravou svíčkovou. Co myslíte, jaká špenátová polévka sklidí větší úspěch? Ta ze zmraženého špenátu, nebo z čerstvého? To se dozvíte, když si nenecháte na Prima family ujít další cyklus oblíbené soutěžní show o 40 000 korun, tentokrát z Liberecka.

Pondělí: akční Michaela (31)
Do obce Hraničná a do svého hezkého moderního domu pozve jako první své hosty bruneta Míša. Ona i její partner, s nímž má pětiletého syna, podnikají v pohostinství. Servírka Michaela se rozhodla vsadit na tradiční chutě a do hlavní suroviny investovala nejvíce, svíčkovou pečeni připraví z pravé svíčkové. Předkrmem jsou plněné brambory se sýrem a bazalkovou smetanou a jakou moučník bude další klasika – jablečný závin z listového těsta.
Knedlíky jsou domácí, protože pytlík měla Míša doma, ale možná jí to, stejně jako kupované těsto, projde. V jejím domově totiž vládne pohoda, soupeři mají, zdá se, dobrou vůli a hlavně jim chutná. „Děláš svíčkovou lepší než moje žena,“ uslyší kuchařka pochvalu, s níž si Honza doma asi nešplhne… Míša sice méně solí a koření, ale to jde napravit – horší je to naopak… Dámská zábava pro dámy v přesile – zdobení hrníčků – nebaví jen Honzu.

Úterý: benjamínek Simona (19)
Venkovská holka s tahem na bránu, to je nenápadná Simona. Devatenáctiletá úspěšná maturantka se právě chystá na vysokou školu. Přestože vystudovala hotelovku, chce jednou pokračovat ve stání správě nebo na úřadě. Bydlí v Košťálově v malém bytě s rodiči a osmiletým bráškou, angažuje se v místním hasičském sboru. Všechny, co ji podceňovali, zaskočí tím, jak umí vařit. Pravá svíčková se bude podávat už druhý den za sebou, tentokrát jako medailonky opera se zajímavou omáčkou z jater.
Simona zariskuje a po rodinném vzoru brambory rozšťouchá i se slupkou. Liberečtí jsou tolerantní – vadí to jen Honzovi. Předkrm, sýrové chuťovky, by soupeři klidně oželeli vzhledem k tomu, jak dobrá je babiččina bramboračka s houbami a hlavní chod. „Svíčkový řezy opera byly luxusní,“ zhodnotila celkem výstižně Míša za všechny. Flambované palačinky zapálí Síma před hosty – nikdo se nemusí ničeho bát, je přece u hasičů. Jen Honza, protože zase prozradí, že je umí lépe než jeho žena. I zábava mile překvapí. Jde se ven na golf, na udržovaný green. Strefí se někdo do jamky?

Středa: frankofil Honza (36)
Bezdětný a ženatý Honza o sobě říká, že žije běžným manželským životem, »kde on musí poslouchat a dávat prádlo správně do pračky«. Jan má za sebou studium psychologie ve Francii, má rád Paříž a pro Francouze stále pracuje, i když jako vedoucí výroby a překladatel. I jeho menu bude ovlivněno sladkou Francií. Soutěživý Honza chce udělat pro vítězství vše, ovšem zapomene u toho na francouzský esprit a také na salát, spíš předvede svůj temperament Býka.
Hostitel se hroutí při první výtce, že brambory jsou studené, nebo když Veronika nemusí smažený kozí sýr. Přitom holky mu jehněčí chválí, maso i šťáva jsou výborné, stejně tak oba moučníky – čokoládová pěna i koláčky se povedly. Kdyby Honza tak tvrdohlavě neomílal svoje pocity, taktiku a šance, atmosféra u stolu by byla uvolněnější. Karatista Jan je prostě soutěživý… Předvede s kolegy děvčatům ukázku bojového sportu a poučí je něco málo o sebeobraně…

Čtvrtek: Pohodová Petra (39)
Rozvedená maminka dvou dcer žije s přítelem a pracuje v obchodě s oblečením u starší dcery. Ve svém životě pendlovala mezi Libercem a Jabloncem, kde teď opět žije. Dlouhá léta pracovala jako servírka a je to znát, protože je to vzorná hostitelka. Dobře vaří a pustí se do přípravy domácího pesta – rajčatového a bazalkového – a domácí pasty, což je dobrý nápad vzhledem k tomu, že těstoviny na jídelníčku Prostřeno! obvyklé nejsou, ač jsou národem oblíbené.
Petře to jde od ruky a vaří s nadhledem. Jaká bude její špenátová polévka a nevšední hovězí salát a osvěžující moučník s malinami a se zmrzlinou?. Hosté asi uvítají, že z jejího pestrobarevného pelíšku chráněného skřítky, kde to vypadá jako v pohádce, nevytáhnou po syté večeři při dětské hře ani paty. Nálada je perlivá, uvolněná a výborná na to, že je čtvrtek, kdy může být naše partie o 40 000 rozehraná pěkně naostro.

Pátek: maminka Veronika (26)
Dvojnásobná maminka vystudovala hotelovou školu a pracovala jako recepční, působila ve Švýcarsku, nyní je na mateřské dovolené. Ve svém menu zkombinuje zahraniční a rodinné recepty. Po včerejšku, kdy Petra podávala špenátovou polévku z mraženého špenátu, uvaří Veronika polévku z čerstvého špenátu se smetanou, kterou se rozhodla ozvláštnit smaženou mozzarellou. Komu zachutná carpaccio z červené řepy? A komu ne, a proto dostane od pozorné hostitelky sýr?
Smažený bude i moučník, na který hostitelka skoro neušlehala šlehačku, naštěstí má na telefonu maminku. Smažený je i hlavní chod – babiččiny řízky naruby. I Veronice vystydnou brambory stejně jako Honzovi, je prostě těžké udržet v ideálním stavu přílohu, která se servíruje pro pět lidí a třeba i několikrát přihřívá. Veronika si to naštěstí nebere k srdci tak jako Honza, který má ale možnost předvést se jako lehký exhibicionista v průběhu zábavy – barmanské show, před kterou se všichni pořádně zmalují. Ohňovou show uspořádá na zahradě Veroničin manžel, který pracuje jako barman. Kdo ve finále vyhraje 40 000 korun? Teprve uvidíme…

Foto: TV Prima