Prostřeno! – Amatérští kuchtíci z Brna jdou do akce!

Začínáme v Brně, ale nuda to určitě nebude. Amatérské kuchaře z metropole jižní Moravy reprezentují tři ženy a dva muži. Parta je to přejícná, nejstarší Dana je kořením týdne. Vymyká se, je zcela svá. Má peprný slovník i kategorická prohlášení. Údajně nejí polévky a vařenou zeleninu a během své večeře se jako kuchařka moc nepředvede. Ostatní si myslí, že jí není co věřit. Zato ví, co jsou to hovězí líčka, což netuší ani vyučená řeznice Marcela. Dana prostě klame tělem… Také uvidíme tři velmi slušné kulinářské výkony, jeden na hranici profesionality. Stane se proto Maroš jasným vítězem prvního premiérového týdne? Čeká nás též souboj dvou bruschett i souboj s technikou. Rovněž chloupek v jídle, návštěva chalupy, úprk před deštěm a střelba. Začnou snad po sobě soupeři ve finále střílet, když spolu ve čtvrtek skočili do postele? Nevěříte? Tak se na vlastní oči přesvědčte – od pondělí 27. srpna v 18 hodin jen na Prima family.

Pondělí: rozesmátá Marcela (40)
Orchideje, stanování, české památky a víno má ráda sympatická maminka teenagera. Na Marcele je ale vidět, že nejradši má lidi, strašně se na své hosty těší. Vaří sama už od sedmnácti, i když se za výbornou kuchařku nepovažuje. Její čtyřchodové menu zahájí plněná cuketa s masem a kupovanou sýrovou omáčkou. Nebude chybět polévka – vývar s mletým masem a krupicovými nočky podle babičky. Maso si hostitelka radši umele sama, dezert bude nepečený barevný ovocný piškotovo-jogurotvý dort, který vypadá báječně. Hlavní chod je ale trochu fádní. Marcela je nervózní, na uvolnění si nalévá červeného vína. Možná by ho měla přidat i do vepřového ragú s těstovinami. Nálada má vzestupný trend, Marcela si zapomíná si nandat jídlo, nože prostře ostřím ven, na stole chybí slánka a dojde také na faux pas – mužům servíruje jako prvním. Je to vínem, nebo tím, že se jí tak líbí Maroš? Ledy prvního večera roztají při zdobení perníčků a dvojsmyslném vtipkování.

Úterý: estét Maroš (30)
Srdce provozního Maroše, který se líbí Marcele, prý zůstalo u maminky na Slovensku, kde si štíhlý mladík nejvíc pochutná. Menu ale slovenské nebude, spíš moderní a italské. Tedy žádná kapustnica, jak tipují soupeři, ale tomatová polévka. „Halušky mám rád tak jednou za rok,“ vysvětluje vyučený číšník, který uvaří kuřecí roládu s baby kukuřicí a karotkou a velkou péči věnuje úpravě stolu. Marošovo čtyřchodové menu je ve skutečnosti šestichodové – chce vyhrát. Myslí i na ty, co si dají radši slaný dezert, a nezapomene ani na džbán vody s mátou a citronem. Daně přinese syrovou mrkev, když po ní tak touží. „Je vidět, že dělá číšníka, připadal jsem si jako v restauraci,“ říká jeho soupeř Jan. „To mi připomíná polibek,“ bájí Marcela o salátu. „Luxusní. Už dlouho jsem nic tak dobrého nejedla,“ soudí Dita o polévce i hlavním chodu s lahodnou smetanovou omáčkou. Kolik bodů nakonec po zábavném míchání drinků získá dokonalý hostitel?

Středa: exot Dana (48)
Dana nemiluje italskou kuchyni, zato má ráda českou klasiku, prorostlý bůček, maso a svoje dvě kočky. Když večeře nebude nikomu chutnat, prý jídlo pošle do Armády spásy. Nebo přes záchodovou mísu krysám. Dana se údajně stále něčeho bojí. V kuchyni plynového sporáku, který nemá, a tlakového hrnce, který vlastní. Uvaří v něm španělské ptáčky. Nekuchtí ráda a na vybavení je znát, že tráví víc času u televize a herní konzole než u plotny. Vařič stávkuje a pórková polévka není hotová. Teprve podruhé v životě se hostitelka pokusí o houskové knedlíky – a rozvaří je. Polévka, která ke všemu ještě utekla a podávala se po hlavním chodu, vypadala podle Maroše příšerně. Zato moučník se svérázné hostitelce, která nejde pro ostré slovo daleko, opravdu povedl. Bábovka, babiččin recept a Danina vzpomínka na dětství, chutnala i těm, co se na její klasický dezert netěšili… „Kdybych mohla na dnešku něco změnit, tak určitě svoje elektrospotřebiče,“ hodnotí sled katastrof bojovnice Dana.

Čtvrtek: decentní sluníčko Dita (33)
Po včerejšku se hosté těší, že se u Dity dobře najedí, a nemýlí se. Jen Dana si pro jistotu přinese bagetku jako obranu proti nenáviděné italské kuchyni. „Určitě to bude zase s kořením, jako je bazalka a takový různý fujtajble.“ Dita uvaří u přítele v Kuřimi v krásné moderní kuchyni vydatnou poctivou bramboračku i své nejoblíbenější jídlo – hovězí na víně. A budou to líčka! „Obšlehla jsem to od pana Pohlreicha, ale přizpůsobila jsem si to,“ říká o slavném receptu sympatická kuchařka, která si jídlo tzv. »poditila«. Dává méně vína a více zeleniny než »šéf«, takže líčka s kaší spíš připomínají svíčkovou. A jako dezert udělá panna cottu, čímž se s další bruschettou týdne pasuje na největší soupeřku favorita Maroše. „Jednoznačně si myslím, že ta moje bude nejlepší,“ kasá se s trochou nadsázky sebevědomě Maroš. Pro většinu soupeřů je italský dezert překvapením a Dita se bude modlit, aby jí vanilkovo-smetanový krém stačil ztuhnout. Neubere jí ale body, že své hosty donutí žehlit?

Pátek: pohodový Jan (46)
Živnostník a hudebník Jan, který je podruhé ženatý a má mladou ženu a miminko, se přizná, že před lety shodil čtyřicet kilo. Už se prý považoval za »jateční kus«. Má rád českou kuchyni a až »úchylně rád« vaří, v poslední době hlavně omáčky. Poslední večírek Honza zorganizuje v Přešovicích na chalupě, kde prostře pod širým nebem. Počasí bohužel vydrží jen na přešovický obložený krajíc se ztraceným vejcem a déšť zažene všechny do stavení. Polévka příjemně zahřeje. Co se ale skrývá pod ruskou svíčkovou? „Všechno, co přišlo z Ruska, nestojí za nic,“ myslí si Dita. Proto nejen ji příjemně překvapí svíčková s vínem a houbami. Janovo menu ovlivněné východní Evropou završí moučník s kontrastní kombinací bramborových placek a sladkých povidel a máku. Střílení ze vzduchovky zcela rozhodí Danu, která se prý zbraně za žádnou cenu nedotkne. Jak to celé dopadne? Dana není moc zásadová… Kdo je největší ostrostřelec? A kdo nakonec vyhraje nejen malou střeleckou soutěž, ale i čtyřicet tisíc korun? Dívejte se, poslední večeře, chvilka pravdy i rozpustilé finále stojí za to!

Foto: TV Prima