Prostřeno! – Už jste slyšeli o čočkové sekané, čočce na sladko nebo v aspiku?

Čtyři ženy z Prahy a jeden Středočech si dopřejí vzájemnou společnost a ochutnají své recepty v další kapitole soutěžní kulinářské show Prostřeno! Ano, vracíme se do srdce republiky a můžeme se těšit na pestrou společnost, ale i jídelníčky. A dobrá zpráva je, že všichni zúčastnění umí vařit a nechtějí jenom hrát, ale také se blýsknout v rolích kuchařů a hostitelů. Snad jen paní Olga je poté, co sama odvaří, dost nevyzpytatelná, což vadí Markovi. A Carmen je soutěživá mladá holka, která se prý „hodí do této doby“. Romka Lenka je poněkud záhadná. U stolu se moc neprojevuje, protože se trochu bojí, jak ji ostatní přijmou. Ale jsou to naštěstí úplně zbytečné strachy, jak uvidíte v dalším týdnu s pořadem Prostřeno! na Primě. Už od pondělí 2. června.


Pondělí: tolerantní Kristýna (29)
Pražsko-středočeský týden začne příjemně. Sympatické hostitelce odvaha nechybí. A odvážnému štěstí přeje, takže domácí chléb je výborný. Kdyby Kristýna neprozradila, že je to její premiéra, nikoho by to ani nenapadlo. Chléb je prokládán brusinkami stejně jako dobrá drůbeží paštika s mandlemi. Prostírá se na terase ve Vinoři a tato část Prahy se také stane součástí zábavy, i když jen nepřímo prostřednictvím hry pexeso. Mladá maminka je sebejistá, pozorná a klidná hostitelka, která se snaží rozmluvit své hosty, aby něco prozradili o sobě a svých chutích. Více soli a koření by si prý zasloužila její vepřová žebírka pečená na chilli, medu a limetkách, možná si měla o něco déle poležet v marinádě. Zajímavá je příloha v mexickém stylu s kukuřicí, nachos a výborným dipem. Hlavní chod předchází dýňová polévka. Kristýna šikovně zakomponuje povinný úkol do svého salátu, takže soupeři zatím netuší, že je čekají luštěniny. Dezert je pro změnu v kanadském stylu, jsou to palačinky se zakysanou smetanou, javorovým sirupem a kanadskými borůvkami. Bude tento suverénní výkon stačit na vítězství?

Úterý: moderní babička Olga (66)
Aktivní Olga má jiskru, přestože si už užívá důchodu. „Příjemná a charismatická hostitelka,“ hodnotí soutěžící po včerejšku nejstarší Olgu, která svým elánem, zájmem a moderním bydlením překvapí mnohem mladší soupeře. Má krásně prostřený stůl s nezvyklým množstvím skla na různé nápoje. Umí vařit a příjemným osvěžením je menu, kam nenásilně zařadí jídla, která zná ze svého několikaletého pobytu v Holandsku. Na talíři se objeví například červená čekanka, šunkové závitky s chřestem a majonézou, soupeři poznají chuť kerblíku. Chřest není čerstvý, ale naložený, což je snad jediná výtka k Olžinu jídlu. Mile překvapí kuřecí prsa v marinádě na pomerančích, která mají orientální chuť zázvoru a zůstala pěkně šťavnatá. Po zázvoru voní i druhá dýňová polévka týdne, která je tentokrát z dýně máslové. V salátu i vynikajícím dortu jsou jablka a při jejich krájení se Olga řízne do pravého palce, takže svoji večeři musí dovařit s handicapem. Ovlivní to její výkon a zatím příjemnou atmosféru u stolu? Kdo vytvoří nejkrásnější růži z papíru? Nejvíc natrénováno má samozřejmě hostitelka…

Středa: extrovertní Carmen (25)
Nomen omen – Carmen není žádná unylá květinka, ale živelná extrovertka, která zvládne práci i studium. Vaření trénuje o víkendech, kdy jezdí za svým otcem a dědečkem, kterým vždy navaří na celý týden. Projeví se tato kulinářská praxe během její večeře v karlínském půdním bytečku? Masité menu by mohlo zvítězit, kdyby se Carmen povedlo, má ale dost rizikových faktorů. A hostitelka je dost nervózní: při vaření povinné čočkové sekané zlomí vařečku a uřízne si pár dlouhých nehtů, takže „zvládne vaření a manikúru dohromady,“ žertuje Carmen. Milovníci kvalitního hovězího masa by si u ní mohli přijít opravdu na své, protože bude v syrové i minutkové podobě. Jako carpaccio s neošizeným domácím pestem a též jako steak na pepři se zelenými fazolkami. Vychytá hostitelka stupně propečení, nebo bude na talířích krev? Vystačí jí omáčka ke steakům? Plánované brambory, které ale naštěstí nejsou na menu, prostě nestíhá. A jak vyjde tomatová polévka a čokoládová terina? Bude stát to čekání za to? Otevře Carmen víno? Proč je Olga jako vyměněná a dokonce chce odejít od stolu? Odvařila si a už taktizuje? Také sabotuje zábavu, ale Markovi připadá návštěva střelnice naopak úžasná a stejně tak i steak, který dojí po ostatních.

Čtvrtek: pohodář Marek (35)
Přestože má nemocný Marek asi nejméně důvodů k optimismu, snaží se od pondělka o zábavu a pohodu u stolu. Bude to platit i v jeho venkovském domku, kde je to místy halabala, což platí hlavně o zahradě? Prostředí se nelíbí pořádkumilovné Lence, některé soupeřky odpuzuje i to, že na místě, kde roste servírovaná rukola a bylinky, se před chvíli procházel kohout s hejnem slepic. A z máty, která má ovonět sladkou tečku, dokonce lezou mravenci. Tady je toho bio snad až moc! Úkol týdne pojme Marek jako recesi, fazole z plechovky na svůj luštěninový dezert si musí nejprve opláchnout od rajské omáčky, ale pak ho obarví potravinářskými barvami, až dámám přechází zrak. Co všechno se na jeho menu »letem světem«, na které se dokonce i převléká do námořnického oblečku nebo trička s Che Guevarou, povede? Určitě sushi, které ale chtělo servírovat s talířkem. Vepřová panenka je šťavnatá a růžová, ale červená řepa na polský způsob a první kuskus chutnají jen Kristýně. „Měl z nás nejtěžší menu a nejtěžší úkol týdne a vlastně se mu všechno povedlo,“ usoudí o zkušeném kuchaři Kristýna, která už ví, že ho podcenila. Mají ale stejný názor ostatní? Crème brûlée je sladký možná až moc a portské není podle náhle kritické Olgy pravé. Jak zvládne handicapovaný kuchař koncovku svého večírku?

Pátek: tichá pokojská Lenka (39)
Poslední hostitelka šla do soutěže prý hlavně proto, aby ukázala Romy v lepším světle, i když se zpočátku bála, s jakým přijetím se setká. Maminka čtyř dětí a pokojská dbá velmi na čistotu a právem je pyšná na svoji rodinu. Uvaří Lenka něco z romské kuchyně? Všichni to od ní čekají. Lenka nepřekvapí slepičím vývarem s domácím drobením, ale překvapí kubánským hlavním chodem congri, kde jsou také luštěniny. Prostě splní povinný úkol na druhou, protože ji ještě čeká čočkový aspik. Přílohou k pečené krkovičce jsou fazole s rýží s pikantní klobáskou, smažené divoké banány, avokádo a brambory juka. Chutné jsou i úvodní taštičky se špenátem a šunkou z těsta z pomazánkového másla. A nakonec bude jablečný moučník, tentokrát nepečený. Který bude lepší – ten Olžin, nebo Lenčin? Silnou stránkou finále je zábava – rodinný koncert. Na programu je nejprve »džezík« a pak ještě tradiční taneční vystoupení Lenčiny nejmladší dcery. I když se hostitelka moc snaží, z nervozity občas na něco zapomene, ale Marek jí rád odpustí, že mu skoro odepřela hlavní chod…

Foto: TV Prima