Prostřeno! – Severočeši jsou už v Mexiku

Neobyčejný týden plný obyčejného jídla, nebo to bude naopak? Obojí: docela neobyčejný týden a navzdory všem kritickým řečem, kterých uslyšíme přehršel, i některé pokrmy budou neobyčejné. Neobyčejně dobré, neobyčejně nepovedené, neobyčejně exotické, dokonce neznámé. A také pikantní, protože povinným úkolem týdne je příprava mexické speciality. Ve hře jsou i čtyři drůbeží vývary. Jsme totiž na severu republiky, je zima, a přestože všechny soutěžící hřeje mládí a popohání soutěživost, ať se v Ústeckém kraji pěkně zahřejí! A také dopálí, protože si vážně nic nedarují. Jak uspějí tři ambiciózní muži a dvě mladé ženy v soutěži o 50 000 korun? Všichni chtějí vyhrát a vůbec se tím netají! Sledujte Primu a od pondělí 17. února své oblíbené Prostřeno!, které bude tentokrát dost napínavé…


Pondělí: samozvaný food kritik Vítek (26)
Je vůbec něco, čemu Vítek nerozumí? „Baví mě se v jídle šťourat a baví mě ho řešit,“ netají se »všeználek« z Kadaně. Co si připravil pro své soupeře? Králičí paštiku, slepičí polévku a moderní odlehčenou svíčkovou s karlovarskými knedlíky, na kterou se dost načekají. Knedlíčky v polévce hostům nechutnají, zato křehké tartaletky ano. A povinný úkol zvládne Vít hravě – koupí nachos a k tomu umíchá dvě salsy. Přestože jsou soupeři mladí vrstevníci, teprve čtyřiadvacetiletá Veronika na hostitele působí jako mrzutá důchodkyně. Také ho překvapí chování kolegy Ivana. Má prý rád takový přírodní styl stolování – občas jí rukama, hrabe se v jídle, omáčku vylizuje z talíře a vidličku si strká za ucho – kdo to kdy viděl? Chce na sebe jen upozornit, nebo je opravdu takový svéráz? Ale ani Vítek nepůsobí na konci svého večírku »comme il faut«. Copak se sluší, aby měl hostitel košili flekatou jako dalmatin? Tak vášnivě totiž mixoval svoji omáčku ke svíčkové, s níž už jednou uspěl na mistrovství na druhém místě, ale nyní by s ní rád vyhrál 50 000 korun. Poznají soupeři, že pozorný hostitel nevaří doma, ale že mu poskytla azyl jeho sestra?

Úterý: mladá paní Jitka (24)
Druhý den se k plotně postaví momentálně nezaměstnaná Jitka. Výborná hostitelka, to je ale asi tak jediná pochvala, jakou v úterý večer uslyší, přestože v závěru zapomene na kávu a celá se klepe z nervozity. Je to katastrofa. Sebevědomý Vít Jitku vůbec nešetří. Jenže co dělat, když naložený hermelín není rozleželý, kuřecí vývar je zakalený, domácí nudle tak dlouhé, že se prý skoro nedají jíst – Ivan je nabírá opět rukama. „Krájela jsi je bruslemi?“ zajímá Víta. »Sloní ucho« není předimenzovaný »wiener schnitzel«, jak se pánové možná těšili, ale bramborák plněný masovo zeleninovou u směsí a la česká »čína«. S něčím takovým by Jitka možná zabodovala v minulém týdnu, ale tentokrát se moc nechytá. Hostitelku kritika znechucuje, ale drží se, na tváří křečovitý úsměv, i když možná propláče noc. Také u ní se návštěvě moc nelíbí a tak zvaná »hrk hrk buchta« se zdá moc obyčejná. A to je momentálně nezaměstnaná Jitka vyučená kuchařka. Nikdy se vařením neživila, asi věděla proč… Její mexická improvizace z kynutého těsta je pro někoho nepoživatelná. Stane se z dobromyslné mladé paní od zítřka bohyně pomsty, jak slibuje?

Středa: studentka a chovatelka Veronika (24)
Středa patří budoucí učitelce Veronice, která s přítelem chová exotická zvířata, nejradši má asi ale kuřata. Aspoň k jídlu. Středeční večeře je totiž »kuřecí maraton«: Těstovinový salát s kuřecím masem předchází kuřecímu vývaru s celestýnskými nudlemi, následuje maghrebské kuře, naštěstí dobrý jablkový koláč je už bez masa. Veroničino jídlo lépe chutná, než vypadá, a tak se soutěžící docela najedí, nezklame ani nadstavbová pikantní mexická polévka. Ivan, který se na menu moc netvářil, dokonce zapomene jíst rukama, nebo ho to už přestalo bavit? Arabský recept na kuře je dobrý, jen ta pečená rýže se úplně nepovedla, ale suverénní Veronika chyby nepřizná. A baví se. Vít se už pasoval na samozvaného gastronomického znalce týdne – prý bezpečně pozná, zda jsou fazole v polévce čerstvé, nebo z plechovky. Opravdu? Zatím nejoriginálnější zábava připomíná úkoly ze soutěže Pevnost Boyard. Hostitelka má doma krajtu, kraby, štíry. Soutěžící dostanou odměnu, ale musí si pro ni vlastnoručně sáhnout do terária…

Čtvrtek: cestovatel Ivan (27)
Vášnivý cestovatel Ivan si v maminčině kuchyni pro své hosty připravil menu ovoněné exotikou. O svém jídle mluví jako o »gastropornu«. Bude to opravdu taková slast, nebude toho koření až moc? S úkolem týdne se vypořádá s klidem muže, který pobýval v thajském klášteře, z někdejšího Siamu také pochází výborný hlavní chod – hovězí kari. Předchází mu lehký předkrm s mořským vlkem, slepičí vývar, kachní konfit v knedlíčku. Již čtvrtý drůbeží vývar v pořadí se liší – je s kedlubnou. A ta mnohým nejede, stejně jako máslo v jídle. „Tak jsem naházel perly sviním a sklouzl jsem se po nich sám. Hosté hrozný, burani, ale hrozně chytrý,“ lituje se ironicky zručný kuchař. Umíte si představit »mexické muffiny«? Tak tyhle dopadnou dobře, stejně jako hovězí mussaman s jasmínovou rýží. A to prý hostitel hlavní jídlo jemně připálil, jak přizná na kameru. Jak pobaví míchání koktejlů a zachutná datlový dortík v karamelové omáčce? „Mám strach cokoliv říct, aby nebyl hostitel ještě víc uražený a nezačal na nás třeba křičet,“ bojí se Veronika, která má normálně pro strach uděláno. „S naší partou mi to přijde horší a horší,“ soudí v předvečer finále gurmán Vítek, „každý začíná více a více myslet na výhru.“

Pátek: sportovec Vojtěch (21)
Vojta předčasně ukončil vysokou školu a nyní se rozhlíží, co dál. Hosté se sejdou naposledy v jediném rodinném domě tohoto týdne. Stojí na samotě nad Děčínem a stojí za to. Ivan je ještě uražený, ani se mu nechtělo přijít. Prý pekelná soutěž, dlouho tu včerejší kritiku rozdýchával… Parta velkých hráčů zná Vojtu nejméně, zatím se držel zpátky. Rozjezd má ale slušný. „To je peklo, to je hnus,“ kroutí hlavou nad povinným banánem s chilli čokoládou – proto servíruje druhý dezert hned na úvod? Prý tolik žárlí na králíčka své milované, že ho dnes uvaří a sní. A už ho zaživa strká na plotnu do hrnce pod pokličku! Není snad tohle týrání zvířat? Je králík na jeho menu? Naštěstí ne… Pizza štrúdl z kupovaného těsta je podle Víta dobrý tak na výlet nebo na chatu. Polévkou nebude pátý drůbeží vývar (hurá!), ale krémová cibulačka s gratinovanými tousty. Příjemným překvapením je i steak z čerstvého mečouna s fazolkami na slanině a brambory – ty se bohužel rozvařily. Kokosové řezy Vojta také umí lépe, peče je prý často pro přítelkyni, tak proč nevyšly jako jindy? Zato k překvapení všech prostřel nejmladší hostitel nejhezčí stůl týdne. A udělá ohňostroj a k němu se hodí romantické lampiony štěstí. Komu nakonec přinesou výhru a moc příjemné překvapení? Uvidíte od pondělí 17. února v Prostřeno z Ústeckého kraje.

Foto: TV Prima