Prostřeno! – Hodina bikram jógy dá pražským jedlíkům pěkně zabrat

Pořad Prostřeno se tentokrát odehraje v hlavním městě, kde se sejde pestrá společnost, v níž převažují muži. Číšník Martin, který mluví hodně a rád, ale ke konci už ho nikdy nechce moc poslouchat. Je to trošku exhibicionista a na čtvrteční večeři dorazí jen v plavkách a s ručníkem. Nejstarší sommeliér Jirka pro změnu nemluví skoro vůbec, je to chovatel hadů, ale občas se chová jako zaklínač hadů. K jídlu se moc nevyjadřuje, i když většinou všechno sní. Hvězdou a kořením celého týdne je nepochybně Kwesi řečený George, který má co říct, ale jde mu to ztěžka – je to Angličan. „Jsem trochu nervózní, protože jsem cizinec, jsem z Anglie a nevím, jak bude moje jídlo chutnat. Ideální hostitel je podle něj zajímavý, zábavný a samozřejmě výborně vaří,“ říká sympaťák, který tyto podmínky téměř splňuje. Jeho přítelkyně už v pořadu vařila, ale protože nevyhrála, nyní se o 40 000 korun pokusí ředitel jazykové školy, kterému se v Praze líbí, protože je „tu klid a otevření lidé“. Smíškem týdne je určitě první hostitelka, mladá servírka Jitka. Pražskou pětku uzavírá Denisa, která asi o jídle docela ví, ovšem zda také výborně uvaří, uvidíme na Prima family teprve v pátečním finále pořadu Prostřeno! Nenechte si ujít další díly pořadu Prostřeno! Od pondělí 5. listopadu každý všední den od 18 hodin na Prima family.

Pondělí: servírka Jitka (23)
„Jsem dobrá kuchařka, i když přítel po mně jídla dochucuje, uvádí o svých kuchařských kvalitách sympatická hostitelka Jitka, která ráda vaří a peče. Dnes ji ale svazuje nervozita, pronásleduje ji série drobných nehod. Pozve soupeře do domku ve Kbelích, kde má fialovou ložnici a jak říká, tráví v ní hodně času, protože se s přítelem snaží o miminko. „Z Jitky mám divnej pocit,“ říká Denisa, kterou zaskočí výstavka Jitčiných „robertků“. „Kde bydlí její pětiletý syn, kde má věci?“ vrtá soupeřce hlavou. Jitka je starostlivá hostitelka a uvaří tři chody. George se u ní cítí jako doma. „Šneka z listového těsta dělám poprvé, nevím, jak bude chutnat,“ říká o předkrmu. Londýňana Kwesiho překvapí, že to není skutečný šnek. Pražské jedlíky by asi zaskočilo, kdyby byl. Na hlavní chod si Jitka vybrala kuřecí maso, „protože ho má rád každý,“ ovšem Jirka ho moc nemusí. Denisa i pánové se bojí kombinace kuřecího s hruškou, maso s ovocem je neláká. Pány zato nadchne akční zábava – závody na motokárách. Martinovi přišlo deset minut málo a už se ani nechtěl vracet na závěrečné tvarohové Míša řezy, i když má jako většina pražských hostů rád sladké…

Úterý: číšník Martin (33)
„Jsem soutěživý, ve všem chci být první,“ přiznává druhý účastník, číšník a milovník zvířat. Trumfne ve svém moderním bytě na Pankráci Jitku, jak se domnívá? Co uvaří ve své červené kuchyni, kde je zvyklý vařit pravidelně pro svoji rodinku? Martinovo menu překvapilo, protože „moderní menu s italským rizotem a čokoládovou pěnou vyžaduje určitou kuchařskou zkušenost.“ . „Carpaccio jsem chtěla, bohužel ale hovězí, nikoliv z červené řepy,“ směje se Denisa, stejně je na tom i George. Změní názor, až ochutnají módní předkrm z aktuální červené řepy? Raritní je, že Martin nejí houby, ale uvaří žampionový krém a během svého večírku chce zlomit tu »osobní bariéru«. „Dnes přijdu domů hladová,“ myslí si Denisa, která prý řekne příteli, ať doma navaří. Polívka je jako z luxusní restaurace, myslí si Brit Kwesi alias George – Jiřímu na ní vadí olivový olej, také mu nechutná italské rizoto, kterému neprospívá čekání. Zajímavě servírované kuřecí prsíčko se mu zdá trošku vysušené, ostatním chutná. Nervózní Martin se prý ale snažil až moc, je to perfekcionista… A na závěrečné čokoládové pěně vyučená cukrářka Denisa pozná, že je z polotovaru, ale Jitku naprosto odbourá servírování. Co to dostala na talíř, snad psí bobky?

Středa: vinař a chovatel hadů Jirka (42)
„Mohlo by to klapnout, často s úspěchem připravuji party, mám zkušenosti z vinotéky,“ věří si prostřední kuchař. Spíš kritický kliďas Jirka se zatím moc neprojevil, ostatní ho považují za taktika. I Jirkův byt 3 + 1 připomíná vinotéku, kde podniká, spíš chalupu než městský byt. V předsíni jsou terária a v nich devět posledních chovných hadů z původních čtyřiceti – něco pro Jitku. Co zcestovalý otec ročního syna plánuje k večeři? Konfitované kolínko, o němž v menu neprozradí, že je jehněčí, »aby nikomu už dopředu nesmrdělo«. Maso na zelenině a víně ovoní rozmarýn, tymián a saturejka. Špekový knedlík bude nepřehlédnutelnou vložkou tyrolské hovězí polévky. Nikdo kromě Denisy neví, co jsou kanapky. Jiří na své chuťovky riskne i krevety, udělá domácí pesto a sklidí úspěch. Hostina končí dalším carpacciem, které je z ananasu a ozdobené rybízem. Proč Jiří zavazuje před zábavou svým hostům oči? Aby si pohladili hady, nebo poznali, jaké víno jim nalil? Proč Martin osahává Denisu? Protože nevidí, nebo zneužívá situace?

Čtvrtek: Angličan a jogín Kwesi (37)
Všichni už se moc těší na večeři u Angličana Kwesiho na Praze 7, protože z jeho menu nejsou moc moudří, takže zvědavost je silná. Mají si vzít plavky, exhibicionista Martin proto přijde rovnou v plavkách a s ručníkem přes rameno. Sympatický, ale trochu nevyzpytatelný ředitel jazykové školy připraví dva aperitivy, z nichž jedno je zázvorové pivo, uvaří uzené nasladko s cizrnou, což je prý tradiční britský recept s karibskou inovací. Beef Rendang je hovězí, ale ne steak, jak Pražáci čekali, spíš sezonní pikantní indonéské kari s citronovou trávou, dýní, kokosovým mlékem a rýží. Dezert je nejoblíbenější australský a novozélandský moučník z bílků, šlehačky a ovoce. Než ale hosté dostanou nadýchanou bílou sněhovou pochoutku Pavlova, čeká soupeře »krev, pot a slzy«. Hlavně pot, protože naše pětka navštíví hodinu bikram jógy, která se cvičí devadesát minut při 42 stupních. Kdo to vzdá a komu se to bude líbit? Prostě mazec, jak říká Martin, kterého zajímá, proč si Kwesi neuklidil skříně a jak velká prsa má jeho česká přítelkyně. Jako Jitka, nebo jako Denisa?

Pátek: cukrářka Denisa (22)
Večer v komfortním domě Denisiných rodičů v Říčanech není až tak zajímavý z kulinářského hlediska, protože spíš teoretička Denisa toho v kuchyni předvede méně, než jaká jsou očekávání. U vyučené cukrářky všichni – a Martin zejména předpokládají závratný dezert, bude však jen lehké mascarpone s bílou čokoládou a čerstvými jahodami. Dobré jsou dva druhy paštik, salátek z baby špenátu, sušených rajčat a limetkové šťávy je pro někoho až moc kyselý. „Když někdo nevaří pravidelně, tak je normální, že se to nepovede,“ myslí si Kwesi. Martin si stále vede svou a nikoho neposlouchá a skoro všem leze na nervy. Nalévá se „čisté víno“ a přijde oblíbená páteční hra na pravdu „Od tý doby, co sis odvařil, tak jsi nesnesitelnej,“ myslí si všichni, dokonce i Jirka, který vrátí Denise kus syrového krůtího šneka. Zato mají všichni rádi »svého« Angličana, i když jim dal včera pěkně zabrat, občas mu nerozumí a pravidelně žádá pepř a sůl. Jaký je rozdíl mezi Jirkovými šťouchanými a Denisinými sedláckými brambory? Asi žádný… „Připravte si kecky, budeme sportovat,“ překvapí poslední hostitelka akční zábavou, na niž by ji nikdo netipoval. Naštěstí jde o sportovní počítačovou hru, box sedne hlavně Jitce.

Foto: TV Prima