Prostřeno! – Bobřík mlčení a ryby pětkrát jinak

„Jihočešky nehádaly se a nepopraly se,“ zpívá si ve finále radostně pětice amatérských kuchařek z jihu Čech. Důstojně reprezentovaly svůj malebný kraj plný rybníků i ženské plémě, protože ryze dámské Prostřeno! nebývá ukázkou harmonie. Po kulinářské stránce zažijete vyrovnaný týden – se zajímavými recepty, šikovnými kuchařkami a vstřícnými hostitelkami. Příjemnou atmosféru u plných stolů doplní vzrušující zábava, která pětici sebere i nějakou tu kalorii. Pěknou dávku adrenalinu přinese také povinný úkol týdne. Ryby bychom měli jíst častěji, nejen smaženého kapra na Vánoce. Jak jsou na tom Jihočešky s přípravou a konzumací ryb? A dá se taková sladkovodní rybička uprostřed léta vůbec sehnat? Nikomu naštěstí kost nezaskočí, zato rybí koláč pěkně zaskočí poslední hostitelku Andreu. Tataráček z kapra je pro nejstarší Květu také výzvou. A je to právě Květa, žena s velkým srdcem, která nejvíce překvapí. Čím? Dívejte se, protože v čistě ženském Prostřeno! z Jihočeského kraje uvidíte něco nevídaného. Od pondělí 14. října od 18 hodin na Primě.


Pondělí – zdatná učitelka Kateřina (25)
Kateřina z Českých Velenic je sympatická a sebejistá hostitelka, která se nenechá rozhodit. Inu, učitelka z mateřinky si musí poradit v každé situaci. Ve svém příjemném bytě podává italské menu, v němž bohužel nejvíce zklame hlavní chod. Ne proto, že je se špenátem, který nejí Eliška, ale kvůli nedostatku chuti, který postihl tagliatelle, kuřecí maso a špenát se smetanou. I úvodní bruschetta má pár much. Hostitelka ženám tak přála, že se bohatě obložený toust s rajčaty špatně konzumuje. Zato z rukolového krému jsou holky nadšené a poctivé tiramisu nezklame ani cukrářku Žanetu. Co ale stmelí partu nejvíce? Povedená zábava! Nejen maxipes Fík byl »mistr světa ve skoku o něco«, od teď se skákání zalíbilo i Jihočeškám. Dokonce i těm, které se skákacích bot zprvu bály. A jak si Katka poradí se štikou, kterou nemohla sehnat?

Úterý – benjamínek týdne Eliška (17)
Dravé mládí umí překvapit. Nejprve je tedy překvapena Eliška – přípravou ryby. Už takhle musí zvládnout čtyřchodové menu. I když v Třeboni by neměl být problém sehnat kapra. Nakonec ovšem nabídne delikatesu. Naservíruje líčka z candáta, kousky masa ve tvaru mandle, které prý skoro jako mandle chutnají. Těsto na domácí nudle do kuřecího vývaru jí dá zabrat. Lepí se a skončí na dvorku. Naštvaná energická hostitelka je prohodí oknem slepicím. Dopadne druhý pokus lépe? Asi ano, polévka patří k tomu nejpovedenějšímu z Eliščiny večeře. Na šneky s třeboňskými brambory padne pěkný flák vepřového, ale nepřepři toho vepře, milá Eliško! Nynější prodavačka chce být v budoucnu servírkou a má dobře nakročeno. Přes své mládí je to starostlivá hostitelka. Sama ještě pít alkohol nesmí, víno ale kolegyním dopřeje kvalitní. Jen otvírák podcení. Určitě ale nepodcení zábavu: Její návštěvu čeká adrenalinový »přelet nad třeboňským hnízdem«.

Středa – zkušená hospodyně Květa (49)
Jak dopadne duel mládí a zkušenosti? Trojnásobná maminka žije na vesnici a má blízko ke zvířatům a domácím pracím. Pečlivá, pracovitá a přátelská Květa je ostřílená kuchařka a nebojí se experimentovat. Dokazuje to její krevetová polévka. Recept si přivezla od švagrové ze Švédska, ovšem svěží nápad trochu pokazily již předvařené a ochucené krevety, k nimž si hostitelka bohužel nepřečetla návod na obalu. Dámy mile překvapí domácí houstičky, vepřová panenka se sýrem obalená v těstíčku a domácí zmrzlina k plněným palačinkám. Květu trochu omyjí, když zjistí, že má ještě připravit tatarák z kapra. Naštěstí má doma manželův čerstvý úlovek a je to praktická žena. Najde se někdo, kdo do syrové ryby »nepůjde«? Po dvou adrenalinových dnech proběhne klidná tvůrčí chvilka u domácího krbu a přející Květa soupeřkám ještě rozdá zavařeniny ze své úrodné zahrady.

Čtvrtek – cukrářka Žaneta (32)
Nekonfliktní a pohodová cukrářka Žaneta není jen na sladké. Má v plánu špenátovou roládu, jihočeskou kulajdu a zapečenou krkovici. Neplánuje rybí škvarky. Roláda neoslní. Eliška špenát nejí a pro »Pepka námořníka« Katku je chuť špenátu nevýrazná, protože ji přebilo aroma cibule. U polévky je spousta řečí. Skoro tolik, kolik existuje receptů na kulajdu. Podle Květy se prý nesmí kombinovat kopr a houby, ale Andrea si pochutnává, doma ji vaří zrovna takhle. V jednom se však dámy shodnou: Počtvrté už žádná nechce šťouchané brambory! A proč si měly k Žanetě obout sportovní boty? Protože budou s celou vesnicí tancovat na hřišti zumbu! Kdo se bál, že by mohl přibrat po krkovičce či pstruhovi, bojí se zbytečně. Maso je libové, a navíc se po večeři zapotí na čerstvém vzduchu. Klidně si můžou dát chutný krémový dortík, na který jsou od profesionálky zvědavé. Pohyb ženám dodá tolik endorfinů, že se u stolu rozproudí pěkně dvojsmyslná zábava…

Pátek – kadeřnice Andrea (23)
Závěr týdne proběhne ve střízlivém moderním strakonickém bytečku u decentní kadeřnice na mateřské. A je to překvapivé finále… Předtím ale musí Jihočešky spořádat domácí kachní paštiku, babiččinu lehkou pórkovou polévku s knedlíčky a vydatný hlavní chod. Křehká Andrea se nezdá, ale miluje kachnu a stehna upeče dokonce s klasickou houskovou nádivkou. Jak se jí povedou bramborové knedlíky a červené zelí? Takové menu by dalo zabrat i zkušenější kuchařce. Jenže na Andreu čeká ještě povinný úkol – rybí koláč! Hostitelka je skoro na mrtvici. Pomůže tetička na telefonu? Slaných koláčů je spousta… Jaký bude toustový korpus s krémem a lososem? A co řeknou na Andreiny brownies cukrářka Žaneta a milovnice čokolády Katka? Soupeřkám vykouzlí úsměv na tváři mladý, vtipný a talentovaný kouzelník. Dámy opravdu nadchne, ale ještě více je dostane nevšední finále. Uvidíte!

Foto: TV Prima