Patrik Hezucký: Když nevíte, co vařit, tak to musíte přebít penězma!

VIP moderátorské Prostřeno! plné slovních přestřelek, vtípků na hraně i za ní. Ke stolu občas zavítají i celebrity z nejvyšších postů. Jak by také ne, když jedním z kuchařů je imitátor Petr Jablonský, který do pořadu o vaření zapojí spoustu slavných a mocných a na chvíli ještě připomene dozvuk prezidentské kampaně. Že se u jídla nemluví, tentokrát vážně neplatí. Na které moderátory se ještě můžeme těšit? V úterý na Patrika Hezuckého a jeho kolegyni z ranní show Evropy 2 Lucii Šilhánovou. Ve čtvrtek uvaří divákům Prima family důvěrně známý Pavel Cejnar, který v neděli vpodvečer rozjíždí další premiérové díly designové show Jak se staví sen. Jaký sen uvaří, teprve uvidíme, každopádně je opravdu na co se těšit. Tentokrát si na Prima family prostřeme neformálně, rodinně – občas i s hvězdičkou.

Patrik Hezucký uvaří žiletky
„Nejsem kuchař a víc než tři chody jsem nevymyslel,“ hned zkraje upozorňuje moderátor Patrik Hezucký, řečený Paťák. První VIP kuchař se netají tím, že moc rád jí: „Já držím diety pořád, jenže co je vám to platný, když jste línej a když vám chutná.“ V kuchyni začne přípravou nepečeného piškotového dortu »Sladký průvan s ovocem« a ani z dalších názvů tříchodového menu soupeři moc moudří nebudou. »Tarteletky mnoha chutí, co choti přijdou k chuti« napoví kanapky či chuťovky určené k předkrmu. Mírně ozdobené chlebíčky budou s lososem, klobáskou a kaviárem.


„V jednoduchosti je síla,“ věří Patrik. A sází na suroviny. „Když nevíte, co vařit, tak to musíte přebít penězma,“ plácne se přes kapsu a koupí pravý kaviár. „Bílé břehy se zeleným pekelným mořem a mnoha ostrovy“ vzbudí hodně otázek a oprávněné podezření, že to bude pálit jako čert. Na kulinářskou výpravu „pekelným mořem“ se moc netěší Pavel Cejnar, který moc nesolí a nekoření. Ostré chuti má docela rád srandista s ostrým jazykem Petr Jablonský. Ale všeho s mírou, jak se ukáže. Zelené kari se bude vařit s kokosovým mlékem a kuřecím masem, zelené jsou i fazolky a pokrájené cukety. A protože rýžovar vaří sám, s přílohou nebude mít hostitel problém. „Překvapilo mě, že šel do takového pořadu,“ těší Lucii, „nikdy se nepochlubil, že by někdy vařil.“ „Na Patrika nedám po lidský stránce dopustit,“ chválí kamaráda a kolegu, „jenom je občas trochu línej.“


„Jak znám Lucku, ta všechno řekne na rovinu, když se jí to nelíbí, a vtipnou formou,“ není překvapený Pavel špičkováním kolegyně vůči výsledkům Patrikovy snahy v kuchyni. „Máme za sebou společnou dovolenou v Thajsku a on ví, že mi kari moc chutná,“ vzpomíná Lucie. „Miluju ostrý, ale ne až takhle extra. Měl jsem zpocený záda. Tohle nemělo pět papriček, tohle mělo devět,“ směje se Pavel Cejnar, který prý dostal skoro infarkt a dozvuky cítil i další den, když byl v oné místnosti. Hostitel si uvědomuje, že mu ujela ruka: „Pár bezdomovců by moje jídlo určitě víc ocenilo, bohužel…“ Co na to Petr Jablonský a »naši prezidenti«? Jak dobře se naučil Patrik v Číně hypnózu? A proč mají Lucka s Petrem tančit? To vše uvidíte už v první porci úterního vaření na Prima family.

Lucie Šilhánová umí báječné telecí a vínem nešetří
Moderátorka, sportovkyně a srandistka Lucie Šilhánová uvaří ve svém útulném bytečku se střešní terasou. „Předpokládám, že bude mít velkou kuchyni, protože baští ráda a baští hodně,“ myslí si Patrik. Moderátorka ale nejvíce miluje svoji vanu, kde prý tráví po večerech hodně času. Petr Jablonský a Patrik Hezucký by si u Lucky po včerejšku rádi dali »něco pořádného«, nejradši českou klasiku. Dočkají se italského menu se dvěma předkrmy. Jedním bude caprese obohacené o avokádo, takže barvy italské trikolóry zůstanou zachovány, druhým je tataráček z tuňáka.


„Nejsem polívkovej typ, na rozdíl od tebe, promiň,“ omlouvá se hostitelka Petrovi, který hned předvede Bolka Polívku. Jako hlavní chod Lucie uvaří báječné telecí se žampiony portobello s redukcí z vína, nakonec se hosté mohou těšit na tiramisu à la Lucie. Na uvítanou poctí kolegy pravým šampaňským: „To má u mě první velký plus,“ kladně hodnotí výběr aperitivu Pavel Cejnar. Když Lucka pošle pány do koupelny pěkně si umýt ruce před jídlem, Patrikovi vrtá hlavou, kde na to ty lidi berou? Hostitelka nešetřila nejen na vaně s tryskami, ale ani na surovinách. „Já jsem to meníčko udělala tak trochu pro sebe,“ pochutnává si Lucka na svém improvizovaném salátu, stejně jako pánové.


Bude mít takový úspěch i druhý předkrm? Na Petra je tuňákový tataráček poněkud kyselý. „Klasický tatarák z hovězího bych asi uvítal víc,“ přizná se na kameru. Zato Pavel, který ho jí poprvé v životě, si prý řekne o recept. „Líbilo se mi, že jsme začali popíjet hned od začátku a podle toho ten večírek taky vypadal,“ ocenil atmosféru u kolegyně Patrik. Hlavní chod je naprostá delikatesa, chválí muži svorně měkoučké telecí i opečené brambory. „Nálada jako v rodině, oni se perfektně znají,“ komentuje laškování u stolu imitátor Petr.


Kam Lucie odvádí své syté hosty za zábavou? „Protože je Lucka bývalá závodní plavkyně, trochu jsem se bál, že po nás bude chtít, abychom uplavali padesátku,“ děsí se Pavel Cejnar, ale naštěstí se milovník stolního tenisu ocitne před pingpongovým stolem. „Hráli jsme obíhačku, pro Pavla a Lucku ideální zábava.“ Pro Patrika trochu zabíračka, jak přizná. Z Petra se vyklubal sportovní antitalent. Ale ještě je tu sladká tečka na závěr a vtípky vhodné spíš do nočního vysílání. Jenže Lucii od Patrika nic nepřekvapí…

Uvidíte příště:
Ve čtvrtek uvaří moderátor Pavel Cejnar, který se vrací na obrazovky Primy s trvalkou, která už pokračuje šestou sezonou, designovou show Jak se staví sen. Není to milovník výrazných chutí, čím chce své kolegy zaujmout? Petr Jablonský nevypadá podle Patrika Hezuckého jako člověk, který moc jí – na rozdíl od něj. Takže i menu talentovaného imitátora je záhada, můžeme tušit, že silnou složkou posledního večírku bude zábava.

Foto: TV Prima