Categories: Televize

Marek Eben na plovárně u Itala

Emanuele přivítá na chalupě u svého bazénu vzácného hosta – herce, muzikanta a moderátora Marka Ebena. Role se ale tentokrát obrátí a zpovídat ho bude sám Emanuele. „Kdybychom byli na plovárně, tak bych byl nervózní, protože bych to měl všechno na hrbu. Věděl bych, že musím klást nějaké otázky. Tady se najím a jdu domů,“ komentoval vtipně Eben. Emanuele se od svého hosta dozví, že má velmi rád italskou kuchyni, ale že na rozdíl od své ženy nemá rád lepivou rýži. Bude mu i přesto chutnat italské farmářské rizoto s chřestem? A co má na talíři sousedka Eliška?


Porci dušeného hovězího s bramborovým pyré a artyčoky, které ochutná teprve podruhé v životě. A určitě poprvé si pochutná na zajímavém dezertu z lilku s čokoládou. Na závěr Manu ušlehá babiččinu rychlovku »bohatý jogurt«, což je šlehačka s jogurtem a ovocem, který malý fotbalista dostával jako sladkou odměnu po tréninku.


Rizoto po farmářsku se dělá klasicky, italská rýže se za stálého míchání dolévá zeleninovým vývarem. Obsahuje zelený chřest, který je prý jako Ital stále na sluníčku. Ten nejjemnější – bílý – na světlo nepřijde vůbec. Chřest, který ve starověkém Římě vnímali jako léčivou bylinu, doplní ještě čerstvé lusky mladých fazolek, máslo, zelená petržel a sýr.


Dušené přední hovězí s artyčoky a kaší je z kližky, která se pro tuto úpravu skvěle hodí. Emanuele divákům ukáže, jak očistit a naporcovat zdravé a chutné artyčoky, které přidá k masu. Potřebujeme také slaninu, bílé víno, cibuli a česnek, nad masem si v páře uvaříme brambory. Kaše potom získá aroma po mase.


Lilek s čokoládou se vlastně připravuje jako známé slané parmské lilky. Nakrájené plátky baklažánu se vrství v zapékací míse, ale místo rajského pyré se zalévají čokoládou, sůl nahradí cukr. Moučník se upeče, nechá vychladit a teprve pak se konzumuje. Receptem z Neapole překvapil Emanuela kamarád.


Nejen pro Marka Ebena a milovníky všeho italského uvaří v neděli v 18 hodin na Primě Ital v kuchyni.

Foto: TV Prima

Denisa Dvořáková

Recent Posts

Nestarnúce hity Mariky Gombitovej vychádzajú na LP a CD reedíciách

Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydaním reedícií albumovej diskografie legendy slovenskej a českej populárnej hudby…

4 dny ago

Tajemství Ivety Bartošové odhaleno

TV Nova uvede už tuto neděli 5. května od 21.35 hodin třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový…

4 dny ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí na DUBEN

Působí na vás hrozivě bohyně Kálí? S o to větší zvědavostí lze nahlížet na karty, které…

6 dny ago

Dílo Milana Kundery postupně vychází v audioknižní podobě – nyní Unesený Západ

Vydavatelství Supraphon ve spolupráci s nakladatelstvím Atlantis po úspěšném vydání audioknih Nevědění a Směšné lásky…

1 týdnem ago

Petr Kolář vydal akustické album Tajný místa

Zpěvák Petr Kolář inspirován úspěchem turné Tajný místa vydává stejnojmenné album. V loňském roce Petr Kolář…

2 týdny ago

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová – Babské rady ze života

Proč je nejlepší uskladnit cibuli v silonkách? Jak pomůže pračka s výrobou domácího másla? S…

2 týdny ago