Když vaří táta – Tak trochu americké vaření s tradiční českou omáčkou

Martin Polačko má rád jednoduchá jídla, ale zajímavé kombinace chutí. A kluci zase mají rádi první a poslední chod dnešní »provařené« neděle. Nejslavnější salát z fast foodu Coleslaw a vláčné brownies, hnědé díky kvalitní čokoládě. O salátu Coleslaw najdeme zmínku v americkém tisku už v roce 1794, ale populární salát pochází z Holandska a táta naučí Jakuba vyslovovat koolsla, což v překladu znamená zelný salát. Tajemství jeho úspěchu tkví v čerstvosti a dostupnosti všech surovin. Martin také koupil dobrou pražskou šunku vcelku. Opeče ji na másle, nakrájenou na silnější plátky. A k šunce báječně pasuje křen, tentokrát ve formě tradiční křenové smetanové omáčky. Nevšední spojení chutí pečeného a uzeného lososa nabídne pomazánka od babičky, která chutná Jakubovi, přestože si původně myslel, že nemá rád ryby. A fenykl a kopr jsou další výrazné ingredience, jež tuto rybí pomazánku se smetanou dochutí. Jednoduchým jídlem podle Martinova gusta jsou gratinované brambory s houbami. Táta si vystačí s krémovými žampiony, jež si orestuje na másle. Dnes vůbec spotřebujeme hodně másla a nejvíc na sladkou závěrečnou tečku – brownies, jichž se už nemůže Mates dočkat. Martin se naučí péct koláč od Ivety, aby už kluci nepochybovali o jeho pekařských kvalitách. Nechť se v neděli podvečer podívají na Primu family na tátovo vaření s kluky také všichni ti, kteří se bojí, že je pro ně příprava domácí bramborové kaše moc složitá. Není, je to hračka! Když vaří táta již tuto neděli od 18 hodin na Prima family.


Salát Coleslaw není jen zelný salát, ale smíchá se s kořenovou zeleninou. S nastrouhanou mrkví a celerem, o což se postará Jakub, táta najemno nakrájí zelí, které lze také nakrouhat. Aby byl salát pěkně vláčný, spojí se majonézou a dochutí octem, cukrem, pepřem a solí. V tradičním receptu je také cibule.
Na křenovou omáčku se šunkou si nejprve uděláme bešamelový základ, který hodinu za občasného míchání provaříme a pak zjemníme smetanou. Do omáčky nastrouháme čerstvý oloupaný křen, cukr a dochutíme. Podáváme s kaší, ale dobré jsou například i noky nebo knedlíky.


Domácí pomazánka s lososem se musí nechat po promíchání všech ingrediencí nechat pořádně vychladit v lednici, aby se chutě ryby, fenyklu a kopru dobře rozležely. Pokud nechceme jako druhou složku použít lososa čerstvého, můžeme do pomazánky nakrájet losos uzený.
Gratinované brambory s houbami mohou být výbornou a zajímavou přílohou, ale také samostatným chodem. Díky mléku, trošce dobrého bílého vína a následnému povaření a zapečení jsou totiž velmi lahodné.

Tipy a triky:
Lépe se strouhá a křupe zelí vychlazené.
Krémové žampiony přidáme tam, kde chceme, aby jídlo mělo výraznější chuť, či když chceme vzbudit iluzi hříbků.
Do jídla vždy dávejte tak dobré víno, jaké byste chtěli potom k jídlu sami pít.
Javorový sirup můžeme nahradit medem.
Aby se nám vejce v horké čokoládě nezdrcla a neměli jsme míchaná vajíčka v čokoládě, musíme tekutou hmotu po odstavení ze sporáku nechat chvilku vychladnout.
Mandlovou »mouku« si buď koupíme hotovou, nebo si doma nameleme mandle.
Pekáč pod brownies už nemusíme vymazávat, těsto obsahuje tolik másla, že to není třeba.

Recepty:
Salát Coleslaw
Nejoblíbenější salát z fast foodu jistě ocení větší děti
Ingredience:
1 cibule
1 větší mrkev
1/4 malého celeru
1 hlávka menšího bílého zelí
sůl.

Na dresink:
125 ml majonézy
2 lžíce bílého octa
1 lžíce cukru
sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:
1. Připravte si dresink. V misce šlehejte majonézu, ocet, cukr, sůl a pepř.
2. Zelí a celer nakrájejte na tenké proužky a ty potom překrojte na asi centimetrové kousky. Mrkev nahrubo nastrouhejte.
3. Nakrájenou zeleninu dejte do mísy a přidejte připravený dresink. Vše dobře promíchejte.
4. Salát uložte do lednice a nechte minimálně čtyři hodiny odpočívat.

Teplota: 0 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 1–30 minut + chlazení
Recipe category: bez vaření/ chlazení/ marináda/ salát

Křenová omáčka s pražskou šunkou
K šunkovým steakům a křenové omáčce Jakub a robot vyšlehají domácí bramborovou kaši
Ingredience:
4 plátky šunky od kosti (až 2 centimetry silné).
Na omáčku:
500 ml smetany ke šlehání
750 ml vývaru
60 g křenu, čerstvě nastrouhaného
100 g másla
30 g mouky
špetka soli
dvě špetky cukru
máslo

Bramborová kaše:
1 kg brambor
300 g másla
50 ml mléka
sůl

Postup:
1. Připravte si jíšku. Hladkou mouku orestujte na másle a nechte chvilku odstát. Zalijte vývarem, smetanou a osolte. Na mírném ohni vařte přibližně hodinu.
2. Zatímco se omáčka vaří, nastrouhejte křen.
3. Po hodině vaření přidejte do základu omáčky nastrouhaný křen a cukr. V tuto chvíli již omáčku nevařte. Přeceďte ji přes jemný cedník.
4. Brambory omyjte, oloupejte a uvařte doměkka. Uvařené brambory slijte, přidejte vlažné mléko a mixérem rozmixujte do hladké kaše. Dochuťte solí a zjemněte zašlehaným máslem. Postupně doléváme vlažné mléko a nakonec dle chuti osolíme.
5. Na pánvi rozpustíme trochu másla a ohřejeme na něm šunku.
6. Křenovou omáčku servírujeme s šunkou a bramborovou kaší.

Teplota: 100, 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1–30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hl. chod/ příloha/ vaření/ opékání

Domácí pomazánka s lososem
Kombinace chutí syrového a pečeného rybího masa, fenyklu a kopru nás příjemně překvapí
Ingredience:
600 g filet z čerstvého losos
300 g uzeného lososa
půl hlízy fenyklu
300 ml smetany ke šlehání
1 lžíce olivového oleje
pár snítek kopru
6 plátků toastového chleba
čerstvě namletý pepř

Postup:
1. Na pánvi zahřejte olivový olej a orestujte na něm filety z lososa. Počítejte asi čtyři minuty z každé strany. Odložte stranou a nechte okapat. Odstraňte kůži a zbývající kosti.
2. Rozeberte hlízu fenyklu. Jednotlivé řapíky omyjte, osušte a nakrájejte na velmi drobné kousky. Na prkénku nakrájejte lososa na malé kousky a vložte do mísy k fenyklu. Přidejte smetanu a směs bohatě posypte čerstvě namletým pepřem. Přidejte natrhané snítky kopru a vše společně propracujte.
3. Připravenou pomazánku odložte na pár hodin do lednice. Podávejte s citronem na plátcích toastového chleba.

Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 8 minut
Recipe category: předkrm/ ryby/ restování/chlazení

Gratinované brambory s houbami
Jednoduché jídlo lahodné chuti pro všechny milovníky brambor a hub
Ingredience:
750 g brambor, nakrájených na tenké plátky
300 ml plnotučného mléka
máslo
50 ml bílého vína
olivový olej
stroužek česneku, prolisovaný
250 g hnědých krémových žampionů, nakrájených na tenké plátky
sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:
1. Předehřejte si troubu na 220 stupňů Celsia. Zapékací mísu vymažte máslem.
2. V hluboké pánvi přiveďte k varu plátky brambor spolu s vínem a mlékem. Ochuťte solí a pepřem a občas promíchejte.
3. Stáhněte z plotny stranou a připravte si žampiony. Na pánev dejte ohřát olivový olej spolu s trochou másla a prolisovaným česnekem. Olej tak získá česnekové aroma. Přidejte na plátky nakrájené žampiony a restujte asi 3 minuty.
4. Orestované žampiony přidejte i s olejem do pánve k bramborám, promíchejte a směs vložte do zapékací mísy. Pečte přibližně 45 minut, než budou na povrchu krásně křupavé.

Teplota: 220, 160 a 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1–30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hl. chod/ příloha/ restování/ vaření/ zapékání

Foto: TV Prima