Když vaří táta – Malé vepřové hody

Táta si v neděli pořádně přivstane, protože vypravuje kluky na tajnou výpravu s Ivetou a chce jim připravit vydatnou svačinu v podobě selských sendvičů s vepřovými špalíčky. Ještě z dětství si pamatuje ubrousek přilepený na rohlíku, proto se snaží, aby Jakub s Matesem svoje svačiny rozbalovali s nadšením a nebyli zklamaní obsahem. Martin Polačko zatím udělá pro kamaráda Víťu, který je zklamaný, že sešlo ze zabijačky u strýce na Moravě, malé vepřové hody. Náhradní program obsahuje domácí škvarkovou pomazánku a vlastní sekanou z mleté vepřové plece. Kluky po návratu z podzimního výletu určitě zahřeje zeleninová polévka s kroupami, dospělé Víťův ryzlink, sekačka potěší všechny. Kluci se podívali na farmu, diváci nakouknou do zákulisí supermarketu, kde se mele čerstvé vepřové maso. Všechny, kdo už ani neví, jak si uškvařit sádlo, vyrobit voňavé škvarky a upéct oblíbenou fašírku, čeká užitečná lekce. K takové české domácí hostině se hodí makový závin, který upeče Iveta podle maminčina receptu. Podle Martina jde o maďarský moučník, každopádně skvělý, o čemž se přesvědčíte, když si celkem rychlý závin po tátově nedělním vaření na Prima family upečete sami doma.


Selské sendviče s vepřovými špalíčky mají základ v pokrájené vepřové pečeni. Špalíčky syrového masa ochutíme solí, pepřem, tymiánem, obalíme slaninou a upečeme na plechu v rozpálené troubě. Kousky masa přijdou mezi krajíce selského chleba s pomazánkou z másla, trošky strouhané nivy a řapíkatého celeru.


Zeleninová polévka s kroupami obsahuje ještě mrkev a řapíkatý celer, které Martin nakrájí na čtvrtkolečka, pokrájené syrové zelí, základem je poctivý zeleninový vývar. Připravenou zeleninu je třeba orestovat, doplnit plechovkou naložených rajčat, polévku okořenit rozmarýnem a nakonec Martin samozřejmě nezapomene přidat a povařit kroupy, po nichž se vydatná a zdravá polévka jmenuje.


Na škvarkovou pomazánku si vyškvaříme vepřové sádlo. Nakrájený bok zalijeme vodou a necháme škvařit, až se voda vypaří a vzniknou krásné škvarky. Martin je oddělí, naseká – nemele, má radši větší kousky. Spojí je s vychladlým sádlem a orestovanou cibulkou a česnekem, Kuba pomazánku, která musí ztuhnout v lednici, dochutí solí, pepřem, pažitkou a majoránkou.


Jiné sekačky bude několik šišek, takže spolyká dost cibule a čerstvého koření, houska stačí jedna, vajíčka potřebujeme dvě. Sekaná se nejlépe rovnoměrně umíchá ručně, zvládne to i Jakub. Martinova vychytávka je, že šišky potře nejprve olejem a pak Matýsek bohatě kvalitním kečupem, který dodá pikantní chuť a krásnou barvu.


Na štrůdl s mákem a višněmi nám stačí kupované listové těsto. Potřebujeme si svařit mletý mák s mlékem a strouhanou citronovou kůrou, přidáme cukr a kompotované višně. Pláty těsta podmažeme máslem, zavineme, navrchu potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Iveta ukáže, jak na to. Další díl oblíbeného pořadu Když vaří táta sledujte v neděli od 18 hodin na Prima family.

Tipy a triky:
Aby se kousky masa nepřipekly na pekáč nebo na plech, můžeme si nádobí vyložit pečicím papírem.
Vepřová pečeně bez kosti (karé) je sušší libové maso, proto je Martin doporučuje obalit slaninou a okořenit voňavými bylinkami.
Pomazánku krásně provoní nadrobno nasekaný řapíkatý celer.
Stroužek česneku rozřízneme podélně a před dalším zpracováním vyjmeme ze středu klíček, který je těžko stravitelný.
Když sekanou pečeni potřeme navrchu kečupem, dostane krásnou barvu.
Kostku syrového listového těsta porcujeme podélně, ne napříč.

Foto: TV Prima