Categories: Televize

Když vaří táta – Dětská jídla pro malé hokejisty i ostré chilli pro velké

Kluci mají spoustu sportovních aktivit a táta někdy nemá tolik času na domácí vaření, kolik by si přál. Před hokejovým tréninkem je proto důležitá hodně energetická snídaně, jakou je rýžový pudink. Zatímco kluci pilně trénují, Martin Polačko vyrazí na nákup. Kuba má rád polévku z rajčat, a i když je chladno a za oknem jinovatka, rajčata jsou dostupná po celý rok. Pořádná tomatová polévka pěkně zahřeje věčně hladové kluky. Jenže Matěj je spíš na sladké, a tak mu Iveta, která hodila malé sportovce domů, hned připraví jeho oblíbené šišky s mákem. Martin přidá drcené pistácie, protože tuto kombinaci miluje. Ani dnes se nezastaví, protože se k němu chystají jeho kamarádi z badmintonu na něco dobrého k snědku. Velcí sportovci dostanou ostré bleskové chilli s rýží. A protože chlapi nemají stále dost, dostanou ještě salátek s játry. Další lekce z domáckého vaření pro malé a velké vás čeká v neděli 25. listopadu od 18 hodin na Prima family.


Křupavý rýžový pudink Martin uvaří z kulatozrnné rýže v mléce s citronovou kůrou. Další příchutí bude vanilkový lusk, použijeme i práškový vanilkový pudink a cukr. Martin nakonec zapeče pudink v ohnivzdorných nádobkách s horní vrstvou cukru pod rozpáleným grilem. Cukr krásně zkaramelizuje.
Tomatová polévka je nejlepší z čerstvých rajčat, ale Martin ji pro jistotu v zimním období ještě doplní o kvalitní italské pyré, protože pak dostane mnohem výraznější chuť. Začne lehkou máslovou jíškou, kterou podlije zeleninovým vývarem. Přidá rajčata, tomatové pyré, lístky čerstvé bazalky a špetku skořice. Výsledek osolí, opepří, ocukruje a rozmixuje na hladký krém.


Šišky s mákem si žádají vystydlé brambory, které si nastrouháme a z nichž s moukou a vejcem uhněteme bramborové těsto. I když je to sladké jídlo, brambory trochu osolíme. Knedlíčky jsou uvařené, jakmile vyplavou na hladinu. Iveta je omastí máslem, posype cukrem a Matýsek nešetří mákem. Martin si ještě přidá drcené ořechy a pistácie, což je jeho vychytávka klasického receptu.


Rychlé chilli se neobejde bez spousty koření, jako první Martin použije kardamon, z něho to budou jen semínka, která rozdrtí spolu s dalšími přísadami ve hmoždíři. Dále potřebuje orestovat klobásu chorizo, mleté hovězí maso, do pánve přidá podusit rajčatové pyré a předvařené fazole.


Kuřecí jatýrka na čerstvém salátu mohou být také dobrý předkrm – nejen »zákrm« pro hladové sportovce. Martin použije rukolu a na oleji orestuje kuřecí játra, která ochutí javorovým sirupem a octem z červeného vína, jenž jídlo doladí a vyrovná. Horká játra servírujeme i se šťávou na umyté a osušené listy. Promícháme a před servírováním ještě zakápneme olivovým olejem.

Tipy a triky:
Vrstva cukru nám pod grilem vytvoří krásně zkaramelizovanou křupavou kůrčičku.
Když si rajčata nejprve nařízneme do kříže, spaříme a potom hned zchladíme, loupání bude mnohem snazší.
Do horké jíšky přidáváme studený vývar nebo mléko, naopak do studené jíšky přidáváme horké tekutiny. Jen tak se nesrazí a neudělají se žmolky a hrudky.
Kdo má rád kardamon, měl by ráno pít čaj Earl Grey, který kardamon obsahuje.
Klobása chorizo je natolik tučná, že při jejím restování už nemusíme používat žádný olej.
Salátová odstředivka je výborný pomocník pro všechny, kteří holdují listovým salátům. Na listech nezbyde voda a olejová zálivka mnohem lépe obalí salátové listy.

Foto: TV Prima

Kateřina Kalivodová

Recent Posts

Nestarnúce hity Mariky Gombitovej vychádzajú na LP a CD reedíciách

Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydaním reedícií albumovej diskografie legendy slovenskej a českej populárnej hudby…

4 dny ago

Tajemství Ivety Bartošové odhaleno

TV Nova uvede už tuto neděli 5. května od 21.35 hodin třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový…

4 dny ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí na DUBEN

Působí na vás hrozivě bohyně Kálí? S o to větší zvědavostí lze nahlížet na karty, které…

6 dny ago

Dílo Milana Kundery postupně vychází v audioknižní podobě – nyní Unesený Západ

Vydavatelství Supraphon ve spolupráci s nakladatelstvím Atlantis po úspěšném vydání audioknih Nevědění a Směšné lásky…

1 týdnem ago

Petr Kolář vydal akustické album Tajný místa

Zpěvák Petr Kolář inspirován úspěchem turné Tajný místa vydává stejnojmenné album. V loňském roce Petr Kolář…

2 týdny ago

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová – Babské rady ze života

Proč je nejlepší uskladnit cibuli v silonkách? Jak pomůže pračka s výrobou domácího másla? S…

2 týdny ago