Kluci mají spoustu sportovních aktivit a táta někdy nemá tolik času na domácí vaření, kolik by si přál. Před hokejovým tréninkem je proto důležitá hodně energetická snídaně, jakou je rýžový pudink. Zatímco kluci pilně trénují, Martin Polačko vyrazí na nákup. Kuba má rád polévku z rajčat, a i když je chladno a za oknem jinovatka, rajčata jsou dostupná po celý rok. Pořádná tomatová polévka pěkně zahřeje věčně hladové kluky. Jenže Matěj je spíš na sladké, a tak mu Iveta, která hodila malé sportovce domů, hned připraví jeho oblíbené šišky s mákem. Martin přidá drcené pistácie, protože tuto kombinaci miluje. Ani dnes se nezastaví, protože se k němu chystají jeho kamarádi z badmintonu na něco dobrého k snědku. Velcí sportovci dostanou ostré bleskové chilli s rýží. A protože chlapi nemají stále dost, dostanou ještě salátek s játry. Další lekce z domáckého vaření pro malé a velké vás čeká v neděli 25. listopadu od 18 hodin na Prima family.
Křupavý rýžový pudink Martin uvaří z kulatozrnné rýže v mléce s citronovou kůrou. Další příchutí bude vanilkový lusk, použijeme i práškový vanilkový pudink a cukr. Martin nakonec zapeče pudink v ohnivzdorných nádobkách s horní vrstvou cukru pod rozpáleným grilem. Cukr krásně zkaramelizuje.
Tomatová polévka je nejlepší z čerstvých rajčat, ale Martin ji pro jistotu v zimním období ještě doplní o kvalitní italské pyré, protože pak dostane mnohem výraznější chuť. Začne lehkou máslovou jíškou, kterou podlije zeleninovým vývarem. Přidá rajčata, tomatové pyré, lístky čerstvé bazalky a špetku skořice. Výsledek osolí, opepří, ocukruje a rozmixuje na hladký krém.
Šišky s mákem si žádají vystydlé brambory, které si nastrouháme a z nichž s moukou a vejcem uhněteme bramborové těsto. I když je to sladké jídlo, brambory trochu osolíme. Knedlíčky jsou uvařené, jakmile vyplavou na hladinu. Iveta je omastí máslem, posype cukrem a Matýsek nešetří mákem. Martin si ještě přidá drcené ořechy a pistácie, což je jeho vychytávka klasického receptu.
Rychlé chilli se neobejde bez spousty koření, jako první Martin použije kardamon, z něho to budou jen semínka, která rozdrtí spolu s dalšími přísadami ve hmoždíři. Dále potřebuje orestovat klobásu chorizo, mleté hovězí maso, do pánve přidá podusit rajčatové pyré a předvařené fazole.
Kuřecí jatýrka na čerstvém salátu mohou být také dobrý předkrm – nejen »zákrm« pro hladové sportovce. Martin použije rukolu a na oleji orestuje kuřecí játra, která ochutí javorovým sirupem a octem z červeného vína, jenž jídlo doladí a vyrovná. Horká játra servírujeme i se šťávou na umyté a osušené listy. Promícháme a před servírováním ještě zakápneme olivovým olejem.
Tipy a triky:
Vrstva cukru nám pod grilem vytvoří krásně zkaramelizovanou křupavou kůrčičku.
Když si rajčata nejprve nařízneme do kříže, spaříme a potom hned zchladíme, loupání bude mnohem snazší.
Do horké jíšky přidáváme studený vývar nebo mléko, naopak do studené jíšky přidáváme horké tekutiny. Jen tak se nesrazí a neudělají se žmolky a hrudky.
Kdo má rád kardamon, měl by ráno pít čaj Earl Grey, který kardamon obsahuje.
Klobása chorizo je natolik tučná, že při jejím restování už nemusíme používat žádný olej.
Salátová odstředivka je výborný pomocník pro všechny, kteří holdují listovým salátům. Na listech nezbyde voda a olejová zálivka mnohem lépe obalí salátové listy.
Foto: TV Prima