Když táta vaří – Houbařská sezona vrcholí

Rostou? Nerostou… „Jestli nenajdeme ani prašivku, tak se zblázním,“ volá nešťastně malý Matyáš na rodinné procházce lesem. Martin a jeho kluci by rádi našli pár hub na další sezonní lahůdky babího léta a kraje podzimu. Vyžrali houby kanci, jak si myslí táta? Nebo je sucho? „Já to budu muset zařídit nějak jinak,“ dojde Martinovi. Zachrání to »palouček« v supermarketu. Na klasickou bramboračku sušená houbová směs určitě bohatě postačí. Výborné budou i žampiony plněné nevšední škvarkovou nádivkou s tymiánem. „Houby a tymián, to jsou kámoši,“ tvrdí kuchař Martin Polačko. Naštěstí kamarád Viktor není houbař na baterky a donese košík dalších plodů lesa. Dokonce i křemenáče! Z takové úrody budou skvělé karbanátky s hříbky. Matyáš vyloupe hrášek na těstoviny z Itálie, kterými v Římě tátu příjemně překvapil kamarád. „Zbožňuju vůni čerstvého hrášku a citronu,“ lebedí si při servírování jednoduché pasty Martin. A na závěr to nejlepší! Kluci natrhali švestky a pomohou Ivetě s přípravou tradičního českého moučníku – báječných zlatavých buchet. Jen zakousnout! V neděli navečer se vám budou u obrazovky Prima family určitě sbíhat sliny. Zejména pokud milujete houby a švestky…


Na základ klasické bramboračky potřebujeme hodně cibule. Když zezlátne, opražíme mouku. Podlijeme ji studenou vodou a metličkou jíšku dobře rozmícháme. Pak přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, brambory, namočené houby a koření.
Na plněné žampiony potřebujeme očistit kloboučky, což je ideální práce pro Jakuba. Táta mezitím nakrájí cibuli a česnek. Do nádivky přijdou také pokrájené nožičky hub a vepřové škvarky. Zeleninu a škvarky Martin orestuje na másle, ke konci přidá nožičky a dvě lžíce smetany, vše lehce podusí a směsí naplní kloboučky vyrovnané v pekáčku. Jakub je zasype strouhankou a pokape olejem, Martin ozdobí tymiánem – a nechá zapéct dokřupava.
Těstoviny z Říma uvaříme v téže vodě, v níž jsme předvařili vyloupaný hrášek. Martin považuje za nejvhodnější hnízdečka z nudlí tagliatelle. Pastu zajímavě dochutí citronová kůra a strouhaný parmazán.
Na karbanátky s houbami směs hub nejdříve prohlédneme. Červivé plodnice vykrájíme nebo vyhodíme, zdravé pokrájíme najemno. Základem karbanátků je namletá vepřová plec, houby a strouhaný sýr. Za ideální přílohu Martin považuje vařené brambory s pažitkou. S Kubovou pomocí se pustí do velmi jedlého jídla pro celou rodinu a kamaráda Viktora, který se o tuhle pochoutku hodně zasloužil.


Jeden z nejtradičnějších českých receptů bude se švestkami, jež právě dozrály. Ovšem jako náplň se hodí jakékoli sezonní ovoce a milovníci osvědčených hodnot nepochybně uvítají také tvaroh či mák. Protože plněné kynuté buchty už zase tolik lidí neumí, bude to jistě užitečná a lákavá lekce domácího pečení. A co víc: vítané překvapení pro naše děti a jiné blízké mlsaly.

Tipy a triky:
* Když namočíme sušené huby do vařící vody, lépe změknou a uvolní veškeré aroma.
* Když jíšku zalijeme studenou vodou a hned mícháme, neudělají se nám žmolky.
* Houbovou směs na plnění žampionů můžeme místo smetany podlít bílým vínem.
* V houbách dobře chutná špetka nového koření a vždycky je báječně provoní a ozdobí zelená petrželka a tymián.
* Když chceme olej česnekem jen ochutit, stroužky promáčkneme, ale neloupeme. Po orestování je vyndáme.
* Jak poznáme, že je hrášek měkký? Pár zrnek si vyndáme cedníkem z vařící vody a ochutnáme.
*Jak zachováme hrášek krásně zelený? Po spaření ho na chvilku namočíme do ledové vody.
* Na pánev se nebojte dát těstoviny i s trochou vody, v níž se vařily. Škrob omáčku malinko zahustí a zůstanou pěkně vlhké.
* Před strouháním citron pořádně omyjte. Při akci s ním stále otáčejte, abyste nastrouhali jen žlutou kůru, ne hořkou bílou slupku!
* Před smažením udělejte doprostřed každého karbanátku důlek, zabráníte tím jeho nafouknutí. Také ho pečlivě oklepejte od strouhanky. A protože smažíme, budeme potřebovat větší množství rostlinného oleje.
* Hotové karbanátky Martin neosuší na papírovém ubrousku, protože chce, aby byly šťavnaté. Jeden cvičně rozřízne a hned vidí, zda je propečený.
* Skořice a švestky jdou krásně dohromady. Iveta před zabalením buchty rozpůlené ovoce posype špetkou mleté skořice a moučkového cukru.
* Všechny suroviny na buchty musejí mít pokojovou teplotu.

Foto: TV Prima