Když se dny zkracují a venku už je trochu zima, pobývá známá protagonistka oblíbené kulinářské show Karolína Kamberská moc ráda doma. A útulnou domácí atmosféru ji baví podpořit dobrými a hřejivými jídly. Několik z nich naservíruje divákům i v dalším díle pořadu Karolína, domácí kuchařka již v sobotu 26. listopadu v 17 hodin na Primě.
Polévka je grunt. To v našich končinách slýcháme poměrně často. Jednu z těch nejklasičtějších připraví i Karolína Kamberská. „Naši předkové považovali slepičí polévku za všelék. Dávali ji lidem po nemoci, malým dětem a také maminkám po porodu. Věřím, že je to opravdu všelék. Přinese teplo do těla a klid do duše,“ říká Karolína.
Další klasikou u nás je také svíčková. Většinou se dělá z hovězího masa s houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Karolína se rozhodla pro zvěřinovou – z daňka. „Doma jsme dělali svíčkovou z králíka a bylo to naše rodinné slavnostní jídlo. Až v dospělosti jsem ochutnala tu ze zvěřiny. Naprosto vynikající je z daňka, jelena nebo srnčího masa,“ prozrazuje Karolína. Svíčkovou doplňuje hrníčkovým knedlíkem. O hrníčkové metodě slyšela Karolína od maminky své kamarádky. „Kdysi jsem měla doma jednoduché hladké hrníčky, které se mi ani moc nelíbily. Jednou si o ně řekla maminka kamarádky, že je bude používat na hrnkové knedlíky. To jsem poprvé slyšela, že někdo dělá knedlíky v hrníčku. Vzala jsem si od ní recept a od té doby je dělám také,“ vzpomíná známá kuchařka.
Pro zvýraznění chutě dalšího receptu – pečené řepy – se perfektně hodí mimo jiné křen. „Ten byl odjakživa spojován s mužností. A v jedné staré kuchařce jsem se dočetla, že dokáže léčit všechny manželské neduhy,“ usmívá se Karolína. Zajímavou kombinací chutí předvede pak i s velmi oblíbenou laskominou – palačinkami. Ty si její rodina oblíbila s jablky ve slaném nálevu. „Palačinky jsou naprostá jistota. A nikdy není možné udělat jich dostatečný počet. Ať udělám jakýkoli sloupec, stejně rychle zmizí a všichni chodí a hledají nějaké další,“ směje se Karolína.
Sledujte sedmý díl premiérové čtvrté řady pořadu Karolína, domácí kuchařka v sobotu 26. listopadu v 17 hodin na Primě.
Když přituhuje
Slepičí polévka se strouháním
Jemná dančí svíčková, houskový knedlík s brusinkami vařený v hrnku
Pečená řepa s praženými semínky a ostrým dipem
Palačinky plněné jablky ve slaném karamelu
Karolína, domácí kuchařka je praktickým rádcem i oslavou domácího vaření, kterým provází přirozená, charismatická a praktická moderní žena. Není profesionální kuchařkou, ale vaření je její láskou a vášní. Vychází z tradice našich babiček, vstřebává nové vlivy a inspirace, sbírá nejrůznější recepty, výborně a nápaditě vaří z dostupných surovin v čase, který ji v životě zaměstnané matky tří dětí zbývá. S Karolínou lze vařit rychle, zdravě a s nápadem, přitom však kvalitně. Její praktické domácí recepty využívají v moderním kontextu tradici a kořeny české kuchyně i inspiraci evropskou gastronomií. Nabízí užitečné nápady, rady a kuchařské techniky, objevuje opomíjené nebo klasické a zapomenuté suroviny, které jsou běžně dostupné. Každá epizoda má konkrétní širší téma, které má spojitost s jednotlivými recepty.
Foto: TV Prima