Categories: Televize

Karolína, domácí kuchařka – Bez masa

Zima je obdobím, kdy má většina z nás chuť na maso, ovšem i to se někdy přejí. Oblíbená kuchařka Karolína Kamberská předvede, že i bez něj lze připravit úžasné, syté a výrazné jídlo. Několik ze svých oblíbených jídel diváky naučí už v neděli 3. prosince v 17.15 hodin na Prima Love v dalším díle pořadu Karolína, domácí kuchařka.


V jednom období svého života byla Karolína vegetariánkou, nakonec ji, jak sama říká, „zlákala vůně opečených špekáčků“. Ví, že maso k životu potřebuje, ale radí poslouchat své tělo a rozhodnout se podle sebe. Ona sama ráda vaří i bezmasá jídla. Tentokrát prozradí recept na rychlou večeři nebo skvělé pohoštění pro návštěvu. Využije k tomu dýni, která se v našich podzimních jídelníčcích už zabydlela. „Má krásnou barvu, která pro mě symbolizuje podzim. A také výbornou, sytou hřejivou chuť. Dá se z ní udělat mnoho zajímavého než jen oblíbená dýňová polévka. Hitem u nás doma je obalená v těstíčku,“ prozrazuje Karolína.


Dalším receptem bude karí – známá, zářivě žlutá indická směs koření, která je i oblíbeným jídlem. Bývá to směs masa, zeleniny v syté, pikantní kořeněné omáčce a někdy má i čistě zeleninovou variantu. V indické kuchyni je pro takové účely často používán třeba květák. Výraznou žlutou barvu dodává karí koření kurkuma, které se říká také indický šafrán. Jde o jeden ze základů karí, ale nesmí se to s ní přehnat, jinak by jídlo zhořklo. „Když se nechá karí trochu odležet, je ještě lepší. Nejlepší je druhý den, kdy se krásně prolnou všechny chutě. Jenže to u nás doma ještě nebylo, takže to nevím jistě. Vždy, když ho dovařím, vrhneme se na něj a za chvíli je pryč,“ směje se Karolína.


Sladkou tečku v bezmasém menu zajistí pomerančová marmeláda. V dětství měla Karolína ráda jahodovou, stejně jako její děti, ale poté objevila chuť té pomerančové. „Jednou nám ji přivezla návštěva z Anglie a já zjistila, že je velmi snadné si jí vyrobit. Tradiční anglický recept používá místo želírovacího cukru ten normální, ale vaření pak trvá 4 hodiny. Já marmeládu raději připravuji rychle, aby jí zůstala nádherná zářivá barva a také vitaminy. Dětem ji pak namažu třeba na palačinky, které milují,“ říká.

Bezmasé menu podle Karolíny

  • Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem

  • Zimní květákové karí s rýží

  • Pomerančová marmeláda

Otevřete pokladnici plnou receptů a vařte s chutí a láskou. Sledujte desátý díl pořadu Karolína, domácí kuchařka v neděli 3. prosince v 17.15 hodin na Prima Love.

Foto: TV Prima

Samuel Svoboda

Recent Posts

Knižní bestseller Má dcera Iveta o Bartošové je opět v prodeji

Iveta Bartošová byla fenomén. Její životní příběh by vydal na pořádně tlustý román, který by…

3 týdny ago

Gerhard Klügl – Aura chirurgie

Zážitky z terapií, úvahy autora, jeho vlastní cesta, souvislosti a práce, kterou s chirurgickými nástroji vykonává v auře…

1 měsícem ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí

Velmi mnoho karet je ve stylu odnímání toho, co nám již neslouží, o zpracovávání strachu…

1 měsícem ago

Album Ve jménu lásky Ivety Bartošové po čtvrt století opět v prodeji

Iveta Bartošová patřila k nejoblíbenějším českým popovým zpěvačkám konce 20. a začátku 21. století. Získala…

1 měsícem ago

Vít Vencl – Pohřbeni zaživa

„Je tady někdo, kdo si objednal návštěvu krypty?“ Rozhlasový horor scenáristy a režiséra Víta Vencla…

2 měsíci ago

Po Extraktorech míří k zahraničním divákům také Zlatá labuť

Výpravný romantický seriál odehrávající se na pozadí událostí roku 1939 se dostal do portfolia významného…

2 měsíci ago