Karel Vágner se pochlubil chobotnicí na víně

Dnes ve VIP Prostřeno! uvaří hned dvě osobnosti. Barboru Tachecí a Martinu Adamcovou pohostí módní návrhář Osmany Lafitta, Kubánec s dlouhým copem, kterého prý vždy doprovází obláček úžasné vůně. A hudebník Karel Vágner, který prý pochází z velmi skromných poměrů a není proto náročný. Nejraději má obyčejná česká jídla. „Ale protože moje žena je poloviční Kréťanka, tak jsem se naučil jíst i krétskou kuchyni,“ říká hudebník, v jehož rodinných poměrech se nikdo moc neorientuje.


„Pokud mu někdo nepomůže, musel by začít vařit hned, jak se vrátil ode mě,“ kroutí hlavou nad posledním dlouhým menu včerejší hostitel Osmany Laffita. Jenže Karel Vágner si vezme na pomoc dvě ze svých dětí. „Protože nenávidím nakupování, jsem hrozně rád, že se mnou byla Tereza a Pepa,“ říká pyšný a vděčný otec. Hosty a diváky pozve na chalupu »našeho Pepy«. Jíst se bude pod pergolou a před jídlem se bude házet vidlemi.


„Je mi to blbý, ale dneska už nemám chuť na nic,“ přiznává se Bára Tachecí. Změní názor? Ani Martina by si už nedala tu českou kuchyni, o níž pořad sní. Vepřo-knedlo-zelo ji ale nečeká. „Hrozně rád jím venku, bude to takový stylový jako na Krétě,“ plánuje hostitel. „Na Krétu jezdíme velmi často už třiadvacet let, máme tam kus svojí rodiny,“ vysvětluje menu jako z řecké taverny populární hudebník, jehož žena z Kréty pochází. Předkrmy tvoří seznam devíti položek: chlebíčky dakos, tzatziki, lilkový salát, grilovaný lilek, chobotnice na víně, rybičky gavros a samozřejmě ty nejlepší olivy. Následují vepřové a kuřecí souvlaki, papriky plněné fetou a dezerty s medem a ořechy.


Ještěže má Karel ty mladé pomocníky! Jako grilovací a lilkový specialista je určen Pepa, Terezka se postará o dakos, což je taková řecká bruschetta. „U pořádné chobotnice s dlouhými chapadly nemůžeme spěchat,“ upozorňuje kuchař Karel s tím, že potřebuje skoro dvě hodiny varu. Ale vyplatí se to. „Recept jsem si vryla do paměti a hned zítra si ho vyzkouším,“ říká Martina. „Klobouk dolů,“ chválí Osmany, který by mohl jíst chobotnici denně. „Z Karlova meníčka jsem úplně nadšená,“ raduje se Bára. „Karel dělá souvlaki o poznání lepší než já a stálo mě docela dost úsilí, abych se k tomu veřejně přiznala,“ hodnotí hlavní chod moderátorka. „Je to úchvatný hostitel,“ pokračuje v ovacích Martina Adamcová.


Všichni se opravdu cítí jako doma, prostě pohodička. A každý si přijde na své. Stylová bude i hudební zábava. Kdo si střihne tanec Řeka Zorby? Ovšem závěrečná chvilka pravdy nás stejně nemine… Kdo pojede po všech těch hodech na zájezd k moři? Možná i do Řecka? A sejde se ještě někdy tahle povedená VIP čtveřice? Uvidíte dnes večer od 20 hodin na Prima family.

 

Foto: TV Prima