Categories: Televize

Hrdina kuchyně – Krůta

Bez jídla bychom nebyli, tak si ho pojďme pořádně užít! To říká kuchař Martin Škoda, který se společně s herečkou Marií Doležalovou představí v novém pořadu televize Prima Hrdina kuchyně. Nebude se v něm ale jenom vařit. Hrdinou kuchyně bude totiž kvalitní surovina, po jejímž původu a příběhu budou oba průvodci pořadem společně s diváky pátrat. V prvním díle se v hlavní roli představí krůta. Uvidíte už v sobotu 2. září v 18.10 hodin na Primě.


Krocan dorazil ke břehům Anglie začátkem 16. století. A ti, kdo ho spatřili poprvé, museli být uchváceni jeho velikostí, exotickým opeřením a také jeho ošklivostí a divnými zvuky, které vydával. Anglicky se mu začalo říkat turkey, tedy Turek, protože lidé si mysleli, že pochází právě z Turecka. Francouzi naopak krocaní původ viděli v Indii, pojmenovali ho proto dinde. Krocan je ale doma v Mexiku – španělsky se mu říká pavo nebo taky guajolote.
Kde se vzalo české pojmenování krůta a krocan, se s jistotou neví. Do českých zemí krůta doputovala na konci 18. století a s komerčním chovem na maso se začalo až po roce 1945. Krůtí maso je ze všech běžně dostupných mas jedno z nejzdravějších, přesto ho jíme překvapivě málo – jen asi dvě kila ročně.
V prvním díle Hrdiny kuchyně se za krůtami vypravíme na farmu Nový dvůr u Českého ráje, kde se rodina Kořínkových chovu těchto zvířat věnuje už dvacet let.


A jaké pak bude krůtí menu?

  • Pečená krůta s karamelovou mrkví a slaninovými bramborami

  • Pečená krůtí prsa s quinoou, kořenovou zeleninou a bylinkovým pestem

  • Taštičky z křehkého těsta s krůtím masem na pivě a blaťáckým zlatem

  • Sendvič s krůtím masem a pestem

Sledujte první díl nového pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 2. září v 18.10 hodin na Primě.

Hrdina kuchyně

Kdo je skutečným hrdinou kuchyně? Přece kvalitní surovina! A jako správný »hrdina« má i ona svůj příběh! S herečkou Marií Doležalovou a kuchařem Martinem Škodou budeme proto nejen vařit, ale vypravíme se i za farmáři! Zjistíme, co obnáší chovat krůty, králíky, ovce, jak vyrobit kozí sýr nebo třeba vypěstovat dýni. Nenechejte se ujít nový lifestylový magazín plný nejen skvělých receptů! Radost z jídla může být totiž o to větší, když víme, z čeho vaříme.

Foto: TV Prima

Samuel Svoboda

Recent Posts

Nestarnúce hity Mariky Gombitovej vychádzajú na LP a CD reedíciách

Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydaním reedícií albumovej diskografie legendy slovenskej a českej populárnej hudby…

3 dny ago

Tajemství Ivety Bartošové odhaleno

TV Nova uvede už tuto neděli 5. května od 21.35 hodin třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový…

3 dny ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí na DUBEN

Působí na vás hrozivě bohyně Kálí? S o to větší zvědavostí lze nahlížet na karty, které…

5 dny ago

Dílo Milana Kundery postupně vychází v audioknižní podobě – nyní Unesený Západ

Vydavatelství Supraphon ve spolupráci s nakladatelstvím Atlantis po úspěšném vydání audioknih Nevědění a Směšné lásky…

1 týdnem ago

Petr Kolář vydal akustické album Tajný místa

Zpěvák Petr Kolář inspirován úspěchem turné Tajný místa vydává stejnojmenné album. V loňském roce Petr Kolář…

1 týdnem ago

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová – Babské rady ze života

Proč je nejlepší uskladnit cibuli v silonkách? Jak pomůže pračka s výrobou domácího másla? S…

2 týdny ago