Categories: Televize

Hrdina kuchyně – Kapr

Kapr – svou velkou tradicí u nás téměř národní ryba, bez jejíž smažené podoby si jen stěží umíme představit klasické Vánoce. Přesto mnoha lidem nechutná. Pro některé je moc cítit bahnem, pro jiné má moc kostí nebo je moc tučný. Kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová vás přesvědčí, že dát šanci tomuto hrdinovi kuchyně se vyplatí. Uvidíte už v sobotu 25. listopadu ve 14.05 hodin na Primě.

Kaprovi se říká také vodní prase. Je všežravý – sežere všechno, co najde na dně rybníka. Pochází nejspíš ze střední Asie, chovat jej pak začali v Číně. Rychle přibývá na váze a dobře snáší transport, což byly zřejmě i důvody, proč se kapři začali masivně vysazovat do rybníků, které se kvůli nim budovaly, hlavně ve středověku, kdy se pak rozšířili po celé Evropě. U nás máme přes 150 rybníků s plochou větší než 50 hektarů. Největším je Rožmberk, vybudovaný nejznámějším českým stavitelem rybníků Jakubem Krčínem. Trvalo mu to šest let. Nejstarším dochovaným velkým rybníkem u nás je Žárský rybník, o němž se psalo už v roce 1212.


V loňském roce se u nás vyprodukovalo 18 tisíc tun kaprů. Ve srovnání třeba se pstruhem, jehož nebylo ani 700 tun, tak jednoznačně vede a nemá konkurenci. Jeho užití v kuchyni je různorodé. Kapr se výborně hodí nejen na smažení, pečení a vaření, ale skvěle obstojí i na grilu, kde lze využít celé filety nebo podkovy. Patrně nejznámější úpravou této ryby u nás je ale smažený kapr. Nejde však o nijak starý recept. Nejspíš se u nás začal dělat až za Františka Josefa I., když se stal populárním smažený řízek. Opravdu ve velkém se začalo smažit v trojobalu až po druhé světové válce. Dřív se kapr hlavně vařil třeba v úpravě na modro nebo se připravoval se sladkou perníkovou omáčkou.


V závěrečné epizodě Hrdiny kuchyně se Martin s Marií vypraví také na výlov rybníka, kde budou mít možnost předvést, jak lehký, či naopak obtížný, je úkol kapra chytit.



Kapří menu Hrdiny kuchyně

  • Polévka z kapra s krutony

  • Grilované kapří podkovy s lehkým bramborovým salátem

  • Křupavé kapří hranolky se dvěma dipy

  • Kapříci z tvarohového těsta


Sledujte poslední, třináctý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 25. listopadu ve 14.05 hodin na Primě.

Foto: TV Prima

Denisa Dvořáková

Recent Posts

Nestarnúce hity Mariky Gombitovej vychádzajú na LP a CD reedíciách

Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydaním reedícií albumovej diskografie legendy slovenskej a českej populárnej hudby…

21 hodinami ago

Tajemství Ivety Bartošové odhaleno

TV Nova uvede už tuto neděli 5. května od 21.35 hodin třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový…

21 hodinami ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí na DUBEN

Působí na vás hrozivě bohyně Kálí? S o to větší zvědavostí lze nahlížet na karty, které…

3 dny ago

Dílo Milana Kundery postupně vychází v audioknižní podobě – nyní Unesený Západ

Vydavatelství Supraphon ve spolupráci s nakladatelstvím Atlantis po úspěšném vydání audioknih Nevědění a Směšné lásky…

6 dny ago

Petr Kolář vydal akustické album Tajný místa

Zpěvák Petr Kolář inspirován úspěchem turné Tajný místa vydává stejnojmenné album. V loňském roce Petr Kolář…

1 týdnem ago

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová – Babské rady ze života

Proč je nejlepší uskladnit cibuli v silonkách? Jak pomůže pračka s výrobou domácího másla? S…

1 týdnem ago