Categories: Televize

Hrdina kuchyně – Česnek

Další díl pořadu Hrdina kuchyně bude vonět po česneku. Ten, kdo se i jen občas točí v kuchyni, ví, že jde o neocenitelnou přísadu mnoha jídel, svou specifickou chutí dodá česnek pokrmu potřebný »šmak«, a navíc je také známým přírodním lékem. Co všechno o něm ještě prozradí kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová? Uvidíte v desátém díle pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 4. listopadu ve 13.55 hodin na Primě.

Není to tak dávno, kdy jsme znovu začali rozlišovat mezi česnekem českým a importovaným, zejména tím z Číny. Z boje vyšel vítězně, pokud jde o výraznou, intenzivnější chuť i velikost, česnek český. Asijským kolegou byl pokořen jen na poli cenovém – ten náš je dražší, a zřejmě i to sehrálo roli v tom, že byl tak nějakou dobu v ústraní zájmu českých zákazníků. Dnes už je situace jiná a zájem o česnek pěstovaný u nás vzrůstá.
Česnek má kořeny v Mongolsku. Odtud se pak rozšířil právě do Číny, není ale známo, jak tehdy chutnal. Každý česnek má jinou intenzitu, záleží zejména na obsahu silic. České odrůdy jsou obvykle silné a výraznější oproti čínské variantně, která je mdlá.

Česnek lze uchovávat různými způsoby. Mimo jiné z něj lze udělat česnekovou pastu – smíchaný drcený česnek se solí stačí přidat do rozpuštěného sádla a uložit do sklenic. Dá se také zmrazit, stačí jej oloupaný dát do sáčku a vložit do mrazáku. Předtím je ale dobré sáčkem trochu bouchnout, aby se stroužky neslepily, po otevření pak bude skoro jako čerstvý. Nebo je možné jej naložit do vína, do soli či do oleje.

Jak se už dlouho ví, česnek je i výbornou přírodní lékárnou. Umí snížit krevní tlak i cholesterol, podpořit trávení, pročistit cévy, poradí si s nadýmáním i parazity ve střevech a posílí obranyschopnost organismu.


Česnekové menu Hrdiny kuchyně

  • Hovězí steak s dipem z pečeného česneku

  • Španělská česnečka »sopa de ajo« se ztraceným vejcem

  • Focaccia s opečeným česnekem

  • Česnekové máslo s bylinkami a olivami


Sledujte desátý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 4. listopadu ve 13.55 hodin na Primě.

Foto: TV Prima

Denisa Dvořáková

Recent Posts

Nestarnúce hity Mariky Gombitovej vychádzajú na LP a CD reedíciách

Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydaním reedícií albumovej diskografie legendy slovenskej a českej populárnej hudby…

2 dny ago

Tajemství Ivety Bartošové odhaleno

TV Nova uvede už tuto neděli 5. května od 21.35 hodin třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový…

2 dny ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí na DUBEN

Působí na vás hrozivě bohyně Kálí? S o to větší zvědavostí lze nahlížet na karty, které…

4 dny ago

Dílo Milana Kundery postupně vychází v audioknižní podobě – nyní Unesený Západ

Vydavatelství Supraphon ve spolupráci s nakladatelstvím Atlantis po úspěšném vydání audioknih Nevědění a Směšné lásky…

1 týdnem ago

Petr Kolář vydal akustické album Tajný místa

Zpěvák Petr Kolář inspirován úspěchem turné Tajný místa vydává stejnojmenné album. V loňském roce Petr Kolář…

1 týdnem ago

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová – Babské rady ze života

Proč je nejlepší uskladnit cibuli v silonkách? Jak pomůže pračka s výrobou domácího másla? S…

1 týdnem ago