Categories: Televize

Hrdina kuchyně – Brambory

Zemáky neboli zemská jablka, erteple, kartofle, kobzole, krumple… Brambory se jim začalo říkat, protože se k nám dostaly z Braniborska. Na jejich první zmínku v českých zemích narazíme už v roce 1623, kdy se podávaly na stole Viléma Svatavy, majitele jindřichohradeckého panství. Byl to ale ojedinělý výstřelek, ve větším se u nás začaly brambory pěstovat až v 70. letech 18. století. To a mnohé další se dozvíte v devátém díle pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 28. října ve 13.45 hodin na Primě.

Už děti ve škole se učí, že do Evropy brambory dovezl Kryštof Kolumbus z Jižní Ameriky. Doma jsou na území dnešního Peru, kde rostly už před pěti tisíci lety. Odolná hlíza byla jedním z mála, čemu se v horských oblastech And dařilo. Význam divoce rostoucí plodiny brzy pochopili místní obyvatelé, říkali jí „papa“ a naučili se z ní vyrobit třeba mouku nebo pivo. Inkové dokonce uctívali několik bramborových božstev. Do Severní Ameriky je pak přivezli o skoro sto let později angličtí a irští námořníci na slavné lodi Golden Hind, na které Francis Drake obeplul zeměkouli.


V očích Evropanů byly brambory pohanskou plodinou a vzbuzovaly krajní nedůvěru. Díky poměrně vysokému obsahu vitamínu C a dobré trvanlivosti však nakonec zachránily život mnoha námořníkům a staly se hlavní zbraní v boji s kurdějemi. Potenciál této plodiny vycítil až pruský král Bedřich II. Veliký. Pochopil, že za málo peněz získá hodně muziky a rychle, levně i efektivně nakrmí mnoho lidí, proto někdy kolem roku 1740 nařídil ve své zemi plošné pěstování brambor.


Nezastupitelné místo brambor v kuchyni dokládá jen stručný výčet u nás oblíbených pokrmů: bramborák, bramborové knedlíky s uzeným, se zelím či špenátem, francouzské brambory, brambory zapečené se slaninou, šťouchané brambory nebo bramborová kaše… Pro brambory jsme si tentokrát dojeli na Vysočinu za pěstitelem panem Rasochou.



Bramborové menu Hrdiny kuchyně

  • Bramborová tortilla se šunkou, salátem a sýrem

  • Martinova bramboračka

  • Lokše se švestkami a mákem

  • Hedvábná bramborová kaše

Sledujte devátý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 28. října ve 13.45 hodin na Primě.

Foto: TV Prima

Kateřina Kalivodová

Recent Posts

Nestarnúce hity Mariky Gombitovej vychádzajú na LP a CD reedíciách

Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydaním reedícií albumovej diskografie legendy slovenskej a českej populárnej hudby…

3 dny ago

Tajemství Ivety Bartošové odhaleno

TV Nova uvede už tuto neděli 5. května od 21.35 hodin třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový…

3 dny ago

Alana Fairchild – Karty bohyně Kálí na DUBEN

Působí na vás hrozivě bohyně Kálí? S o to větší zvědavostí lze nahlížet na karty, které…

5 dny ago

Dílo Milana Kundery postupně vychází v audioknižní podobě – nyní Unesený Západ

Vydavatelství Supraphon ve spolupráci s nakladatelstvím Atlantis po úspěšném vydání audioknih Nevědění a Směšné lásky…

1 týdnem ago

Petr Kolář vydal akustické album Tajný místa

Zpěvák Petr Kolář inspirován úspěchem turné Tajný místa vydává stejnojmenné album. V loňském roce Petr Kolář…

1 týdnem ago

Jarka Rozsypalová-Vykoupilová – Babské rady ze života

Proč je nejlepší uskladnit cibuli v silonkách? Jak pomůže pračka s výrobou domácího másla? S…

2 týdny ago