Herbář se vrací na obrazovky

Třetí řada oblíbeného magazínu o bylinkách a zdravém životním stylu s Lindou Rybovou a Kateřinou Winterovou Herbář III poběží na obrazovkách ČT1 od neděle 6. září.

Herbar_III_9291ret
Třetí řada představí dalších čtyřicet bylin, přinese recepty na více než 90 jídel, mastí, šťáv i čajových směsí. Obě protagonistky budou opět bavit a inspirovat stylem i módou, tak jako to činily v minulých řadách. Letos ale přidají silné téma, které sice v Herbáři bylo od počátku, ale nebylo jasně artikulováno: trvale udržitelný rozvoj. Byliny, zdraví, inspirace a tradice tak doplní o pohled do budoucna. „Zachování podmínek pro život na Zemi je největší výzvou, které dnes lidstvo čelí. Stále žádanější zdravé potraviny pěstované s ohledem na přírodu a technologická revoluce v energetice nás inspirovaly, abychom nové díly Herbáře lemovaly právě tématem trvale udržitelného rozvoje,“ prozrazují směřování nových dílů protagonistky Kateřina Winterová a Linda Rybová.

Herbar_III_6931
Pořad Herbář získal ocenění Stříbrný hrozen na festivale Znojemský hrozen a v anketě TýTý ho diváci zvolili druhým nejpopulárnějším televizním pořadem v českém éteru. A bylinková show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové chce i nadále razit hodnoty našich předků.
Z oblíbeného statku se průvodkyně pořadem vydají za průkopníky bio pěstování nejen v ČR, okouknou české pěstitele bylin, propagátory původních luk, rakytníku nebo technického konopí, biochovatele či předního světového výrobce biokosmetiky.

Herbar_III_4598
„Kuchařských show je v českém éteru dost. My ale nejsme profesionální kuchařky a diváci si již zvykli, že my děláme srandu a ty bylinkový šťávy. Recepty máme opět skvělé a určitě dělají naši show ještě stravitelnější. Ale nám jde především o to, abychom vzbudily zájem o byliny, přírodu, ekologii, zdravou kuchyni a trochu snad i kultivovaly domácnosti podle tradic, které jsme objevily ve starých knihách a časopisech, odkud naše recepty pocházejí,“ říká o třetí sérii Kateřina Winterová a Linda Rybová ji doplňuje: „Neteře mi říkají, že se na nás dívají proto, co máme na sobě a co nám v pořadu při vaření hraje za hudbu. Je to taková ta ženská věc. Na tom jsme si daly opět záležet. A já slibuji, že budu méně mluvit s plnou pusou.“

Herbar_III_1100ret

Témata přesahující Herbář pohledem Kateřiny a Lindy
Bio a čeští pěstitelé
Když jsme začínali, dramaturgové se báli, zda bio nebude Čechy odrazovat. Zjistili jsme opak. Je to populárnější než kuchtíci v televizi. Farmářské trhy praskají ve švech, bio produkce mizí z pultů a čeští poctiví farmáři skoro nemají čas s námi točit. Skvělý!

Trvale udržitelný rozvoj
Trvale udržitelný rozvoj není nic nového. Jde o respekt ke koloběhu přírody a o snahu koexistovat s ní tak, jak to po tisíciletí dělali naši předkové. To všechno jsou naše témata už od počátku Herbáře. Byliny, tradice, zdraví, bio i rodina. Ve třetí sérii je ale chceme akcentovat a zaměřit se na konkrétní řešení pro moderního člověka.

Včely
Masivní pěstování technických plodin v CŘ a s tím spojené nadužívání pesticidů, herbicidů, ale i umělých hnojiv vnímáme jako obrovskou ekologickou katastrofu, jaká od revoluce u nás nemá obdoby.

Ekologie
Civilizovaný svět včetně amerického prezidenta považuje globální oteplování za největší problém, Naše generace je první, která bude tomuto problému muset opravdu čelit, a zároveň poslední, která s ním může ještě něco udělat. Odchod od fosilních paliv je možný a přináší s sebou obrovské výhody. I to je tématem letošního Herbáře.

Zdravé jídlo ve školách
Mezi mladými rodiči byste asi těžko hledali někoho, kdo vám řekne, že chce, aby jeho dítě jedlo závadné a zdraví škodlivé jídlo vyrobené z ropy. Že by rodiče chtěli nemocné a tlusté děti? A přesto školní jídelny a výchova ve školách tomu neodpovídá.

Herbář III - Kateřina Winterová a Linda Rybová

Anotace prvních dvou dílů pořadu Herbář III
Svačiny do školy
Herbář letos opět bude především o bylinách, zdraví a tradici, jen k nim navíc přidáme ještě témata ekologie a trvalé udržitelnosti. Na začátek školního roku začneme dílem, který reflektuje trend zdravého stravování ve školách. Ukážeme několik variant zdravých svačin, Hanka Zemanová předvede verzi koprovky jako dělané pro školní jídelny a ukážeme ještě mnohem víc. Chceme, aby děti měly ve škole to nejlepší!

Do lesa, houby s octem
V lese roste spousta divokých bylin, nejdůležitější jsou ale stromy samy. Podíváme se na to, co v lese dělat na podzim a co na jaře, jak je to s celoročním houbařením a jaké plody se dají v lese sbírat. Zajedeme taky na Šumavu a Linda nám ukáže svůj recept na candáta s liškovou omáčkou.

Herbář
Kreativní producent ČT: Petr Mühl
Námět a scénář: Jaroslav Včela
Vedoucí výroby ČT: Aleš Novák
Režie: Jaroslav Včela
Dramaturg: Miroslav Včela
Výkonná producentka ČT: Klára Dražanová
Producent Virtue CS: Magda Danel

Foto: Česká televize / Adam Holý

FB_post_chalupari