Delikatesy známých tváří

Ústřice, mušle svatého Jakuba, srdcovky či slávky. Surovinami s vůní moře a slunce si zpříjemnila zimní dny čtveřice známých tváří. Tři gentlemani a jedna dáma – hudebník Kryštof Michal, zpěvák Michael Foret, kouzelník Richard Nedvěd a reportérka Zpráv FTV Prima Eliška Čeřovská z těchto ingrediencí připravili samé delikatesy. Společně se totiž zúčastnili kurzu vaření pod vedením šéfkuchaře Radka Davida a šéfredaktorky časopisu Prima Fresh Kláry Michalové.

Vareni_Avantgarde_6888
Čtveřice známých tváří se v tomto složení potkala vůbec poprvé a hned měla společně také vařit. Eliška, Kryštof, Michael i Richard nejsou v kuchyni nováčci, někteří však byli na takovém kurzu vůbec poprvé. „Ženě do vaření nekecám, ale ona má tendenci kecat do toho mého,“ smál se Kryštof Michal, pro kterého byla účast na kurzu premiérou a rovnou pod vedením vlastní ženy. Ta ho vzápětí doplnila: „V kuchyni vládnu já, vařím domácí večeře a Kryštof dělá speciality pár krát do roka,“ řekla Klára Michalová.

Vareni_Avantgarde_6878
Jedinou ženou v týmu osobností byla Eliška Čeřovská, reportérka Zpráv FTV Prima. „Vaření je pro mne chvílí, kdy můžu vypnout. Je to ale stejné jako v práci. V kuchyni se snažím, aby to co vařím, vyšlo, a v práci mi jde o to, abych kauzy, na kterých pracuji, dotáhla až do konce. Teď se třeba snažím pomoci lidem, kteří předem zaplatili tisíce korun za školení na slíbenou práci, kterou ale nakonec nezískali a o peníze přišli. Chci jim pomoct získat peníze zpět,“ prozradila něco z televizní kuchyně sympatická reportérka.

Vareni_Avantgarde_6810
I přesto, že tato usměvavá mladá dáma hodně cestuje, delikatesy, které připravovala na kurzu, ochutnala vůbec poprvé. „Jedla jsem už ale Hákarl – nejbizarnější islandský pokrm, který nedokážou pozřít ani někteří Islanďané. Jde o maso žraloka, díky vysoké koncentraci amoniaku, neurotoxinu a kyseliny močové bez předchozí úpravy jedovaté. Konzumovat se může teprve po několikaměsíčním uležení pod půlmetrovou vrstvou písku či hlíny, kdy jsou při kvašení jedovaté látky z jeho těla vytlačeny. Až po tomto procesu se maso nakrájí na proužky a na několik měsíců se pověsí a suší. Poté se většinou nakrájí na kostičky a podává s párátkem. Ale mám za sebou i chutné věci jako žábu nebo třeba šneky,“ překvapila Eliška své týmové kuchaře. Kurz tak byl pro ni správnou volbou, byla ráda, že se naučila připravit další zajímavá jídla i sama.

Vareni_Avantgarde_6854
Stejného názoru byl i kouzelník Richard Nedvěd, který měl, tak jako kolegové z týmu Michal a Michael, svou »kurzovní« premiéru. „Dnes jsem si vykouzlil spoustu dobrého jídla, které jsem si sám uvařil a sám si i sním,“ smál se a přiznal, že v kuchyni nekouzlí s jídlem zas tak dlouho: „Mám vztah k vaření, ale ne dlouhodobý. Zatím se pokouším tak půl roku, teprve začínám,“ řekl známý kouzelník.

Vareni_Avantgarde_6886
To Michael Foret je v kuchyni jako ryba ve vodě. A ryby také nejraději i připravuje. „Dnešní ingredience jsou moje téma. Jezdím na ryby na sever Norska a doma je pak s chutí připravuji. Mořská kuchyně je zdravá a fantastická. Mým rekordem je 123 centimetrová treska, kus makrely. Miluji ale i sushi, i když doma jsem jej zatím sám nedělal, ale chystám se na to, dostal jsem od kamarádů sety na jeho přípravu,“ řekl Michael, jehož manželka si kuchařského umu svého muže užívá pravidelně, sama pak vaří většinou jen o víkendech.

Foto: TV Prima

1920x1080px_osudy_hvezd