Boubelka Pawlowská: Snažím se, aby se lidi smáli!

Ve dvojité čtvrteční porci prostře jako první Vladimír Kratina. Všechny zaskočí tím, jak šikovný je nejen kuchař, ale i pekař. Výslužku ze zážitkové večeře se zvěřinou, candátem a zemlbábou si odnesou hosté v krabičkách domů. „To se stalo v pořadu poprvé,“ těší úspěch hostitele. Halina pozve hosty do své vily a po báječném rodinném středoevropském menu představí svoji maminku, o které často píše a mluví, ale nikdo ji nezná. „U nás doma je totiž nejzajímavější moje máma, doktorka práv, která čtyřicet let učila ve škole. V listopadu jí bude 94 let,“ uvede maminku, která zarecituje úryvek básně. To hosty a pravděpodobně i diváky dojme, rodinná pospolitost nadchne faráře Zbigniewa Czendlika, který se u spisovatelky cítí jako doma. „Hanka s Halinou jsou si tak podobné, já miluju ty pohodové plnoštíhlé ženy,“ oceňuje společnou atmosféru moderní farář řečený Zibi. „Nesnáším ty protivné anorektičky, s nimiž není žádná zábava.“ Zábava ve VIP Prostřeno opravdu chybět nebude a navrch se podává špičkové jídlo i pití.


»Podzimní variace z českých řek, luhů a hájů« si pro své VIP hosty a milé soupeře přichystal herec Vladimír Kratina, jehož domovskou divadelní scénou je Činoherní klub. A aby takové sezonní menu mělo skutečnou úroveň, požitkář, milovník a znalec vína k němu podává »speciální vínečko«, které osobně vybere. „Je to koníček,“ říká. „Čím starší muž, tím delší přednášky o vínu,“ trochu šarméra usadí Halina. „Hodně mluví, ale nekecá,“ chválí perfektního glosátora a dnešního hostitele Zbigniew Czendlik. Jako první chod bude studený předkrm, zvěřinová terinka a pozor! dojde i na domácí chléb. Jedí ale všichni pozvaní zvěřinu a ryby? Protože na teplý předkrm bude pošírovaný candátek s hráškovým pyré a lanýžovou pěnou a jako hlavní chod jelení hřbet, švestkové glazé, restované lišky, pečený brambůrek a vinná omáčka.
„Nevěřím, že bude dělat čerstvý domácí chlebíček – leda tak v pekárně. Jsem z toho úplně hotová – to už musí vařit od šesti od rána,“ pochybuje o kuchařových kvalitách zpěvačka Hanka Křížková, která už se těší na jednu z nejlepších sladkovodních ryb. Pochybuje i o tom, zda takové množství jídla vůbec sní. Zibi a Halina se svorně přiznávají, že paštiku a chléb by osobně raději koupili. Sladkou tečkou je žemlovka s vanilkovou omáčkou.
„Tahle žemlovka bude něco úplně jiného než ty žemlovky, které jsme museli jíst ve škole,“ slibuje šarmantní hostitel. „Není nic krásnějšího než si číst v jídelních lístcích, věděla jsem, že mě nezklame,“ je spokojená Halina, přestože „žemlovka je nejoblíbenější jídlo mojí matky – ne moje. Ten Vláďa, který mi vždycky připadal jako jeden z nejhezčích mužů, mě úplně vykolejil, že ještě ke všemu vaří takový úchvatný věci. To kdybych byla věděla,“ směje se obdivně spisovatelka, zvědavá na večeři. „Chuťové pohárky zvolna pracují,“ těší se. Sám kuchař je ale zvědavý, jak zvládne hlavní chod.


„Znám srnčí a kance, ale jelena jsem často nedělal.“ Kde se herec naučil tak dobře vařit? „Mezi prvním a druhým ´manželstvím jsem žil dvanáct let sám, říkám tomu období bezvládí, a to mě naučilo leccos. Já jsem v podstatě soběstačnej. Opravdu vařit jsem začal až ve druhé rodině, nedílnou součástí vaření je totiž obdiv strávníků,“ vysvětluje svoje znalosti a i zručnost. Hladový Zbigniew Czendlik bohužel uvíznul na dálnici: „Neměl jsem snídani, neměl jsem oběd,“ stěžuje si, zatímco dámy jsou z domácí chleba, sádla se škvarky a hráškového pyré jak v říši divů. Mohl by se Vladimír uživit jako kuchař, jak mu navrhoval Zibi? „V restauraci ne, protože na hlavní chod jsme tak dlouho čekali, že by lidi po hodině odešli domů. Kdybych byl papež, hned bych si ho ale najmul za svého osobního kuchaře,“ žertuje farář. Půjdou body kvůli čekání na jídlo dolů, nebo večírek zachrání škola sabrage? Taková zábava se Halině Pawlowské líbila: „Byla na mně blízké, carské úrovni,“ říká s nadsázkou, i když zrovna jí dá urazit špunt z láhve šampaňského trošku fušku.
Do svého interesantního domu pozve soupeře a diváky na poslední večeři VIP týdne bohémka Halina Pawlowská. V moderní vile s výtahem žije s manželem, maminkou a tchyní, dcerou, zetěm, vnukem a čtyřmi psy. „Snažím se, aby se lidi smáli,“ prozradí jednoduché kouzlo svých profesionálních úspěchů populární spisovatelka a scenáristka. Zažívá poměrně nové období jako babička, letos také vydala knihu rodinných receptů. „Vařím hrozně ráda, ale možná proto, že nevařím denně,“ říká upřímně.


Připraví pro své hosty ukrajinskou kuchyni, jak tipuje Hanka Křížková a Vladimír Kratina? „Budou to rakousko-uherská jídla, protože moje rodina byla hrozně rozvětvená od Ukrajiny až po Německo, Rakousko, Švýcarsko, Polsko. A všechny ty vlivy tam jsou vidět,“ vysvětluje kuchařka svoje menu: husí játra strýce Zoltána, kyselo babičky Mici nebo holubce táty Vasila, kuřátko tety Šoci a pusinku tety Béži. Babička Mici žila v Krkonoších, odkud pochází první a poslední polévka VIP týdne, jídlo chudých horalů. „Kyselo není tak jednoduché, protože chlebový kvásek nejde v Praze sehnat,“ říká Halina, která proto s manželovou pomocí vyrobila dvě vlastní varianty kvásku.
Zibi, který miluje zelí, se ale omylem těší na zelňačku. Zelí se dočká až v ukrajinském nejoblíbenějším jídle Halinina otce, holubcích. Polský farář si vzpomene na národní variantu zelných závitků s masem a rýží, jaké mu vařila maminka. „Šetřete síly, upozorňuje hostitelka, protože každý ještě dostane vlastní francouzské kuřátko s houskovo-bylinkovou nádivkou a kapustičkami. „To byl vždycky můj sen, mít k dispozici celé kuře,“ říká Halina při servírování. „Lepší kuře jsem v životě nejedla,“ říká Hanka. „Hosté jsou všichni taktní, srdeční a hodné lidé, takže mi všechno pochválili,“ těší kuchařku, které trochu stávkuje trouba.


„Vždycky si říkám, když se dívám, proč tam ti lidé lezou, když mají blbou troubu?“ směje se hostitelka. Přivede představit svoji maminku. „Jaká byla Halina, když byla malá?“ zajímá se návštěva. „Roztomilá!“ A roztomilá hostitelka soupeře dorazí pusinkou tety Béži ze sušených bílků a kávové šlehačky. „To je hnusně dobrý,“ zhodnotí poslední chod Hanka Křížková. „To byla velká pusa,“ pochutnal si i pan farář, který není moc na sladké. „Proč já s nima pořád neflámuju? To se musí napravit!“ slibuje unavená, ale vlastním večírkem nadšená Halina. Kdo ale vyhraje zájezd k moři a kdo k němu nakonec pojede? Uvidíte už ve čtvrtek 25. října na Prima family ve 20 hodin ve VIP Prostřeno.

Foto: TV Prima