Ano, šéfe! – Americký speciál aneb Šéf se loučí za velkou louží

Poslední díl čtvrté řady show Ano, šéfe! je mimořádný, protože kat »špatných českých restaurací« se odletí vztekat až do Chicaga, kde sídlí nejpočetnější česká menšina v USA. Není divu, že tu vznikly české restaurace. Na periferii velkoměsta stojí i Café Prague. Její majitelka Milada Chlubnová přišla do Spojených států před dvaceti lety, koupila si dům a z informačního centra pro krajany vybudovala kavárnu a restauraci.


Milada gastronomii moc nerozumí, proto naslouchá mladému kuchaři Ondřejovi z Ostravy. V lokále »každý pes jiná ves«, který není ani kavárnou, ani klubem, ani restaurací, pracuje česky mluvící personál a pár Poláků. Jídelní lístek obsahuje svíčkovou, bramborák a kulajdu, ale jako úlitbu mladším ročníkům i carpaccio nebo kalamáry. Jak dopadne první šéfova ochutnávka, během níž ho obsluhuje exaltovaná varianta Amy Winehouse? Zdeněk Pohlreich má bohužel dojem, že přesah českých blafů dosáhl až k jezeru Michigan.


Jistě bude zajímavé sledovat, »jakou medicínu naordinuje« Café Prague, aby dělala radost majitelce i hostům. Ale protože šéf je zvědavý, má Ameriku rád a umí dávat věci do souvislostí, nebude speciální díl jen o jídle a kvalitním vaření, ale i o tom, kam se posunul americký sen a co si pod ním kdo představuje. Na vlastní riziko také podstoupí dobrodružnou ochutnávku pouličních fast foodů a nad chicagskými mrakodrapy se proletí s krajanem, kterému americký sen vyšel. Nenechte si ujít poslední příležitost spatřit šéfa v akci – výjimečně za velkou louží! Užijte si americký cestopisně-gastronomický speciál ve čtvrtek 10. listopadu ve 21.20 hodin na Primě.


Americkou misi šéf zahájí kolosální snídaní u konkurence. Chutná mu a široký úsměv obsluhující číšnice mu připomene starou pravdu, že »úsměv nic nestojí«. Jak si ale na předměstí Chicaga vedou naši krajané? Obsluha v Café Prague je problematičtější – jednu číšnici to bude stát dokonce místo. Sympatická majitelka Milada chce dát své restauraci jasnější zaměření a vychytat chyby. Její podnik se zaměřením zmítá mezi kavárnou a restaurací, restaurační složka by měla posílit. Kuchař Ondřej a Polák Adam potřebují lekci tradiční gastronomie v modernějším pojetí, atraktivním i pro potomky přistěhovalců. Kluci od Zdeňka uslyší, že jejich jídlo je »blbě uvařený a blbě vypadá«.


„Aby se z vašeho česko-polskýho dreamu nestala americká nightmare,“ varuje šéfkuchař z Prahy. Všichni se musejí co nejlépe připravit na velkolepý zátěžový oběd, který by nasměroval restauraci úplně jinam, jak plánuje šéf, který tuší, že segedínský guláš a hotovky to v Chicagu nevytrhnou. Nakoupí se kachní stehna, řízky, hovězí líčka, telecí játra a salát, uvaří karlovarské knedlíky a zelí. Šéf ocení, že kuchaři moc nediskutují, nedívají se na hodinky a spíš pracují, ale přesto všechny čeká perný den. Dokonce si na to obuje tretry a personál povzbuzuje asi jako trenér hráče NHL, kteří se také přijdou do Café Prague najíst a potěší sportovního fandu Zdeňka podepsaným dresem. Paní majitelka by láteřícího šéfa od minuty zaměstnala…


S jakým výsledkem ale skončí kuchyňský turnaj s časem a živly? Ocení hosté kvalitu jídla a nové menu? Přistane v »zemi pruhů a hvězd« za jedním hospodským oknem další hvězdička? Uvidíte… A co ještě? V Chicagu Zdeněk Pohlreich také ochutnal „hnusný hot dogy, portorikánský vepřový«, ještě mu chybí pár taktů »pořádnýho blues na rozloučenou«. A nejen do Café Prague, ale i divákům přes obrazovku vzkazuje: „Nesmíte si nikdy říct, že to nejde!“

Co mimo jiné od šéfa v tomto dílu zaslechnete
„Rondon není kondom – nelze ho chvíli nosit a pak ho zahodit.“

Příprava zátěžového oběda: „Od šesti od rána tady lítám jako puk na náledí.“

Když opouští Café Prague: „Já se jdu někam najíst…“


Foto: TV Prima