Santo Pagana: Šéf je v téhle zemi jenom jeden – Zdeněk Pohlreich!

Televize Prima od 12. listopadu nasazuje na pondělní večery pořad Ano, šéfová!. Rodinné duo Pagana, matka Jitka a syn Santo, převzali pomyslnou štafetu po Šéfovi Zdeňku Pohlreichovi, který českou gastronomii posunul o pořádný kus dopředu. Jitka a Santo se budou věnovat nejen kuchyni, ale také chodu restaurace, obsluze a mezilidským vztahům. Na řešení všech problémů vyrážejí originálně vybaveni humorem, německou precizností a italskou pohostinnosti.

Ano, Sefova! (5)

Santo, co má pořad společného s Ano, šéfe!?

Myslím, že Šéf je v téhle zemi jenom jeden. Zdeněk Pohlreich udělal pro náš obor ohromný kus práce a my se budeme snažit jít v jeho stopách, i když půjdeme trochu jinou cestou. Nebudeme řešit jen špatné jídlo a provoz kuchyně. Díky našim zkušenostem a praxi se budeme soustředit třeba i na to, jak se chovat k hostům, přistupovat k obsluze, jak s personálem jednat. Mezilidské vztahy majitele nebo provozního s personálem jsou klíčové a mohou byznysu pomoci.

Setkali jste se se Zdeňkem Pohlreichem? Dal vám nějaké rady?

Se Zdeňkem Pohlreichem jsem se setkal dvakrát. Naposledy na tiskové konferenci FTV Prima, kde jsme se představili a pan Pohlreich nám popřál hodně štěstí a úspěchu. Radou nad zlato od něj bylo, nebrat si věci během natáčení příliš osobně.

Ano, Sefova! (3)

Jak jste se dostal ke gastronomii?

Jak říká moje mammá, narodil jsem se do ní. Odmalička jsem byl rád mezi lidmi a dobrým jídlem. Po škole jsem hodně cestoval, poznával jiné kultury a kuchyně a po návratu jsem zakotvil v našem rodinném podniku. A poslední rok vedu svou vlastní restauraci.

Jaká je vaše role v pořadu Ano, šéfová!?

Jsem takovým gastronomickým rádcem, předávám dál, co jsem se sám naučil. Jde vlastně o koučink. Já mám hlavu plnou vizí a nápadů, mammá zase po létech praxe ví, co funguje, a co ne. Dynamika mezi námi dokáže vehnat lidem, doufejme, vítr do plachet.

Ano, Sefova! (4)

Váš tatínek je Sicilan, vyrostl jste v Německu. Jaký máte vztah k Česku?

Odmalička jsem sem každé prázdniny jezdil k babičce. A když jsme se sem přestěhovali nastálo, Česko jsem si ještě více zamiloval, a už bych nechtěl žít nikde jinde. I když mám stále trochu přízvuk, tak se stejně nejvíc rozčiluji v češtině.

Jaké české jídlo máte nejradši?

Miluju králíka se špenátem a bramborovým knedlíkem. Nejlépe od maminky.

I tak hodně cestujete. Jak jste se k cestování dostal a které země už jste navštívil?

Zkrátka mě to táhlo do zahraničí. Byl jsem na Aljašce a procestoval jsem Jižní Ameriku. Speciální místo v mém srdci má ale Indie, kam se rád vracím. A samozřejmě Sicílie a Německo.

Foto: TV Prima