S jarem se probouzí příroda a i pulty obchodů začínají rozkvétat pestrým sortimentem ovoce a zeleniny. To je signál, že začíná hlavní sezóna želírování. Buďte připraveni využít každou příležitost a zpracovat si úrodu na celý zbývající rok – ať už v podobě zavařenin, džemů, marmelád, sirupů, či třeba přesnídávek. Labeta nabízí mnoho pomocníků, kteří vám ulehčí práci, naplní spíž a přinesou radost z domácích zavařenin po celý rok. S Labetou máte raz dva zavařeno!
Vyznáváte-li zdravý životní styl, doporučujeme k želírování vyzkoušet třtinový želírovací cukr. Není rafinovaný, obsahuje více zdraví prospěšných látek, než cukr bílý a navíc si zachová svou mírně karamelovou chuť. V nabídce Labety je také BIO želírovací cukr, který neobsahuje žádné konzervanty, pouze BIO cukr a pektiny.
Náš tip:
Ne všichni mají to štěstí, aby si mohli dopřát sladké, kdykoli na něj dostanou chuť. Ať už kvůli hmotnosti, nebo třeba kvůli problémům s hladinou cukru v krvi. Pokud z jakýchkoli důvodů nemůžete nebo nechcete přijímat běžný cukr, nezoufejte. Ani vy nejste ochuzeni o výrobu a hlavně konzumaci džemů. Domácí zavařeninu si místo s bílým (či třtinovým) cukrem můžete připravit také s fruktózou neboli ovocným cukrem, udělá vám při želírování stejnou službu. Myslete však na to, že fruktóza má asi o 30 procent vyšší sladivost než řepný cukr, proto stačí použít jí asi o 1/3 méně. Výborně se hodí také pro běžné slazení nebo pro pečení.
Hruškový džem se zázvorem a medem
Co potřebujete:
1 kg hrušek
2 lžíce medu
1/2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
šťáva z 1 velkého citronu (nebo 2 menších)
Želírovací cukr 2:1 Labeta (pro méně sladké hrušky) nebo Želírovací cukr 4:1 Labeta (pro zralé sladké hrušky)
Postup:
Očištěné hrušky bez jadřinců pokrájíme na čtvrtiny, rozvaříme, scedíme a rozmixujeme. Přidáme med, zázvor, citronovou šťávu a Želírovací cukr 2:1 Labeta.
Směs dobře promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut.
Horkým džemem plníme sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Dochucovací suroviny jako je zázvor nebo citronová šťáva používejte a upravujte dle své chuti a nebojte se během vaření experimentovat s jejich množstvím.
Tip:
Do méně sladkých hrušek doporučujeme použít Želírovací cukr 2:1 Labeta, máte-li však hrušky hodně zralé a sladké, bude se lépe hodit Želírovací cukr 4:1.
Inspiraci pro domácí želírování najdete na: www.labeta.cz/recepty
Labeta – tradiční český výrobce z Polabí
Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.


Foto: www.labeta.cz