Směsi od Labety přináší do kuchyně nejen tolik cennou úsporu času a energie, ale také kreativitu a univerzální využití. Víte například, že ze směsi na muffiny si připravíte také pečené jednohubky, z Univerzální bezlepkové směsi beránka nebo pečená lízátka a ze směsi na Mazanec navíc také jidáše? Směsi jsme pro vás už připravili v tom správném poměru chutí a ingrediencí pro perfektní výsledek a vy už můžete jen experimentovat a pochutnat si na výsledku. Dobrou chuť!
Velikonoční pečená »lízátka«
Potřebujete:
275 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
1 Kypřicí prášek do pečiva bez lepku Labeta
5 žloutků
5 bílků
180 g cukru krystal
50 ml horké vody
3 polévkové lžíce oleje
Pusťte se do toho:
1. Cukr, žloutky a vodu vyšleháme v míse do pěny.
2. Přidáme olej a Univerzální směs bez lepku smíchanou s bezlepkovým kypřicím práškem. Vše dobře promícháme, a nakonec lžící lehce zapracujeme tuhý sníh z vyšlehaných bílků.
3. Těsto nalijeme do vymazaného, bezlepkovou moukou vysypaného plechu a pečeme při 175 °C cca 10-15 minut (do zezlátnutí).
4. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na 2 pláty a vykrajujeme vykrajovátky požadované velikonoční tvary, které napíchneme na špejli, namáčíme v rozpuštěné čokoládě a posypeme cukrářským zdobením.
Náš tip:
Z tohoto receptu můžeme upéct i Velikonočního beránka.
Mini-mazance plněné čokoládou
Potřebujete:
Směs na Mazanec bez lepku Labeta
350 ml vlažné vody (nebo mléka)
2 žloutky
80 g másla
10 g sušeného droždí
asi 50 g kvalitní hořké čokolády
vejce
rum
med
Pusťte se do toho:
1. K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout.
2. Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, do kterých vmáčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
3. Necháme ještě 30 minut kynout a poté mini-mazance potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut.
4. Po upečení potřeme ještě teplé bochánky 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody.
Velikonoční ořechová vajíčka
Potřebujete:
Těsto:
Vanilinové rohlíčky bez lepku Labeta
100 g změklého másla
1 vejce
Poleva:
170 g hořké čokolády
250 ml smetany
2 lžíce kakaa
špejle nebo papírové košíčky
cukrové sypání nebo mleté oříšky na ozdobení
Pusťte se do toho:
1. Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odležet v lednici.
2. Z odleželého těsta tvarujeme vajíčka nebo kuličky, které dáváme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 175 °C do zrůžovění, tj. asi 12-15 minut. Necháme vychladnout.
3. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu: Čokoládu nalámeme na kousky a necháme rozpustit ve vodní lázni za pomalého přidávání smetany. Nakonec postupně přisypeme kakao a pořádně zamícháme.
4. Čokoládu odstavíme z vodní lázně a necháme trochu vychladnout.
5. Vychladlá vajíčka namočíme do čokoládové polevy, necháme zaschnout, znovu namočíme a necháme zaschnout. Opatrně do vajíčka zapíchneme špejli, namočíme opět v polevě a posypeme barevným sypáním.
Náš tip:
– Použijte i bílou a tmavou polevu a různé druhy posypů a vytvořte si tak pestrobarevné velikonoční mlsání.
– Milujete oříšky? Naše směs obsahuje vysoký podíl oříšků. A když si vajíčka ještě posypete mletými oříšky, ochutnáte oříškový sen.
– Pokud si chcete práci zjednodušit, použijte místo špejlí košíčky a vajíčka namočte pouze do jedné vrstvy čokolády.
Bezlepkové čokoládové jednohubky
Potřebujete:
Kakaové muffiny bez lepku Labeta
250 ml kokosového nebo mandlového mléka
1 polévková lžíce kokosového oleje
polovina banánu
opražené nasekané oříšky nebo semínka na ozdobu
Pusťte se do toho:
1. Kokosové mléko krátce rozehřejeme (na sporáku nebo v mikrovlnce), aby mělo tekutou konzistenci. Necháme vychladnout, přidáme kokosový olej a polovinu banánu rozmačkaného vidličkou.
2. Promícháme a postupně vmícháme směs na muffiny. Vyšleháme elektrickým šlehačem do hladkého těsta.
3. Dáváme do malých silikonových formiček a do každé z nich zapíchneme špejli. Pečeme na 175 °C asi 8 minut.
4. Špejle nám pomohou minimufinky lehce vyndat, poté je namočíme v čokoládové polevě a můžeme ještě ozdobit dle fantazie.
Velikonoční »raz-dva« jidáše
Potřebujete:
Směs na Mazanec bez lepku Labeta
350 ml vlažné vody (nebo mléka)
2 žloutky
80 g másla
10 g sušeného droždí
vejce
rum
med
skořicový cukr
Pusťte se do toho:
1. K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout.
2. Z vykynutého těsta nabíráme kousky, které na vále pomoučněném bezlepkovou moukou rozválíme na asi 15 cm dlouhé válečky.
3. Z válečků tvarujeme Jidáše a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté Jidáše potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu.
4. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut.
5. Po upečení potřeme ještě teplé Jidáše 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody a obalíme ve skořicovém cukru.
Labeta – tradiční český výrobce z Polabí
Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.
Foto: Labeta