Velikonoční bezlepkové hrátky

Směsi od Labety přináší do kuchyně nejen tolik cennou úsporu času a energie, ale také kreativitu a univerzální využití. Víte například, že ze směsi na muffiny si připravíte také pečené jednohubky, z Univerzální bezlepkové směsi beránka nebo pečená lízátka a ze směsi na Mazanec navíc také jidáše? Směsi jsme pro vás už připravili v tom správném poměru chutí a ingrediencí pro perfektní výsledek a vy už můžete jen experimentovat a pochutnat si na výsledku. Dobrou chuť!

Velikonoční pečená »lízátka«

Potřebujete:

275 g Univerzální směsi bez lepku Labeta

1 Kypřicí prášek do pečiva bez lepku Labeta

5 žloutků

5 bílků

180 g cukru krystal

50 ml horké vody

3 polévkové lžíce oleje

Pusťte se do toho:

1. Cukr, žloutky a vodu vyšleháme v míse do pěny.

2. Přidáme olej a Univerzální směs bez lepku smíchanou s bezlepkovým kypřicím práškem. Vše dobře promícháme, a nakonec lžící lehce zapracujeme tuhý sníh z vyšlehaných bílků.

3. Těsto nalijeme do vymazaného, bezlepkovou moukou vysypaného plechu a pečeme při 175 °C cca 10-15 minut (do zezlátnutí).

4. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na 2 pláty a vykrajujeme vykrajovátky požadované velikonoční tvary, které napíchneme na špejli, namáčíme v rozpuštěné čokoládě a posypeme cukrářským zdobením.

Náš tip:

Z tohoto receptu můžeme upéct i Velikonočního beránka.

Mini-mazance plněné čokoládou

Potřebujete:

Směs na Mazanec bez lepku Labeta

350 ml vlažné vody (nebo mléka)

2 žloutky

80 g másla

10 g sušeného droždí

asi 50 g kvalitní hořké čokolády

vejce

rum

med

Pusťte se do toho:

1. K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout.

2. Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, do kterých vmáčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

3. Necháme ještě 30 minut kynout a poté mini-mazance potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut.

4. Po upečení potřeme ještě teplé bochánky 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody.

Velikonoční ořechová vajíčka

Potřebujete:

Těsto:

Vanilinové rohlíčky bez lepku Labeta

100 g změklého másla

1 vejce

Poleva:

170 g hořké čokolády

250 ml smetany

2 lžíce kakaa

špejle nebo papírové košíčky

cukrové sypání nebo mleté oříšky na ozdobení

Pusťte se do toho:

1. Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odležet v lednici.

2. Z odleželého těsta tvarujeme vajíčka nebo kuličky, které dáváme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 175 °C do zrůžovění, tj. asi 12-15 minut. Necháme vychladnout.

3. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu: Čokoládu nalámeme na kousky a necháme rozpustit ve vodní lázni za pomalého přidávání smetany. Nakonec postupně přisypeme kakao a pořádně zamícháme.

4. Čokoládu odstavíme z vodní lázně a necháme trochu vychladnout.

5. Vychladlá vajíčka namočíme do čokoládové polevy, necháme zaschnout, znovu namočíme a necháme zaschnout. Opatrně do vajíčka zapíchneme špejli, namočíme opět v polevě a posypeme barevným sypáním.

Náš tip:

– Použijte i bílou a tmavou polevu a různé druhy posypů a vytvořte si tak pestrobarevné velikonoční mlsání.

– Milujete oříšky? Naše směs obsahuje vysoký podíl oříšků. A když si vajíčka ještě posypete mletými oříšky, ochutnáte oříškový sen.

– Pokud si chcete práci zjednodušit, použijte místo špejlí košíčky a vajíčka namočte pouze do jedné vrstvy čokolády.

Easter rice krispy pop treats in shpae of Ester egg and Easter bunny.

Bezlepkové čokoládové jednohubky

Potřebujete:

Kakaové muffiny bez lepku Labeta

250 ml kokosového nebo mandlového mléka

1 polévková lžíce kokosového oleje

polovina banánu

opražené nasekané oříšky nebo semínka na ozdobu

Pusťte se do toho:

1. Kokosové mléko krátce rozehřejeme (na sporáku nebo v mikrovlnce), aby mělo tekutou konzistenci. Necháme vychladnout, přidáme kokosový olej a polovinu banánu rozmačkaného vidličkou.

2. Promícháme a postupně vmícháme směs na muffiny. Vyšleháme elektrickým šlehačem do hladkého těsta.

3. Dáváme do malých silikonových formiček a do každé z nich zapíchneme špejli. Pečeme na 175 °C asi 8 minut.

4. Špejle nám pomohou minimufinky lehce vyndat, poté je namočíme v čokoládové polevě a můžeme ještě ozdobit dle fantazie.

Velikonoční »raz-dva« jidáše

Potřebujete:

Směs na Mazanec bez lepku Labeta

350 ml vlažné vody (nebo mléka)

2 žloutky

80 g másla

10 g sušeného droždí

vejce

rum

med

skořicový cukr

Pusťte se do toho:

1. K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout.

2. Z vykynutého těsta nabíráme kousky, které na vále pomoučněném bezlepkovou moukou rozválíme na asi 15 cm dlouhé válečky.

3. Z válečků tvarujeme Jidáše a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté Jidáše potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu.

4. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut.

5. Po upečení potřeme ještě teplé Jidáše 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody a obalíme ve skořicovém cukru.

Labeta – tradiční český výrobce z Polabí

Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.

Easter table setting with colored orange eggs, plate of hot cross buns, green branches decorated, glass of cocktail drink over white plank wooden table with textile tablecloth.
25601388 – loaves of sweet yeast bread topped with rolled oats

Foto: Labeta