Každý z nás zná pocit, kdy chce být kreativní a zaměnit klasické recepty za něco nového. Bohužel nás ale často představa celodenního vaření a pečení nakonec odradí a zůstaneme u osvědčených receptů. My ten pocit známe taky. A přesně to je důvod, proč jsme pro vás na letošní Velikonoce připravili nový recept, který nejen ozvláštní vaše velikonoční menu, ale také ho zvládnete během pár minut.
Potřebujete (pro 6 osob):
Sněhová hmota
250 g cukru krupice
380 ml vody
5 bílků
50 g cukru moučky
3-4 sáčky Vanilkového cukru Vitana
Dohotovení
200 g Meruňkového džemu Hamé
Postup:
- Dáme vařit 180 g cukru krupice s vodou. Až se začne cukerný rozvar vařit, začneme šlehat bílky se zbytkem cukru krupice a vanilkovým cukrem.
- Cukr moučku si prosejeme a dáme ji prozatím stranou.
- Do pevného sněhu, který stále šleháme, zaléváme cukerný rozvar uvařený na 116–120 °C. Snížíme rychlost a necháme hmotu při šlehání částečně vychladnout.
- Ručně do hmoty krátce zamícháme cukr moučku.
- Lžící hmotu naneseme na pečicí papír a vytvoříme 7 cm velká kolečka. Vytvarujeme lžící důlek na džem.
- Volská oka sušíme při 100 °C cca 6O minut, dokud se nebudou lehce odlepovat od pečicího papíru.
- Střed volského oka vyplníme meruňkovým džemem.
Foto: Vitana