Královna naší lidovky a prezidentka Valašského království Bolka Polívky Jarmila Šuláková nám prozradila svůj oblíbený recept – a jak jinak – na valašské jídlo. I když už má víc jak osm křížků, stále koncertuje a neodbývá ani doma vaření.
Připravte si:
1/2 kg brambor
hladká mouka
vajíčko
česnek
majoránka
sůl
pepř
cibule
uzený špek
domácí kysané zelí
Pusťte se do toho:
Do mísy nastrouháte syrové brambory a přidáte mouku, aby se vytvořilo polořídké těsto. Do něj přidáte vajíčko, 4 stroužky drceného česneku, dle chuti sůl, majoránku a trochu pepře.
Vše zamícháte a do vroucí vody házíte velkou lžící noky. Ty ve vodě vaříte asi 15 minut – pozor, aby se nerozvařily.
Na kastrolku osmažíte nakrájený špek a cibuli dozlatova.
Uvařené halušky přecedíte, prolijete teplou vodou a dáte na misku. Z ní si je hosté nakládají na talíř a posypávají osmaženou cibulkou se špekem. Posypat je ještě můžete domácím kysaným zelím a zapíjíte podmáslím.
Foto: Michal Valchář
Iveta Bartošová byla fenomén. Její životní příběh by vydal na pořádně tlustý román, který by…
Zážitky z terapií, úvahy autora, jeho vlastní cesta, souvislosti a práce, kterou s chirurgickými nástroji vykonává v auře…
Velmi mnoho karet je ve stylu odnímání toho, co nám již neslouží, o zpracovávání strachu…
Iveta Bartošová patřila k nejoblíbenějším českým popovým zpěvačkám konce 20. a začátku 21. století. Získala…
„Je tady někdo, kdo si objednal návštěvu krypty?“ Rozhlasový horor scenáristy a režiséra Víta Vencla…
Výpravný romantický seriál odehrávající se na pozadí událostí roku 1939 se dostal do portfolia významného…